Google Deep Dream – по-страшно и от най-лошия ви кошмар

0
Google Deep Dream превръща дори снимката на чинията със спагети в сюрреалистичен шедьовър.

Човешкият мозък е създаден така, че да вижда форми в почти всичко. Облаците в небето ни приличат на хора или животни. Кранът в банята ни се усмихва всяка сутрин, докато си мием зъбите. Някои виждат лицето на Христос върху препечена филийка. Феноменът е добре известен като парейдолия. Но питали ли сте се какво би станало, ако тази способност на човешкия мозък бъде пренесена върху машина с изкуствен интелект? Отговорът се нарича Deep Dream – едно от най-откачените неща, които сме виждали напоследък.

14280
Кой поръча пица с кучета?

 

Миналия месец гигантът Google разкри технологията си Deep Dream и хората за пръв път видяха как работят т. нар. невронни мрежи, чрез визуализирането на отделните пластове, активиращи се при обработката на информация. Deep Dream е такава невронна мрежа. Програмистите на Google са й задали следната инструкция – “Покажи ми повече от това, което видиш в дадено изображение”. След като програмата стори това, процесът се повтаря отново с резултата. Така например, ако Deep Dream види нещо, което й прилича на куче, тя ще го подсили и ще използва новия образ, като основа за следващата трансформация в него. Така, след множество трансформации, извършени от Deep Dream, първоначалният образ започва все повече и повече да прилича на това, което програмата първоначално е видяла в него.

download
Трансформация на портретна снимка в Deep Dream.

Deep Dream обикновено вижда кучета в произволни изображения, защото това са образите, с които първоначално е била тренирана. С други думи, ако покажете снимка на стоножка на Deep Dream и тя види нещо, което й прилича на булдог, тя ще трансформира снимката така, че тя да се превърне в ужасяваща комбинация от булдог и стоножка.

14527
Супа от седяща тиква?

 

Преди няколко дни Google пусна алгоритъма на Deep Dream за свободно ползване и в интернет тутакси се появиха множество сайтове, в които можете да качите своя снимка и да я видите така, както машините биха я видели. Резултатът от всичко това е, че интернет, който и без това понякога е доста отвратително място, беше залят от хиляди странни, фантасмагорични и откровено ужасяващи изображения. Предлагаме ви да хвърлите едно око на някои от тях в галерията, като ви предупреждаваме, че веднъж видени, някои от тях не могат да бъдат забравени. Разглеждайте ги на собствена отговорност!

Отговор