Сметище Земя: Култови места, заринати от боклуци

0
Земята като сметище
Превърнали сме Земята в огромно сметище

Превърнали сме планетата и най-красивите ѝ кътчета в огромно сметище. Това изречение не само вече няма скандален ефект, а направо се е превърнало в клише. Също толкова грозно и гадно, колкото и фактът, че във всяко кътче на Земята се въргалят отпадъци от човешката дейност.

От Lifebites.bg решихме да съберем в списък емблематични места на Земята, които са пострадали от безразсъдното отношение на хората към планетата. Ще го наречем условно Сметище Земя. Нека звучи отблъскващо. Пак ще е нищо на фона на реалното състояние на нещата и безразсъдството на хората.

Този списък ще се променя и развива. Надяваме се и да се коригира… Но дали? Разчитаме и на вас да го допълвате. Защото за тези неща не трябва да се мълчи, с тях не бива да се свиква. Нужни са спешни мерки, за да не загубим единствения си реален дом във Вселената. Не сме съгласни след нас да е потоп… Споделяйте, говорете, възмущавайте се, дописвайте, показвайте. Но най-важното – не допускайте да се случва там, където сте вие. Като обитатели и като туристи…

Еверест – най-високото сметище на Земята

Еверест базов лагер
Еверест – поглед от базовия лагер.

Тибетци го наричат Джомолунгма – “Богинята-майка на света“. За непалци това е Сагарматха – “Високо в небесата“. Извисява се на 8 848 метра над морското равнище. За първи път е покорен през 1953 г. от сър Едмънд Хилари.

Оттогава световният първенец е свидетел на постоянен вървелик от алпинисти, туристи и търсачи на силни усещания. И за жалост много от тях нямат адекватно отношение към природата. Иначе нямаше да се стигне дотам алпинисти и природозащитници да алармират, че най-високата точка на Земята и подстъпите към нея са се превърнали в

най-високото сметище на планетата

И тук изобщо няма да говорим за телата на загиналите алпинисти, които няма как да бъдат прибрани. Това е тема на съвсем друг разговор.

Еверест боклук сметище
Хората са превърнали първенеца Еверест в поредното сметище. Източник: catchnews.com

Причината за загрозяването и замърсяването е съвсем друга – планината явно е станала твърде достъпна за платежоспособни туристи. Които твърде често не връщат със себе си надолу това, което са качили по пътя нагоре. Изоставени палатки, празни кислородни бутилки, повредена екипировка, метални кутии за газ, невъобразимо количество екскременти и т.н. Държавите в района налагат глоби, задържат депозити, които се връщат срещу донесено определено количество отпадък, стимулират всячески по-ангажирано отношение към природата. Но за туристите, които вече са платили хиляди все едно в коя валута, тези санкции са просто без значение.

А местните хора – налага им се да чистят след пришълците и да живеят с техните отпадъци. Защото дори да ги свалят от планината, пак няма кой знае какво да се направи. Те трябва да ги изхвърлят в близост до местата, където живеят, замърсявайки и тях по този начин. Разбира се, откакто се вдигна шум по темата, започнаха да се организират и акции по почистването на района. Дано по-бързо нещата се променят към добро, само това можем да си пожелаем!


Островите Фи Фи, Тайланд – туристи на талази

Фи Фи остров залив Мая Плажът
Мястото, където е сниман филмът Плажът – заливът Мая на един от островите Фи Фи в Тайланд. През 2018 г. бе затворен за посещения заради екологичната катастрофа, предизвикана от огромния поток туристи.

Изумително място, толкова красиво и вдъхновяващо. Привлякло твърде много внимание. Особено след като там се снима филмът Плажът от 2000 г. И оттам насетне – постоянен магнит за туристи. Дори не чак толкова платежоспособни, както са тези на Еверест. И затова прииждащи буквално на талази. Всеки ден около 6000 души, пристигащи с бързи лодки от съседните острови. А с тях – отпадъците, шумът, замърсяването. И смъртта на над 70% от коралите в тайландските води.

