Най-интересните фестивали в света

0

Снимка: http://blogs.reuters.com/

Ако сте от хората, които обичат да пътуват, но не просто, за да се излежават на басейна на някой луксозен хотел в екзотична държава, то това е списъкът, на който задължително трябва да хвърлите едно око.

Всеки месец ще ви представяме интересни, атрактивни и зареждащи събития в някои крайче на света, които си струва да посетите (било то и виртуално).

Ето втората порция събития за годината от февруари – един от месеците, наситени с много и все интересни събития.  (Първата част може да прегледате тук.)

Carnival in Rio: Elaborate costume

Снимка: http://holidaypictures.org/

13 февруари. Карнавалът в Рио де Жанейро. Бразилия.

Може и да ви звучи твърде познато и леко банално, но музиката, танците и красивите жени никога не омръзват. Поне откакто стартира събитието през далечната 1723 г. Това е най-големият карнавал в света, който привлича милиони посетители, дошли да се повеселят и да зърнат талантливите и красиви танцьори от над 200-те местни школи по самба.

Тази година той ще бъде открит на 13 февруари и ще приключи 4 дни по-късно. На 21 февруари по улиците на Рио отново ще танцуват най-добрите школи по самба.

Повече информация – тук.

ivrea-orange-battle-carnival

Снимка: www.thelistlove.com

14 февруари. Бой с портокали. Италия.

Битката с цитруси в италианското градче Иврея продължава три дни. В нея се включва целият град, а за атаките се подсигуряват около 500 тона портокали.

За повече детайли проверете на http://goitaly.about.com/od/carnevale/a/ivrea_fest.htm

china

19 февруари. Китайската нова година.

Тази дата се изчислява според китайския лунен календар и всяка година е на различен ден в периода от 21 януари до 20 февруари. Тържествата по празнуването могат да започнат много по-рано (дори 3 седмици преди това). 2015 г. ще е годината на козата. Един от градовете, които си струва да посетите по време на празненствата е Пекин с неговите стотици храмове, улични танци, демонстрации на бойни изкуства, спортни състезания и търговски разпродажби.

Ако искате да намерите допълнително информация, вижте тук.

Hadaka-Matsuri_2 Снимка: www.japanzine.jp www.japanzine.jp

21 февруари. Хадака Мацури (Фестивалът на голите мъже). Япония.

Всички твърдят, че този фестивал е едно от най-странните събития в света. Провежда се всяка трета събота на февруари в различни градове. По традиция, наследена от будистките монаси, които пречиствали духа си в студена река, хиляди японци излизат голи или препасани с парче плат, за да докажат мъжествеността си и да донесат късмет на семействата си.

Още за събитието на http://okayama-japan.jp/en/eventinfo/

mart

22 февруари. Фестивалът на фенерите. Тайван.

Хиляди горящи фенери политат във въздуха по едно и също време и отнасят посланията на притежателите си към небето в тайванския град Пингши. Поверието гласи, че написаните желания наистина могат да се сбъдват до края на същата година. Фестивалът датира от периода на Трите кралства, когато фенерите са използвани за предаване на военна информация. В Тайван е пренесен през 19 век.

За повече информация проверете тук.

669x443

Снимка: http://www.mendozaholidays.com/

28 февруари. Национален празник на гроздобера. Аржентина.

Това е един от най-грандиозните празници на виното в света. Той се отбелязва със зрелищни спектакли и продължава 3 месеца. Това събитие е най-грандиозното нещо, което се случва в аржентинския град Мендоса и едно от най-важните в културния календар на страната. Празникът на гроздобера се отбелязва от над 70 години – с много танци, вино, зрелищни изпълнения и красиви жени, сред които една е коронясана като „Кралица на гроздобера”.

Повече може да научите тук.

Отговор