5 сигурни признака, че в колата пред вас е жена-шофьор

Шофьорите са като ято. Жените шофьори – като черни гарги

0
жена-шофьор
Снимка: Craigyc via Foter.com / CC BY

Аз съм жена-шофьор. Оксиморон, ще кажете… и със сигурност ще намерите безброй съмишленици. Кой не е чувал, над халба бира в мъжка компания, известния лаф, че негър-скиор и жена-шофьор няма? Друго си е, обаче, да ви го каже жена, нали? Някак погалва егото и на устата цъфва победоносна усмивка.

И въпреки че малката феминистка в мен подскача от яд, трябва да го заявя – не всички, но много жени шофират лошо. Не, че не спазват правилата! Напротив, те са много по-примерни от силния пол на пътя. Не, че не внимават! Внимават, ама все така се случва, че когато автомобилът пред вас се включи напълно сюрреалистично в движението, пресичайки всички платна по диагонал, то

човекът зад волана се оказва в пола

Аз самата шофирам вече от 15 години. В последните 5 от тях – ежедневно возя и малък, говорещ субект в детско столче на задната седалка. За десетките хиляди изминати километри успях, за себе си, да определя няколко сигурни признака, че автомобилът пред мен е воден от посестрима. А това винаги, ама винаги ме кара да превключа “на трета” откъм внимание и спазване на дистанция.

Чувствайте се поканени да допълните този списък и с вашите собствени наблюдения като коментари. Както и да дадете някоя и друга препоръка, като например: Момичета, що се занимаваме с автомобили? Колко по-лесно си ни беше, когато летяхме на метлите, а?

Ето 5-те признака, които нахвърлях, че автомобилът пред мен е воден от жена-шофьор.

d65e853ef6dfe1e9d8043b7d9cad42b7
Мда! Червилото е безупречно!

Огледалце, я кажи, огледалце – не лъжи!

1. Жените използваме огледалата в колата, за да гледаме себе си

Ако в огледалата на колата пред вас се взират две котешки очи, но не във вас, а в себе си – то всичко е ясно. И да, правилно използвам множествено число. За да се любува на образа си, за да провери дали гримът е изряден, дали има останало магданозче между зъбите, дали онази досадна пъпка е изчезнала, жената-шофьор използва всички налични огледала в автомобила. Да, и страничните.

Едната ми е другата…

2. В главата на жената-шофьор посоките “ляво” и “дясно” са относителни

Ако се движите зад автомобил, който подава светлинен сигнал, че ще завива вдясно, а след това кривне вляво, шансът той да се управлява от нежни длани е почти 100%-ов. Защо жените-шофьори бъркат толкова зверски посоките… науката мълчи. Но емпиричните данни говорят. Един малък съвет, ако не карате след, а се возите до жена-шофьор, избягвайте да ú казвате “Завий на ляво”. Просто и кажете “Завий натам” и ѝ посочете. Така ще избегнете евентуален скандал и катастрофална вечер.

Жените имат спирачки

3. И обичат да ги използват. Често – без основателна причина

Ако през метър, метър и половина стоповете на колата пред вас присветкват истерично, то бъдете почти сигурни, че водачът е жена. Аз нямам логично обяснение за това, че толкова категорично жените скачат върху средния педал – честно. Възможно е, просто да ни е вродено. Нещо като за всяко нещо да казваме “не”, дори когато е „да“. А е възможно, просто никой да не ни е обяснил, че скоростта се намалява, като се отпуска газта – важно и нужно знание, когато управляваш автомобил, който не е автоматик. Виж, с автоматика може и да не е точно така и от това да идват проблемите.

Напред или назад?
Напред или назад?

Една напред, две назад

4. Жените понякога бъркаме и посоките “напред” и “назад”, освен “ляво” и “дясно”

Ако както блажено си седите на светофара и чакате да светне зелено, изведнъж автомобилът пред вас в колоната тръгне рязко, но не в съответната посока, а към вашата предница, то пак погледнете в купето. Жена е, нали? И по най-голяма вероятност, просто е объркала позицията на скоростния лост. Как? Мистерия… но се случва, признайте си.

Жените са с предимство. Винаги

5. Ние вярваме, че е въпрос на кавалерство, а не на правилник да ни бъде осигурено предимство на пътя

На всеки се е налагало да влезе в малка, крива и дупчеста уличка в някой квартал. Градът не е от значение – те са навсякъде. Обикновено, точно на тези улички има и паркирали автомобили по прилежащите тротоари, което естествено, прави разминаването на две коли невъзможно. Та както бавничко си пъплите по калдъръма, изведнъж се натъквате на адското задръстване.

О, да! Отсреща също има кола. И почти сигурно я кара жена-шофьор. Имам усещането, че когато седне зад волана, всяка представителка на слабия пол, изведнъж става силен пол. И да му се не види, тя и само тя единствено, може да мине по тази уличка, в този момент. Щом е влязла вече в нея, значи всичко живо ще се съобрази! Финалът на случката, след 5-10 минути, е – шест автомобила се изнасят на задна, а след тях – леко притеснена и понадигната на седалката си женица – на първа.


Вижте още… коя е най-добрата българска рали състезателка – Екатерина Стратиева. Една дама, която се справя перфектно зад волана

СПОДЕЛИ
Предишна статияВреме за поезия: Пърси Биш Шели – Нетрайността
Следваща статияВреме за поезия: Атанас Далчев – Молитва
Влади Фиданова
Здравейте, аз съм Влади. Винаги съм се представяла с краткото си име, защото Владислава звучи направо шокиращо с целите си 10 букви. Някои от вас може и да са срещали името ми във финалните надписи на телевизионни предавания, за които дълго време съм работила като сценарист, а за други това, че пиша да е абсолютно ненужна информация. Факт е, обаче, че думичките винаги са били моето тайно лекарство, с което лекувам душата си, или оправям настроението си за седмици напред. Харесвам джвъджки. Мразя джинджифил. Била съм в Джумаята.. и в Горната и Долната. Искам да отида в Джаксънвил. И понякога вярвам, че познавам джуджето Хаяско. Животът ми е шарена плетеница от много и от малко – много любов, много неочаквани срещи, още по-неочаквани раздели и едно малко, съвършено човече, на което съм горда майка. По интересно стечение на обстоятелствата, бащата пък е исландски бивш стриптизьор. Казах ли ви – животът наистина може да бъде адски забавен. И в същината си, той винаги, винаги е сладък. До последната хапка.

Отговор