От 2015 г. там е в действие инициатива, която води до почистването на острова на 10-о, 20-о и 30-о число на всеки месец. Много добре. А още по-добре би било, ако всеки се грижеше за собствените си отпадъци и нямаше нужда от подобни инициативи…

Фи Фи Плажът сметище
Островите Фи Фи в Тайланд, където е сниман филмът Плажът. Източник: Udon News

И все пак, проблемите с боклуците се оказаха по-сериозни, отколкото хората мислеха. Заради което се наложи през миналата година заливът Мая, където е сниман Плажът на Фи Фи Лех, да бъде затворен за туристи. Според местните власти вероятно ще отнеме поне 2 години, за да може природата да се възстанови. Но не е изключено този срок да се удължи за неопределено време.


Бали – емблематичен пример за замърсяване в огромни мащаби

Бали
Бали, както сме свикнали да го виждаме на снимките от туристическите реклами.

Когато се говори за замърсяване на туристически дестинации, обикновено се дава за пример индонезийският остров Бали и неговият магически красив плаж Кута. Магнит за любителите на слънце и сърф, нерядко затрупан под планини от… боклуци. Същинско предизвикателство за всеки желаещ да се изкъпе в топлите води на океана.

Според австралийския сайт news.com.au индонезийският архипелаг с повече от 17 хил. острова е вторият най-голям замърсител на океаните в света, след Китай. Смята се, че Индонезия произвежда колосалните близо 1.3 млн. метрични тона отпадък всяка година. Задръства се канализационната мрежа на селищата в близост до брега, повишава се рискът от наводнения, множество морски обитатели намират смъртта си във и заради боклуците. Най-страшно става по време на сезона на мусоните, когато силните ветрове разпиляват отпадъка на огромна площ. А красотата – за нея да ти се доплаче, поставена в такъв контекст.

Бали сметище
Тонове боклук на Бали. Източник: news.com.au

И най-лошото е, че хората сами не осъзнават каква вреда си причиняват. Защото встрани от чисто естетическия проблем – грозотията на замърсяването, на дневен ред стои и друг. Боклукът заразява рибата, която после се консумира от същите тези туристи, произвеждащи грозния отпадък. И така сами се излагаме на риск от

сериозни заболявания, включително рак

Все пак има и добра новина. Бали е част от глобален ангажимент за намаляване на замърсяването – местното правителство се е прицелило да редуцира боклука със 70% до 2025 г. Това трябва да стане с помощта на публични кампании за повишаване на информираността, разделно събиране, намаляване на употребата на найлонови торбички и пластмаси и т.н.


Карибите – пелена от боклуци в морето

Кариби сметище море
Пелена от боклуци, покрила част от Карибско море и превърнала го в сметище, което е трудно и скъпо да бъде почистено. Източник: Telegraph

Огромни площи от Карибско море при Хондурас са буквално задушени от огромна маса отпадъци. Пластмасови прибори, бутилки и какъв ли не още отпадък – плътна пелена, покрила морето между островите Роатан и Кайос Кочинос. В продължение на няколко морски мили само боклуци. Огромна грозна заплаха, която веднъж попаднала в морето, трудно може да бъде почистена. И на много висока цена. Която сама по себе си прави мисията невъзможна.


Свалбард – сметище далеч на север

Свалбард Норвегия
Свалбард в Норвегия, както винаги искаме да го виждаме.

Не само на морския бряг и високо в планината – боклуците са превзели и най-студените части на планетата Земя. През 2017 г. учени предупредиха, че грозните остатъци от човешката дейност са достигнали и дълбоко в Арктика. По плажове, на които не се излежават хиляди туристи заради топлото слънце и красивия океан. Където все повече гладуващи бели мечки търсят препитание. Примерът ни е от архипелага Свалбард (Шпицберген) в Норвегия, северно от Северния полярен кръг.

Според свидетели, обходили плажовете в района, между 80 и 100 от откритите отпадъци са пластмаса. В глобален план по плажовете и в моретата и океаните количеството открита пластмаса е около 72% от всички боклуци. В северните части на планетата откритите отпадъци са свързани предимно с рибарски дейности – изоставени мрежи, шамандури и т.н. Там винаги е имало много рибари. Но въпреки всичко, изследователите са шокирани от количествата боклук, които откриват. А жертвите на замърсяването са от морските обитатели до северните елени, бродещи из района в търсене на храна.

Свалбард сметище
Боклуци в Свалбард, Норвегия. Пояснението е, че на Свалбард няма дървета и това, което се вижда, е дошло от съседна Русия. Източник: Time

Вижте още как хората превърнаха Аралско море в отровна пустиня

Отговор