Дрехи за протези. Една добра българска идея, която може да завладее света

Днес ще ви представим една българска идея.

Простичка, на пръв поглед, но много креативна, красива и полезна.

Става дума за Артезис (Arthesis), нова компания, която заедно с още 15 други от цял свят се бори за титлата „Най-перспективен стартиращ проект”. (Своя фаворит може да подкрепяте всяка седмица на сайта на Chivas “The Venture”.)

uhjukewiepduoi3r5szt

 „Артезис представлява красива обвивка за протези. Ако ние облечем дрехи, които не ни харесват, ще сме облечени, но няма да се чувстваме уверени. Същото е и с протезите. Нашите приятели си водят напълно нормален живот. Просто не харесват как изглеждат протезите им. По тази логика, Артезис е дреха за протезата, чрез която хората могат да изразят своят стил”, дава повече информация за начинанието Георги Чипев, един от основателите на българския стартъп.

fmxxvsswidx9usyz7gz6

Уникалните обвивки за протези ще вдъхнат самочувствие на хората с ампутация на крака, убеден е Георги. Той е човекът, който разработва продукта и развива производството на Артезис. Заедно с него в екипа участват още трима млади българи:

collage ekip names

Демир осъществява контакти с центрове за протезиране.

Атанас комуникира с клиенти и поддържа сайта, ангажиран е и всичко софтуерно.

Валентин отговаря за дизайна и помага с производството.

fvl27cjb2b7vp2n9eusd

Каква е връзката между четиримата?

Преди да стартират Артезис Георги и Демир са имали общ бизнес за 3D принтиране, който всъщност им дава база за разбаротката на новите им продукти.

pbkgcgdag0n5k4omjtqm

„Атанас и Демир са учили в едно училище, а Валентин работи с нас още от бизнеса ни с 3D принтиране”, пояснява как са свързани останалите му колeги Георги.

gb2svicgqtex4ug78vyl

Както всички добри идеи и тази хрумва на момчетата случайно. Бизнесът им с 3D принтирането е позициониран в Бетахаус. Там се помещава и фитнес, в който екипът разпуска след работа.

xhixnakb0duelzqzddhq

„След известно време разбрахме, че фитнес инструкторът е с протеза. Започнахме да мислим как можем да му направим нещо готино. Обсъдихме идеята с него и решихме, че ще му направим обвивка за протезата. Той беше много развълнуван в момента, в който му показахме какво сме направили”, обясняват създателите на перспективната българска компания.

gh1bfqpq2l4k3nwky7an

Преди да стартират проекта, четиримата проучват дали за идеята им има бъдеще. Оказва се, че към момента една-единствена компания прави подобни обвивки, но за да се случи това, клиентът трябва да отиде до Калифорния, където да му бъде направено 3D сканиране.

h9kjk2f7knzty9thhphp

„Намерихме начин да правим 3D сканиране от снимки от телефон. Отказахме се от 3D принтирането и стартирахме Артезис”, коментира Георги Чипев.

Именно софтуерът, който превръща снимки в 3D модели, е в основата на бизнеса им. Чрез него всеки клиент може да снима здравия си крак и да получи съразмерна на него обвивка за протеза – по негова идея или да избере от разработените вече дизайни.

chrjclh7sb5obvml8x99

След като научихте какво е Артезис, е време да ви разкажем, какво точно се случва с него в момента. Четиримата му създатели са задействали кампания в сайта www.indiegogo.com за набиране на средства, с които да създадат прототип и да започнат производство.  (Всеки от нас може да им помогне като направи дарение на посочената страница.)

vbiv6pzawfhaklsn0ocw

Междувременно, както ви разказахме още в началото, Артезис бе избрана за една от 16-те най-перспективни стартиращи комапнии, участващи международния конкурс за социални бизнес идеи Chivas “The Venture”.

kubdk4twnlxnnbqh1q91

Всяка седмица Чивас разпределят 50 хил. долара между финалистите. Разпределението зависи изцяло от вотовете, които всеки от тях е събрал. Успеят ли да влязат в челната петица, нашите момчета и останалите читири екипа ще си поделят сума от 750 хил. долара.

oeh07azcuunubbjcuyi2

„Ако искате да ни подкрепите, можете да гласувате тук. Отнема не повече от 5 секунди, но за нас ще бъде безценно”, казва Георги и веднага дава пояснения какъв е планът на екипа: „На първо време целта ни е да произведем първата серия обвивки, както и да започнем да продаваме нашите обвивки чрез центрове за протезиране или дистрибутори на протези.”

odk30q9j3pfxzyqzegko

Дали, ако успеят да реализира проекта си успешно, момчетата ще останат в България?

„Не харесвам границите. Човек трябва да е там, където се чувства най-добре и където може да постигне максимално много както за себе си, така и за обществото. В момента се намираме в България и Артезис ще остане в България”, обобщава младият предприемач.

qlrci5utomlvsc8pxk4h

Стискаме палци на Георги, Демир, Атанас и Валентин! И нека българската идея победи! 

Отговор