Живот сред книгите с Джузепе д‘Амброзио Анжелило

0
Джузепе
"Всеки има по една неприлична балерина, която бясно му танцува степ в мозъка", включително и Джузепе. Снимка: Аlberto Сammarano

Джузепе д‘Амброзио Анжелило, който наднича с такъв плам зад тези очи, спи на дюшек сред купищата си книги. Истински поет. И писател. Автор е на над 50 стихосбирки и на няколко романа. Преподавал е философия, а днес продава книги в центъра на Милано (любимият му град, както сам казва). Затова и наричат Джузепе философа на улицата.

ВСЕКИ БЯГА СЛЕД ЛУДОСТТА СИ

Всеки бяга след лудостта си
с перфектно завързана вратовръзка.
Кой след жените,
кой след бара,
кой след чашката,
кой след поезията,
кой след най-лудия на земята:
самия себе си.

Всеки има по една неприлична балерина
която бясно му танцува степ в мозъка.
Зала за карнавал,
където всички се провикват: „Ура!“
Където птичките летят,
а госпожиците гушват
първия преминал.
Игра на карти, на която печелиш възбуда,
но губиш сърцето си.

Всеки има един нов ден,
заключен с ключ в последната му мечта,
където има една нощ, изпълнена с любов,
и един лимон, изпълнен с удивление.
Където земята е рай
и всяка дума е молба
за вечно благосъстояние.

Всеки бяга след лудостта си
с ококорени от терор очи,
но с перфектно лъснати обувки…
Кой след къща,
кой след някоя известна личност,
кой след футбола,
кой след някой роман
кой след най-лудия на земята:
самия себе си.

Определят го като италиански ъндърграунд автор. Като, според някои, ъндърграунд ще рече, че Джузепе е беден. Което може и да не е далеч от истината. Зависи от гледната точка. Защото този 61-годишен брадат италианец е много богат духовно. За него може да се каже, че е издател, философ, учен и интелектуално многостранен. Много странен също, но по един добър и докосващ начин. Точно така,

Джузепе издава книги

Роден в малкото фермерско градче Акуавива деле Фонти (близо до Бари, в района Пулия), 18-годишният Джузепе заминава за Милано. Там през 1984 г. основава издателството Acquaviva (кръстено на родното му място) и публикува предимно неизвестни, прохождащи поети – местни, но и някои чуждестранни.

“Срещнах този висок, брадат човек преди няколко години, когато отчаяно търсех хубава книга за четене”, спомня си италианката Анналиса Грасано, автор в art-vibes.com.

“Неговият щанд беше пълен с куп книги, които веднага грабнаха вниманието ми. Всяка от тях ми се стори попадение, пълно с усет към детайла и с умения, интелект, чувства. Едва по-късно разбрах, че всяка книга никога не надвишава 100 копия и че е рисувана и подвързвана на ръка, като за всяка лично Джузепе решава кой шрифт да използва. Уникално по рода си произведение на изкуството!“

Уличният поет

Той също пише. С мазолести ръце, както подобава на детството му в провинцията, младостта сред книгите и юношеските мечти в града. Живот като в самата поезия. И ако се вгледате внимателно, ще я видите да струи през очите му под формата на светлина.

Интензитет, който в простички думи е способен да побере големите неща. От които понякога боли. Като например истината за глупостта на поетите, за потъването им в бохемство, мнима слава, битовизъм.

Но каквото и да се каже за него, Джузепе д‘Амброзио Анжелило си е Джузепе д‘Амброзио Анжелило. За да разберете напълно това, трябва да отидете до площад Дуомо в Милано, където вече години наред писателят и поет продава безценните си произведения. И не, не казвайте, че нямате време! Защото човек винаги може да намери

време за едно стихотворение

Ако скоро нямате път към Италия, можете да поръчате книгите на Джузепе и от блога на малкото му издателство. За онези, които не владеят италиански, остават красивите стихотворения, преведени от Юлияна Радулова. А за да разберете как живее Джузепе, гледайте този филм от 2015 г. на Ray Banhoff, Alberto Gottrado и Moreno Pisto. Към финала ще видите и леглото му сред книгите:

СПОДЕЛИ
Предишна статияПет от красивите водопади на Исландия
Следваща статияНа какво могат да ни научат децата?
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор