Кичозния свят на афганистанските военни килими

6
военни килими
Афганистански килим с военни мотиви.

На пръв поглед тези ръчно тъкани килими, произведени в Афганистан, са като всички останали. Същите приятни цветови комбинации и стилизирани графични мотиви… При по-внимателно вглеждане обаче, човек забелязва, че цветята, камилите и птиците са заменени от калашници, танкове и самолети, обградени с фриз от куршуми във всички цветове на дъгата.

Добре дошли в кичозния свят на балуч – афганистанските килими на военна тематика.

Първите килими на военна тематика са създадени след като Съветският съюз окупира Афганистан през 1979 г. Между 850 000 и 1,5 млн. афганистанци са убити, а милиони други емигрират в съседните Пакистан и Иран. Постепенно традиционните мотиви са изместени от такива на военна тематика.

военни килими
Килими с мотиви от терористичните атентати на 11 септември 2001 г.

След атентатите от 11 септември, пазарът буквално е залят от килими с мотиви от терористичните атентати срещу кулите близнаци. Кевин Судейт, търговец на антики от Ню Йорк се специализира в продажбата на военни килими от Афганистан още в средата на 90-те. След 11 септември Судейт разширява асортимента си, като включва в него килими с кулите близнаци. Ироничното в случая е, че въпросните килими са произведени в страната, в която биват тренирани една голяма част от терористите днес. Днес Судейт продава килимите си единствено онлайн, на сайта WarRug.com, вероятно поради множеството негативни реакции през годините.

Афганистанските военни килими могат да бъдат купени и в eBay, като цените им започват от $75 и стигат до $3,000.

Вижте още: Жените в миналото на Афганистан и Иран

6 КОМЕНТАРА

 1. откъде взехте тази информация за убитите милион афганистанци по време на окупацията от съветските войски. От ЦРУ? Ще споделбите ли компетентния си източник? Защо ли си мисля, че тези убити се падат на една друга ера, тази след изтеглянето на руснаците от Афганистан и идването на талибаните, обучени от ЦРУ. Освен това, сред тези произведения на изкуството виждаме делата на американския възпитаник Осама бин Ладен и нападения на американски самолети над Афганистан

  • Здравейте, Ира Антонова.

   информацията почерпихме от статията Afghanistan: Demographic Consequences of War, 1978-1987 публикувана в Central Asian Survey (1991), както и от Marek Sliwinski, “Afghanistan: The Decimation of a People,” Orbis (Winter, 1989), p.39.

   А вие откъде черпите вашата информация за жертвите от войната в Афганистан и колко според вас са те?

   Поздрави!

   Йово Колев

  • Здравейте, Ира Антонова.

   информацията почерпихме от статията Afghanistan: Demographic Consequences of War, 1978-1987 публикувана в Central Asian Survey (1991), както и от Marek Sliwinski, “Afghanistan: The Decimation of a People,” Orbis (Winter, 1989), p.39.

   А вие откъде черпите вашата информация за жертвите от войната в Афганистан и колко според вас са те? Дайте също така някакъв източник…

   Поздрави!

   Йово Колев

   • Първото, което прочетох при отваряне на подадения от вас линк беше възражение, което цитирам по-долу. Моята забележка е в същия дух – да не се правят словесни еквилибристики, от които се разбира едно – че руснаците са убили тия хора. Това, впрочем, прави тотализираната антируска пропаганда в момента. И не че съм някаква русофилка, но когато един народ започне да се обвинява за всичко на тоя свят, имам опит – и жимнан, и научен – че на тоя народ му готвят война. Справка – сърбите преди бомбардировките като единствения виновник в една гражданска война, в която няма права страна. Историческа справка – я отворете европейски вестници от 1914 годин да видите кои са най-лоши – немците. Има ги, особено френски, вече онлайн. После погледнете вестниците в цяла Европа от 1937-39 – там всички евреите са гадни, грозни, агресивни, хищни и плетящи световен заговор. Ще се учудите как не е така само в немските издания. В цяла Европа! Ама не в някакви случайни книги, а в ежедневната официозна преса, близка до управляващи партии. Та ето това повтаряне на една многозначително реплика на автор, вероятно поляк ( а както знаете в Полша е въпрос на национална чест да мразиш руснаците) дразни, защото специално сте я сложили, за да има точно такова внушение . Същото е направило впечатление на очевидно запознат с материята човек, та ето какво е написал той. Ето ви цитата от мястото, където ме насочихте.: original post asserts that “the war involved mass murder of Afghan civilians by USSR.” Your link doesn’t back up your assertion. It simply states that there were around one million total civilian deaths. There was a civil war in the country at the time, with different groups killing different groups of people.

