Щрихи от народопсихологията на българина като родител

българският родител
Какъв е българският родител? Мнение на психолог. Снимка: www.pefostudio.com

От опита си на психолог, работещ в образованието почти 15 години и обучител в родителски програми на Уницеф, наблюдавам устойчиви тенденции в българското родителстване. Българският родител е грижовен и сравнително търпелив. Казвам го с риск да попадна в капана на обобщаването и лепенето на етикети. Изпълнен е с добри намерения и очаквания от своето дете, даващ мило и драго за физическото му благоденствие. Българите сме привързани към децата си със силна и често обсебваща любов.

Българският родител има усещането, че децата не са просто деца

Те са смисълът, целта и реализацията в живота ни. В желанието си да е обгрижващ, подкрепящ, любящ, българският родител често се вкопчва в детето си и го затрупва с внимание. Което превръща малчугана или в разглезен и нахален мъник, или в плахо и зависимо от мнението и настроенията на родителите си дете. Може би заради това редица изследвания показват, че българските младежи най-късно в Европа се отделят от своите родители и стават самостоятелни.

Българският родител не иска да вижда детето си разочаровано и нещастно. Прави чудеса от подвизи само и само то да не страда. Да изживее детството си в блаженство и безвремие. И всичко това, защото смятаме живота за гаден, пълен с трудности и неудоволствие.

българският родител
Българският родител е изключително грижовен. Снимка: Damiao Santana via Foter.com / CC BY-NC

Колективното българско съзнание е убедено, че детството е време безгрижно и щастливо. Време за забава и липса на отговорности. Мнозина родители заявяват, че няма да ограничават децата си, няма да ги вкарват в граници, за

да се наживеят и налудуват на воля

От такова родителско поведение често следват трудности в социалната адаптация на детето и нерядко проблеми с външните авторитети в лицето на собствените родители и учители.

За българския родител е особено важно детето му да не страда, никой да не помрачава щастието му с ограничения и изискванияТой трудно приема идеята, че децата му ще открият болката и разочарованието от най-ранна възраст. Тук вече сме настръхнали: “Защо? Кому е нужно да страдат от малки? Е без това после ще разберат колко е гаден животът“.

Българинът много трудно приема съвети за възпитанието на своето дете. За много родители е въпрос на чест да не показват слабост или нужда от външна помощ при възпитанието. „Детето е мое и мога да го възпитавам, както си искам“, „нямам нужда от съвети как да възпитавам, да не съм идиот“.

За българина е важно всичко да остане скрито у дома и другите да нямат повод за „радост“ от нашите проблеми.

Едни от най-разпостранените родителски предразсъдъци у нас са: „мен са ме лишавали, сега детето ми ще има всичко“, „за детето си купувам най-скъпото“, „ще го глезя, сега ми е паднало“.

българският родител
Искаме някак да сме сигурни, че децата ще бъдат щастливи. Снимка: Leonid Mamchenkov via Foter.com / CC BY

Всичко това е с най-добри намерения, но

зад тези добри намерения се крият и най-големите ни трудности като родители…

Ако се замислите, дълбоко в нашата народопсихология е залегнало убеждението, че някой трябва да ни избави от страданието и трудностите. Този някой трябва да е някой по-силен и знаещ, някой силен… като родител. Оттук произтичат и нашите общи национални черти, все да очакваме друг да решава проблемите ни, друг да поема отговорностите, друг да се бори за нашето благоденствие и права. Неусетно предаваме този модел на децата си и в желанието да ги предпазим, ги правим пасивни и несигурни, винаги очакващи, някой по-силен и по-голям да ги спаси.

Трудностите са нужни на децата, колкото и да звучи абсурдно това на пръв прочит за повечето родители. За да се справят и оцеляват, малките трябва да усещат трудности и да преодоляват предизвикателства, разбира се, спрямо своята възраст. Така децата ще започнат да приемат тежките моменти като неизменна част от живота и няма да растат в заблуда, че всичко, което ги чака е розово и безпроблемно бъдеще.

В най-добрите си намерения да предпазим децата си ние ги изолираме неуспешно от реалността, с която те неизменно се срещат.

Разочарованията и отказите са част от живота

която не е драматична или страшна, а просто част от реалността. Това, което се случва, и за съжаление или не, повечето от нас няма как да го избегнат. Но ако запознаваме децата разумно с тази реалност, те ще свикнат да носят нейния товар без драматизъм и болка.

Не казвам, че не трябва да пазим децата си. А по-скоро, че трябва да ги запознаваме с истинския живот от ранна възраст. Нужно е, за да са силни и борбени. За да познаят отказа и трудностите, и да се борят с тях, а не да се оглеждат за някой, който ще ги избави…

Вижте още: Етикетите и родителската любов

СПОДЕЛИ
Предишна статияНещата, които не можем да си позволим да отлагаме
Следваща статияЮгопънковете на 80-те
Александър Кръстев
Александър е доктор по педагогическа и възрастова психология. Преподава във ВТУ „Св.св Кирил и Методий“. Участвал като експерт и обучител в редица проекти на национално представени организации като: Unicef, Lumos, RABE, водещ на тренинги, обучения и семинари. Член на Дружеството на психолозите в България. Член на Управителният съвет на Национална Асоциация на Ресурсните Учители. Водещ на работилници за родители по програма на Уницеф-България. Има редица публикации и изследвания свързани с педагогическата психология.

Отговор