Ръководство за купувачи на първи дом

0

Всичко, което трябва да знаете, за да направите по-лесно голямата покупка

За купувачите, които търсят жилище за първи път, процесът може да бъде труден. В крайна сметка има не само много стъпки, неща за вършене, и изисквания, но и притеснение да не допуснете грешка, която ще ви струва много пари.

Ето кратко изложение върху това за какво трябва да помислите, преди да купите жилище, какво можете да очаквате от самия процес на закупуване, както и някои съвети за улесняване на живота Ви след закупуването на първия ви дом.

Основни изводи

  • Лицата, които купуват жилище за първи път, както е определено от Министерството на жилищното строителство на България, могат да получат помощ от държавата и от специализирани кредитори.
  • Има много неща, за които трябва да се мисли, когато се търси място за живеене. Ще задоволи ли то нуждите ви? Каква сума можете да си позволите? Как ще го финансирате? Кой ще ви помогне да търсите?
  • Има няколко стъпки, свързани с покупката на жилище, като намиране на подходящ имот, осигуряване на финансиране, подаване на оферта, инспекция на жилището и приключване на покупката.
  • Важно е да спестявате пари и да поддържате дома си, след като се нанесете в него.

Предимства на това да си купуваш дом за първи път

Покупката на жилище все още се смята за важен аспект от българската мечта, тъй като жилището обикновено е ценен актив, чиято стойност нараства с времето. 

Като купувач, който купува за първи път в България, много кредитори ще ви предложат заем с много по-ниска първоначална вноска, която може да бъде едва 5%. Това означава, че можете да закупите жилището си с по-малко първоначални средства. Освен това много заемодатели в България предлагат специални стимули за хора, които купуват жилище за първи път, като например по-нисък лихвен процент и разходи за закриване на кредита. 

Тези програми, които могат да се управляват от държавни институции, организации с нестопанска цел или частни кредитни компании, могат да осигурят средства за покриване на първоначалната вноска и разходите за затваряне, което позволява да превърнете мечтата си за собствено жилище в реалност.

6 Неща, които Трябва да Обмислите, Преди Покупката

Първата Ви стъпка е да определите какви са дългосрочните ви цели и как собственото жилище се вписва в тях. Може би просто искате да превърнете “пропилените” плащания за наем в ипотечни вноски, които да създадат капитал.

Ето шест въпроса, които трябва да си зададете:

1. Как е вашето финансово състояние? 

Важно е да оцените финансовото си състояние, преди да закупите жилище. Заемодателят ще прегледа кредитния ви рейтинг и съотношението дълг/доход, когато определя за каква сума на кредита отговаряте на условията и при какъв лихвен процент.

2. Кой тип дом ще отговаря най-добре на вашите нужди? 

Видът на конструкцията на дома, който ще изберете, зависи от различни фактори, като размер и местоположение. Независимо дали търсите еднофамилна жилище, апартамент, градска къща или многофамилна къща, всички те могат да бъдат вариант в зависимост от нуждите на Вашия начин на живот.

3. Какви са конкретните характеристики на дома, който искате? 

След като сте определили вида на жилището, което искате да купите, започнете да изброявате характеристиките, които са важни за вас. Търсите ли имот с голям заден двор? Нуждаете ли се от определен брой спални или бани? Или може би отвореният план на етажа е това, което работи най-добре за Вас или Вашето семейство?

4. Какъв размер на ипотеката можете да получите?

Преди да покупката, проучете предварително какъв размер ипотечен кредит биха Ви отпуснали, за да знаете точно колко голямо жилище можете да си позволите. Имайте предвид, че месечните Ви вноски по ипотеката не трябва да надвишават 28% от брутния Ви доход. Също така, при изчисляване на общите разходи за притежание на жилище, вземете предвид допълнителните разходи като данъци, застраховки и други такси.

В много случаи продавачите не биха разгледали оферта за жилището, ако тя не е придружена от предварително одобрение за ипотечен кредит. Ето защо трябва да получите предварително одобрение за кредита си, преди да направите оферта за жилище.

Това става, като кандидатствате за ипотечен кредит и попълните необходимите документи. Полезно е да се огледате за кредитор и да сравните лихвените проценти и таксите, като използвате инструмент като нашия ипотечен калкулатор или търсене в Google. 

5. Какво жилище всъщност можете да си позволите? 

Преди да започнете да търсите жилище, е важно да определите какво може да си позволите.

За да направите това, започнете с получаване на предварително одобрение за кредит и след това изчислете общата цена на собствеността. Освен това вземете предвид месечния си доход, когато определяте какъв дом можете да си позволите. Трябва да се стремите вноските по ипотечния кредит да са до или под 25-32 % от месечния ви доход.

6. Кой ще ви напътства в процеса на закупуване на жилище?

Местен агент или брокер на недвижими имоти може да ви помогне да преминете през целия процес на закупуване на жилище. Те са запознати с местния пазар на жилища в България и имат достъп до обяви и ресурси, които могат да ви помогнат в търсенето на идеалния дом.

Те могат да помогнат за договаряне на добра сделка от Ваше име, да намерят потенциални услуги за ремонт, от които жилището може да се нуждае, както и да координират всички документи, необходими за завършване на покупката.

Процесът на Закупуване

След като сте решили да се захванете с покупката на жилище, нека да разгледаме какво можете да очаквате от самия процес по закупуването му. Ако сте се въоръжили с търпение и с документация, значи ще успеете да преживеете този хаотичен период.