    There were an estimated half a million to over two million civilian deaths in the Vietnam War (link (http://en.wikipedia.org/wiki/Vietnam_War)). Does that mean the U.S. committed genocide in Vietnam?

    • Ние никъде не сме написали, че тези един милион афганистанци са убити от съветските войски. Също така Марек Сливински е швейцарец, а не поляк. Да кажете, че в Полша е въпрос на национална чест да мразиш руснаците е същото като да кажеш, че в Германия е въпрос на национална чест да мразиш евреите.

     • Първо – точно в цитираните от вас материали на човека с полско име се прави същото внушение, за което говорим, там му възразяват други автори точно заради внушението. Вие изпалзвате неговия похват. Второ – абсолютно неточен паралел за Германия. В Германия, ако кажеш, че мразиш евреите, отиваш в затвора – наскоро осъдиха едного на няколко години за това. В Полша, братя Качински и много други политици казваха на многохилядни митинги – “да махнем руснаците за нас е въпрос на чест” и единия го избраха за президент. Лятото на 2014 г. един полски външен министър беше уволнен и не то направиха комисар, защото каза, че вместо да си гледат икономическите връзки с Русия, поляците правят фелацио на американците. Омразата към руснаците в Европа, особено в съседните на Русия Полша и Литва, днес е същата, каквато е била спрямо евреите в същите тези страни по-рано – безмозъчно нагнетяване на обществена истерия в полза на трета страна, която се справя с проблемите си само като воюва с някого. Е, времената са други, не става както преди, като по време на Втората св. война – повечето държави чакаха Германия с радост да се справи с техните евреи, дето им били взимали парите. Знаете ли, че по това време поляците са посрещали германците не като окупатори, а като освободители? Чак когато поляците си изпатят от “освободителите” си, ще започнат да ги превръщат в окупатори). Именно поляци, вървейки след германците, са убили около 100 000 евреи в своята страна – намерете книгата “Случаят Йедвабне”. Знаете ли, че литовците са убили или пратили в концлагери всичките си евреи на борй 120 хилади? Преди дни съд във Вилнюс осъди на 5-6 години затвор възрастен шеф на милиция в Литва, който през 1954 година радследва хора, убивали през 1941-44 година евреи. Знаете ли, че Степан Бандера, на когото днес се кланят украински партии (дори в Парламента представени), е воювал не само срещу омразните руснаци? Неговата армия, като съюзник на нацистка Германия, е убила около 100 000 поляци. Справка, полското списание “Впрост. Днес полски министри ходят и се здрависват с тия украински политици, за които Бандера е идол. И всичката тая шизофренна политика на Европа – от една ирационална омраза към руснаците, замислена и и обгрижвана от американците. Едно време само ние, българите, бяхме трезви и смели да се опълчим на световната политическа парадигма и да запазим евреите. Не че мин. предс. Б. Филов не произнесе реч в НС на 01.03. 1940 година за “цивилизационния избор на България като съюзник на Великия Райх, създател на нова, по-добра ера в света” – точен цитат. Досущ плевнелиевите приказки, но сега за САЩ. Та, тогавашните българи не се поддадоха на внушенията на политическите си велики ръководители и не предадоха евреите. А днес – нима сме станали по-тъпи, по-прости, по-безсърдечни, та ще се включваме в общия хор на омраза и внушения? Тогава бяхме сами в симпатиите си към евреите, напук на цяла Европа. Но имахме съвест. А днес?

Отговор