Испанският грип – зловещата пандемия от 20-и век

Испански грип
Приликите между пандемията от 20 век и ситуацията днес е очевидна.

Испанският грип, наричан още Инфлуенца, е една от най-страшните трагедии в историята на 20 век. Той погубва живота на десетки   милиони души. Испанският грип минава и безмилостно покосява хората от целия свят, изправили се на пътя му. Достига дори до Арктика и най-затънтените островчета на Земята.

Годината е 1918-а. Месецът – януари. Първата световна война е към края си. По време на нея загиват около 16 милиона души. И ако тази цифра ви изглежда внушителна, настройте се предварително, че Испанският грип и последиците от него са в пъти по-драстични. Невъзможно е да избегнем паралела между пандемията, която предизвиква

Испанският грип
През 20-и век всички хора задължително носели маски.

Испанският грип и настоящата пандемия

 настъпила заради COVID-19

Преди близо 100 години т.нар Инфлуенца започва да се прокрадва между хората. Пътят ѝ тогава, както и сега, започва от Китай. Или поне така твърдят повечето източници. Смята се, че транспортирани работници от Китай към САЩ, Канада и Франция са първите разпространители на непознатият до този момент мутирал грипен щам. Заразата пламва. През пролетта на 1918 г. пресата в Испания официално съобщава за множеството мистериозни случаи на починали хора. Испанският грип се разпространява светкавично. Той покосява близо една трета от цялото население на Земята. Заразяват се около 500 милиона души. Между 10 и 20% от заразените умират.

Само през първите 6 месеца от появата си Испанският грип отнема живота на 25 милиона души. И то по особено жесток начин. Хората, засегнати от болестта се задушават заради получена остра дихателна недостатъчност. През 2020 г. това вече ни звучи познато. При COVID-19 пациентите, които получават усложнения, също се сблъскват с този проблем.

Тогава, както и сега много обществени институции са затворени и спират да работят по установения дотогава ред. Магазините остават заключени и празни. Инфлуенцата върлува зловещо, а хората остават затворени по къщите си. Но дори и това не ги спасява.

Испански грип
Пандемията, предизвикана от Испанския грип, се нарежда сред най-жестоките трагедии в историята.

През месец май 1918 г.

Испанският грип достига и до България

Минимум 80 хиляди българи губят битката с болестта. Това са 2% от тогавашното население на страната. Положението в съседките ни Сърбия и Гърция е дори още по-тежко. В Сърбия умират над 4% от населението. Вълните на испанския грип обаче не са единствената заплаха в онези години за предците ни. Върлуват и други коварни и силно заразни болести, но със сигурност тази е най-всеобхватната и смъртоносна. Да не говорим, че по това време те се борят със сетни сили и на военния фронт. Голяма помощ на България в битката с Инфлуенцата оказват руски лекари, пристигащи у нас заедно с руските военни части.

Една от основните разлики между пандемията, предизвикана от Испанския грип и настоящата пандемия, която предизвика коронавирусът е, че медицината през 20-и век е била в пъти по-неука и по-малко развита отколкото днес. Начинът, по който тръгва една зараза и главоломно се разпространява обаче, остава същият. И тогава, както и сега едно от най-важните условия за ограничаване не вируса се оказва

социалната дистанция и поставянето под карантина на болните

Историята разказва, че при кризата през 20-и век местата, където са взети по-навременни мерки от институциите се радват на по-малко разпространение на грипа и по-малка смъртност. Феномен, който наблюдаваме и в настоящия момент.

Испански дрип
През 20-и век всяко свободно място е превръщано в полева болница.

Испанският грип, също както COVID-19 днес налага забрана на публичните събирания, затварят се училищата, театрите, църквите и други публични места. И тогава болниците в много точки от световната карта не успяват да смогнат да се погрижат за многото болни, а това, разбира се, води до много погубени животи. Ситуация, която наблюдаваме и в момента. Инфлуенцата обаче засяга предимно млади хора. На възраст между 20 и 40 години, в добро здравословно състояние. За разлика от него, при коронавируса най-застрашени са възрастните хора и особено тези със съпътстващи хронични и други заболявания.

И тогава, както и сега, болни и здрави ходели с маски и се строели полеви болници навсякъде, където това било възможно.

Испанският грип върлува

в продължение на 3 години, след което – през декември 1920 г., нещата се успокояват. Но травмата остава. По различни данни починалите вследствие на усложнения от Испански грип са между 17 и 50 милиона души. А някои източници съобщават дори за 100 милиона жертви.


Вижте още: Какво е пандемична умора и как да се справим с нея

Отговор