Трудно ли е да сме силни?

силни
Трудно е да бъдем силни и волеви.
Силни или слаби, хората са различни. Но именно това ни прави цветни.

“Много си силна! Възхищавам се на силата ти!” – неведнъж съм чувала тези думи от приятелите си. Радват ме! Не мога да си кривя душата и да отричам, че Егото ми потрива доволно ръце, че все пак някой е разбрал, че се справям въпреки трудностите и най-вече изкушенията. Но невинаги съм такава. Понякога съм слаба, малка и също се оставям да бъда изкушена.

Мисля си… Колко лесно е да се подадеш на слабостите си и колко трудно е да им устоиш  наистина. Приятни са, изглеждат неустоими за момента, съблазнителни са.

силни
Изкушенията винаги са приятни, изглеждат неустоими за момента и са много съблазнителни.

Трудно е да бъдеш силен. Да проявиш воля в онези мигове, когато много ти се иска – да си хапнеш малко шоколад, въпреки диетата, да запалиш още една цигара, нищо че се каниш да ги спреш вече 3 години, да си тръгнеш с красивия непознат от бара, само този път, нищо че предния си обеща да не го правиш повече… И още, и още.

Трудно е да проявиш воля. Да осмислиш нещата, да ги анализираш и да постъпиш КАКТО ТРЯБВА. Да си дадеш сметка наистина ли това, което толкова желаеш сега, ще те накара са се чувстваш горд и щастлив утре.

Хората са създадени да бъдат слаби

Да се отдават на най-ниските си страсти и най-притеглящите пороци. Да не могат да им устоят, въпреки разума, който крещи с пълно гърло да НЕ ГО ПРАВИШ. Вероятно затова ни е толкова трудно всеки път да излизаме от кожата си и да проявяваме „нечовешка сила“, за да се сдържим да направим това или онова. Хора сме все пак!

силни
За да сме силни, трябва да се изправим срещу самите себе си.

Но това ли е верният път? Чудя се…

Какво губим, когато покорно се отдаваме на изкушенията?

Да проявиш сила и да се противопоставиш на това, което много, много ти се иска в момента не е никак лесна работа.

А заслужава ли си?

Ако се запънеш сега и надвиеш пак (за кой ли път) себе си, не някой друг, какво ще спечелиш? Много.

Аз вярвам, че всяка проява на вътрешна сила и воля се отплащат на човека в бъдеще. Не, че винаги е наложително да сме разумни, премерени и мислещи. Да живееш живота си на макс, както се казва, си има своето очарование и нерядко също носи щастие.

Но често идва и с цена.

Цена, която понякога се оказва, че не сме готови да платим или се налага да изплащаме твърде дълго време след това. Понякога тя се настанява и по доста болезнен начин в живота ни…

Да си слаб, често идва с цена, която дълго след това може да се наложи да изплащаш...
Да си слаб, често идва с цена, която дълго след това може да се наложи да изплащаш…

Мисля си… Просто така.

Мисля си за това, че всеки от нас, във всеки един момент държи живота си в ръце и сам разполага с него. И със съдбата си. Сам избира дали да бъде слаб (защото така е по-лесно) или да поеме по каменистия и труден път към откриването на вътрешната си сила и личен потенциал и да бъде силен.

Оправдано е да си слаб ПОНЯКОГА. Не е оправдано да си слаб ВИНАГИ.

Вижте още: Джеза: Когато духът е по-силен от тялото

Отговор