Да живееш в психо-трилър. Или що е то дежа вю

Сигурно сте изпитвали онова странно чувство, че вече сте преживели ситуацията, която се случва в момента?

Понякога това усещане може да е забавно или почти да не му обърнем внимание. Просто казваме „Имам дежа вю“ и след секунди всичко продължава в своя естествен ритъм. Ако започне да ни се случва по-често от обичайното, обаче, се чувстваме странно и да си задаваме редица въпроси. Чудим се защо го усещаме, на какво се дължи и какво изобщо представлява този процес на „дежа вю“.

За съжаление, на този етап, няма как да разберем отговорите. Много учени са посветили целия си живот на изследвания, свързани с този феномен на човешкия мозък, всеки има своя теория, но все още никой не е успял да докаже своята със 100-процентова сигурност. Една от най-разпространените теории е, че „дежа вю“ се дължи на това, че очите възприемат информацията по-бързо от мозъка и моментното разминаване между двете причинява усещането за „вече преживяно“.deja-vu

Друга твърди, че то се случва, когато настоящата ситуация „по грешка“ попадне в раздела в мозъка ни, отговорен за нашите спомени. Д-р Акира О`Конър, психолог от Университета в Сейнт Андрюс, смята, че в повечето случаи това е моментно “запалване” на невроните в мозъка, което създава фалшиви връзки. Има и теории, че причина за „дежа вю“ може да се окаже нашата висока степен на тревожност.

Интересен е случаят на 23-годишен английски студент, който е хванат в капан на „постоянно дежа вю“. BBC News разказва, че всичко, което му се случва, той усеща като „вече преживяно“. Това така напряга младежа, че той избягва да гледа телевизия, да слуша радио или да чете вестници. Група учени от Великобритания, Франция и Канада, които изследвали странния случай на човек с “хронично дежа вю”, твърди, че една от възможните причини за него може да е тревожността му.

Д-р Крис Милън, невропсихолог от Университета на Бургундия, който е работил със студента, казва, че той е с анамнеза за депресия и тревожност, но иначе бил напълно здрав.

„Този млад човек е изключително травматизиран от постоянното усещане, че собственото му съзнание му прави номера”- казва той. Британският студент е заклещен в това състояние вече 8 години. Своя живот, изпълнен с непрекъснати „дежа вю“-та, той оприличава на „страшни“ сцени от психо-трилър.

Отговор