Изобретиха защита срещу бомби в самолетите

0
Благодарение на Fly-Bag взривове като този над Синайския полуостров ще останат в миналото.

На 31 октомври тази година самолет на руската компания Metrojet се разби над Синайския полуостров в Египет. Малко по-късно същия ден радикалната групировка Ислямска държава пое отговорност за атентата и дори показа снимка на използваната бомба, която беше с големината на кутия за безалкохолно…

1587074
Fly-Bag, която може да неутрализира взрив в багажното отделение на самолета и да предпази корпуса му от разрушаване.
Взривове като този над Синайския полуостров
са на път да останат в миналото

Екип от международни учени разработиха устойчива на взрив торба, наречена Fly-Bag, която може да неутрализира взрив в багажното отделение на самолета и да предпази корпуса му от разрушаване.

Fly-Bag беше тествана чрез серия от контролирани взривове, като за целта бяха използвани два самолета Boeing 747 и Airbus 321 на летището Котсуълдс, югозападна Англия. Тестовете бяха успешни и показаха, че Fly-Bag може да предпази самолета в случай на взрив в багажното му отделение по време на полет.

За нуждата от изобретение, подобно на Fly-Bag се говори още от атентата над Локърби от 21 декември 1988 г., при който самолет на американската компания Pan Am беше взривен във въздуха. Тогава загинаха 270 души от 21 страни, включително 11 жители на шотландското село Локърби. Атентатът над Локърби е най-известният от серията терористични нападения, за чието извършване се обвинява Либия.

След тригодишно разследване е повдигнато обвинение срещу двама души – Абделбасет Али ал-Меграхи, който по-късно е е осъден на доживотен затвор и на Ал Амин Халиф Фимах, обявен за невинен.

Новото изобретение Fly-Bag ще подобри сигурността на пътниците на самолетните компании,  тъй като ще може да неутрализира всяка бомба, поставена в багажното отделение.

Ключова за успеха му е комбинацията от изключително здрави и устойчиви на огън материали, като Kevlar, които се използват за производството на бронежилетки. Fly-Bag е разработка на европейски консорциум, който включва Blastech – компания на Университета на Шефийлд, както и партньори от Гърция, Испания, Италия, Германия, Швеция и Холандия.

Отговор