Традициите са живи: Петльовден в село Голица

0
Петльовден в село Голица
Традициите в това варненско село са живи и до днес.

На Петльовден в село Голица традициите оживяват. На 2-ри февруари местните разхождат петел по улиците, а след това обезглавяват пернатото и с кръвта му напръскват портите на къщите, където има мъжка рожба. Части от сварения петел се раздават на съседите за здраве.

Този ритуал води началото си отпреди няколко века, след като в края на XIV век Баязид I въвежда данък, наречен девширме. С него облага поробените от империята си народи. По онова време мюсюлманите са малцинство на Балканите и така Баязид I вижда възможност да увеличи броя им. Негови пратеници избират най-здравите български младежи между 15 и 20 г., които изпращат като добитък в султанските сараи. Историята на еничарството е сред най-тъжните и болезнени страници в историята на България.

“Преданието разказва как турските хайки минават да събират девширме на 2-ри февруари”

разказва за възникването на обичая на Петльовден в село Голица библиотекарката в местното читалище Катя Неделчева. Тогава обаче се случва нещо невиждано. Когато идват да вземат единствения син на семейство в селото, майката казва, че предпочита сама да погуби детето си, вместо да го даде на султана.

“Коли петле на дръвника и с кръвта му облива главата и тялото на момчето си. Когато турците се връщат да вземат момчето, остават потресени от майка дете да погуби… От този ден нататък такъв данък повече не е бил събиран в Голица”, довършва разказа си Катя Неделчева.

Какво се случва днес на Петльовден в село Голица

Петльовден
Баба с петльово перо зад ухото.

Подготовката започва още на предния ден. Специално за празника жените правят “парен” зелник. Вечерта срещу 2 февруари се коли петел на дръвника. Оставят се кървави следи по пътя до вкъщи. Сутринта младите жени пекат пита и сваряват петела. Обличат най-хубавите си дрехи, като към украшенията си добавят и “колун” – голямо перо от петела.

Поверието гласи, че на Петльовден в село Голица не се работи. Местните вярват, че това е “черен” ден и ако се подхване някаква работа, тя няма да свърши добре. На този ден също така не се реже с нож и не се правят сватби, защото “къщата ще се почерни”.


Прочетете още… подробности за този български ритуал и честването му днес


Повече за ритуала на Петльовден в село Голица може да видите от снимките в галерията по-долу, които местното читалище Христо Ботев публикува на страницата си във Фейсбук.

Отговор