Калашников: За създателя на най-масовото оръжие в света

Михаил Калашников и създаденият от нрго автомат завинаги променят историята на световната бойна техника.

Едва ли има човек, който да не е чувал името му. Ако не на човека, то поне на автомата, изобретен от него. Калашников. Най-масовото бойно оръжие в света. Може да го срещнете и с търговското му наименование АК-47. Дело на съветския оръжеен конструктор Михаил Калашников. Как се стига до направата му и някои любопитни подробности от живота на създателя му предстои да ви разкажем днес в Lifebites.bg.

Михаил Тимофеевич Калашников се ражда на 10 ноември 1919 г. в Алтайската губерния на тогавашната Руска съветска федеративна социалистическа република (РСФСР). Той е 17-тото дете от общо 18 в семейството си (и не, това не е печатна грешка, както може би някои от вас биха си помислили). През 1930 г. многолюдното семейство на Калашников е изселено от родното му място и се установява в т.нар. Томска област, разположена в Западно-Сибирската равнина. Навършвайки 18 години, Калашников с усърдие се залавя за първата си работа в живота – на железопътното депо на гара Матай.

Калашников
Още преди да мине курс за конструктор, калашников прави първите скици на своя прословут автомат.

През 1938 г. е мобилизиран в редиците на съветската армия. Завършва обучение за младши командири, с квалификация за

механик-водач на танк

И е разпределен да служи в танков полк в Украйна (тогава част от съветската република). По това време Михаил Калашников прави и първото си голямо инженерно откритие. Танковият командир разработва инерционен брояч за произведените изстрели на танково оръдие. И в добавка още няколко не по-малко важни и практични военни пособия. Благодарение на творенията си Калашников си спечелва правото да отпътува за Ленинград (дн. Санкт Петербург). А там – да съдейства за внедряването им в бойното снаряжение на Червената армия.

Нападението на Германия срещу СССР на 22 юни 1941 г. обаче го връща скоростно отново на фронта. Калашников влиза в добре познатата си роля на командир на танк и се сдобива с военното звание старши сержант. През октомври същата година командирът е ранен от вражеската армия и му се налага да се оттегли от бойното поле. Това обаче не спира ентусиазма му в стремежа да бъде полезен на родната армия. Ето защо докато се лекува,

Калашников
Автомат “Калашников” е най-масовото бойно стрелково оръжие в света.

Калашников създава първите скици

на най-голямото си изобретение в кариерата – автоматичното стрелково оръжие. Или иначе казано – първите скици на своя прословут автомат Калашников, който предстои да се появи на бял свят съвсем скоро.

След като го изписват от болницата, той е пуснат в домашен отпуск, за да се възстанови напълно. Но още с връщането си у дома, нетърпеливият инженер се залавя да сглобява с подръчни материали и средства начертаното на скиците иновативно стрелково оръжие. Така се ражда първообразът на автомат Калашников. Военният елит в Москва е впечатлен от работата на своя подчинен и не крие възторга си от неговото творение.

Изобретателят е изпратен в Московския авиационен институт, а по-късно и в Казахстан, където създава втория, още по-усъвършенстван прототип на автомата. Преминава ускорен курс за конструктори и започва работа в оръжеен завод. Именно там доразработва до пълния му облик своя легендарен АК-47. Числото в името на модела не е никак случайно. То показва точната година на създаването му.

Със своето изобретение Калашников се явява на анонимен конкурс, на който е удостоен с най-високото отличие – престижната първа награда. Само две години по-късно автомат Калашников е

Калашников
За постиженията си във военното дело на Русия и целия свят Калашников получава десетки ордени, медали, звания, отличия и други награди.

пуснат за масово производство

Той се превръща в основното стрелково  оръжие на руските военни сили. По техния пример с АК-47 започват да се въоръжават и много други европейски и световни армии. Целият Източен блок пък се запасява до зъби с новото бойно оръжие  и го използва до откат по време на Студената война срещу войските на Западния блок.

Най-голямото предимство, с което се слави автоматът Калашников и това, което го прави толкова предпочитан, е фактът, че той е много по-лек и компактен от използваните до момента на създаването му автомати. Но и лесната му поддръжка, надеждност и простота на боравене. През годините по света се появяват и някои модификации на автомата, но никоя от тях не успява да достигне неговата популярност и неповторима бойна мощ.

На базата на новия мощен автомат по-късно руснакът конструира и

внушителна бойна картечница

Също носеща неговото име. Михаил Тимофеевич става част и от екипа, разработил серията ловни пушки Сайга. Пак на базата на създадения по-рано автомат Калашников. За особените си заслуги към военното дело на родината, а и на света като цяло, руският оръжеен инженер е удостоен със званията полковник – от Съветската армия и генерал-майор, а по-късно и генерал-лейтенант от Въоръжените сили на руската федерация.

Макар и най-значимото АК-47 е само едно от общо 35-те изобретения на съветския конструктор Михаил Калашников. Всички те парафирани с официално свидетелство за авторството му над тях и за които бащата на Калашников получава безброй съветски, европейски, но и световни медали, отличия, грамоти, премии, ордени и почетни звания. А през 2009 г. Калашников е отличен с най-високото звание Герой на Руската федерация от тогавашния руски президент Дмитрий Медведев.

За доброто ви настроение днес пък ще се погрижи Горан Брегович с незабравимия си хит КАЛАШНИКОВ!

Вижте още: Въоръжените конфликти по света – полудяваме ли?

Отговор