Ето основните стъпки, през които ще преминете:

Намерете дом 

Агентът по недвижими имоти може да ви помогне да намерите подходящия дом за вашите нужди. Той може да помогне при проучването на имоти, договарянето на договори и получаването на информация за сравними продажби.

Обмислете възможностите за финансиране, а след това го осигурете

Ще трябва да изберете най-подходящия за Вашите нужди кредит, например ипотечен кредит с фиксирана или с променлива лихва. След като изберете вида на заема, ще трябва да преминете през процеса на осигуряване на финансиране.

Това включва подаване на заявление и предоставяне на финансова информация за проверка.

Предварителни одобрения и избор на кредитори

Когато търсите предварително одобрение или ипотечен кредит, не се обвързвайте с лоялност към настоящата си финансова институция: огледайте се, дори ако отговаряте на условията само за един вид кредит. Таксите могат да варират драстично. Размерът на таксите може да се различава в зависимост от това дали кандидатствате чрез местна банка, ипотечен банкер, голяма банка или ипотечен брокер. Лихвените проценти по ипотечните кредити, които, разбира се, оказват значително влияние върху общата цена, която плащате за жилището си, също могат да се променят.

След като сте избрали заемодател и подадете заявление, заемодателят ще провери цялата финансова информация, която сте предоставили.

Професионален съвет: 

Дори ако сте били предварително одобрени за ипотека, заемът Ви може да се провали в последния момент, ако направите нещо, което би намалило кредитния Ви рейтинг, като например закупуване на кола.

Направете оферта 

Вашият агент по недвижими имоти ще Ви помогне да изберете цена и условия. След като представи офертата Ви, агентът на продавача ще я приеме или ще я отхвърли. Приемайте или преговаряйте, докато постигнете сделка или се откажете.

Прегледайте бюджета си, преди да представите офертата. Този път включете очакваните разходи за затваряне на сделката (от 2 до 5 % от покупната цена), разходите за придвижване и всички необходими ремонти и уреди, преди да се нанесете.

Инспекцията на жилището, застраховката, данъците и таксите на асоциацията на собствениците на жилища трябва да бъдат включени в бюджета Ви.

След като се споразумеете, внасяте гаранционен депозит и създавате доверителна сметка. Продавачът изтегля къщата от пазара за 30 дни въз основа на внесения депозит с очакването, че ще я купите, ако не откриете някакви сериозни проблеми.

Направете инспекция на жилището

Дори ако жилището, което искате да купите, изглежда в перфектно състояние, не пренебрегвайте услугите на обучения професионалист, който да провери имота за качество, безопасност и общо състояние. Така ще избегнете финансова катастрофа или множество неочаквани ремонти.

Затворете или продължете напред 

Ако продавачът се съгласи на сделка или инспекцията не разкрие сериозни проблеми, трябва да сте готови да сключите сделка. Приключването на сделката включва подписването на много документи в много кратък срок, докато се надявате нищо да не се провали в последния момент.

В заключителните етапи на покупката може да се наложи да получите частна ипотечна застраховка или обратен лизинг, ако първоначалната Ви вноска е по-малка от 20 %, да направите оценка на жилището (ипотечните компании изискват това, за да защитят интереса си към къщата), да направите проучване на собствеността, за да се уверите, че никой друг освен продавачът няма претенции към имота, и да попълните документите за ипотеката.

Другите разходи по приключването на сделката могат да включват такси за отпускане на заем, застраховки, проучвания, данъци и такси за кредитни доклади.

Поздравления, нов собственико! Сега какво?

Въпреки че сте сключили сделката и сте платили на хамали, притежаването на жилище е свързано с още разходи. Това не е толкова просто, колкото да внесете първоначалната вноска и след това да плащате месечните вноски по ипотеката.

Нека сега обобщим основните предизвикателства при закупуването на жилище.

Какъв размер на ипотеката мога да получа?

Можете да използвате ипотечен калкулатор, за да разберете колко бихте могли да заемете. Ипотечният калкулатор ще се нуждае от известна информация от Вас, като вашия доход, какъв дълг имате всеки месец и от колко време сте на работа.

Каква ипотека мога да си позволя?

Когато заемодателят определя каква сума ще отпусне на кредитополучателя, той използва така нареченото “правило на 28%”. Това правило се прилага, когато очакваната ипотечна вноска не трябва да надвишава 28% от месечния брутен доход на кредитополучателя.

Колко време отнема закупуването на къща?

Има различни начини за закупуване на къща. Ако имате достатъчно пари в брой, можете да купите къща за няколко дни. Но ако трябва да спестите пари за първоначална вноска, това може да отнеме години. Понякога хората правят няколко оферти за жилища, преди да намерят подходящото.

Как намирате брокер?

Можете да започнете, като попитате приятелите, семейството и колегите си за препоръки. Можете също така да използвате местните търсения и да прочетете отзиви за брокери на недвижими имоти в сайтове онлайн. След като изберете няколко от най-добрите брокери на недвижими имоти, срещнете се с тях и проверете дали са подходящи за Вас.

Заключението

Този преглед ще ви помогне да попълните всички пропуски в знанията си за покупка на жилище. Не забравяйте, че колкото повече знаете за процеса преди покупката на жилище, толкова по-малко стресиращ ще бъде той. Това също така ще Ви помогне да получите къщата, която искате, на цена, която можете да си позволите.

Това включва проучване и сравняване на най-добрите лихвени проценти по ипотечни кредити.

Когато всичко това е свършено, можете да бъдете уверени, че успешно сте договорили една важна стъпка в живота Ви.

Отговор