15-годишният Давид срещу големия Бербатов – една битка за природата

0
Давид Мавродиев - Бербатов
Доскоро Бербатов и Давид се появяваха заедно по медиите и бяха приятели. Двамата днес стоят зад различни каузи.

Давид Мавродиев, който е само на 15 години, е будителят на нашето време. Пише стихове от малък, печели спортни награди наред – български и световни, и застава зад стотици каузи в полза на обществото. Това 15-годишно дете привлече общественото внимание, след като се изправи срещу любимеца на България – Димитър Бербатов.

Малкият Давид сблъска своята голяма кауза

за природата на родината ни с позицията на футболиста.

Давид Мавродиев
Давид е носител на множество награди.

Историята е следната. Чрез фондацията си за деца-таланти, Бербатов награждава Давид три поредни години – в направление Благотворителен проект. Тази година обаче момчето отказва наградата в знак на протест срещу подписа, които Бербатов поставил в писмо на много български спортисти “за” развитие на Банско (което от много хора се тълкува и като “за” за застрояването на Пирин). Малкият Давид е активен природозащитник и точно тук идва сблъсъкът между двамата титани – единият на талантите, другият – на футбола.

В такива деца виждам бъдещето. Уникално е на такава възраст не само да можеш да се ядосаш на “големците” и да заемеш гражданска позиция, но и да можеш да се изправиш очи в очи с тях… и всичко това в името на природата. Очарователно е!
Но ето и цялата история.

“За трета поредна година г-н Бербатов ме отличава в категория Благотворителен проект. Надявам се следващия път, когато дете зададе въпрос на г-н Бербатов, той да не мълчи и да не проявява към него пренебрежително отношение, а да му отговори. Да не го игнорира и Фондацията му после да го маха и блокира от всички групи, нито да му трие номинациите, а и името му от списъка на наградените деца, както в сайта ú, така и във всички статии за церемонията”, разказва за случая Давид Мавродиев.

[Цялото интервю, което Давид даде за Lifebites.bg прочетете ТУК.]

Той няма как да отиде да си взема наградата от фондацията на Бербатов. Затова праща като свой представител известния активист Тома Белев. По-късно получава лично съобщение от административния секретар на Фондацията, че г-жа Димитрина Ходжева, която е управител на фондацията,

не приема неговия представител

и иска да посочи “подходящ представител”, като например Антон Димов (ръководител на ГД Помощ на лица с проблеми в развитието) и Милена Кънчева (координатор на движението).

“В крайна сметка, извиних се на г-н Белев за отношението на фондацията към него и поканих г-жа Кънчева, а тя прие”, разказва момчето.

По време на самата церемония става ясно, че Давид Мавродиев има намерение да откаже наградата. В този момент водещата на церемонията обявява неговия представител (може да видите всичко това на видеото от церемонията), но Бербатов бързо се притичва към микрофона и заявява пред всички, че наградата ще бъде връчена лично. За да е сигурно, че всички са чули обещанието, водещата на церемонията повтаря, че наградата ще бъде лично връчена от г-н Бербатов.

Бербатов
Бербатов подкрепя талантливите деца на България от години.

“И никой не казва истината, че аз я отказвам. Никой не чува и словото ми защо точно го правя. И никой не съобщава, че моят представител е там, за да прочете моето слово и да откаже наградата от мое име”, възмущава се малкият талант.

Давид Мавродиев реагира на случилото се, когато се връща с отбора си по карате от Пловдив на 12 юни и

пише отворено писмо до Бербатов

“За да знаят всички защо съм отказал наградата”, защитава се 15-годишният младеж. Историята обаче не приключва тук.

“Тогава се започна със заплахите към мен и родителите ми с адвокатите на Фондацията, от страна на управителката на точно тази фондация за талантливи деца. Поради тази причина се обърнах за помощ към Протестна мрежа, за да попитам дали имат безплатни адвокати, които биха защитили мен и моето семейство.
Не му прави чест на г-н Бербатов, че продължава да си трае, че търпи и мълчаливо подкрепя подобно отношение към мен”, разказва Давид.

Скоро дори получил имейл от Българското дружество за връзки с обществеността, че етичната им комисия разглежда казуса заради черния ПР от страна на фондацията и нейните спонсори към Давид и личните нападки и заплахи на Димитрина Ходжева, управител на фондацията.

Повече по темата четете в интервюто, което Давид Мавродиев даде за Lifebites.bg.

На СЛЕДВАЩАТА СТРАНИЦА може да прочетете и отвореното писмо, което 15-годишното момче написа до Димитър Бербатов.

Отговор