Да пробягаш Стара планина за 5 дни

0

В първата част от историята за планинското приключение на Кирил Николов-Дизела ви разказахме как и защо един човек се наема да изтича 600 км. в Стара планина за пет дни. Днес, точно преди премиерата на филма ‘Reach Your Limits’, четете за радостта, за отчаянието, за зверската умора, за силния дух, трудностите и умението да взимаш правилни решения…

Sunflowers_WithPacers

От различни части на страната пък идваха пейсърите – бегачи, които да придружават Кирил в по-трудните етапи за разведряване, мотивация и ориентация, най-вече през нощта. По-късно се оказа, че поради огромната натрупана умора и травмите, трябва някой да бяга с него постоянно, а не само в последните етапи на всеки ден. Това наложи изведнъж в бягането да се включат хора, които не бяха очаквали – отговорниците в бивака, представители на спонсорите, хората с джиповете, които следяха за безопасността по трасето и транспортираха оператори и пейсъри, и дори отговорника за цялото приключение и основен организатор.

Botev_1
Снимки: Fan Club – Kiril Nikolov – Disl, Facebook

След началните етапи, където планината е висока, а скоростта – бавна, всички очаквахме, че Дизела ще компенсира в по-ниските и приятелски дялове на Балкана. На втория ден обаче той получи травма на глезена и коляното, което наложи да не се катери през нощта по алпийския терен към връх Ботев, а да остане за нощувка и възстановяване в хижа Добрила. Няма да забравя как звънях към 1 часа през нощта на дежурния в станцията на върха, за да му кажа да не чака нашия екип. Човекът беше толкова облекчен, че няма да извършат това „безумство” да се катерят в тъмното и то с човек с травма. Но не знаеше кого има насреща си – Дизела беше на връх Ботев преди 10 ч. на другия ден в отлична форма и настроение. Това беше началото на настръхналото очакване дали ще се справи и със следващия етап, къде е сега, как се движи, следвано от бурен ентусиазъм, ако тръгне по-бързо или стигне до хижа, която отбелязва края на етапа.

Car_WithStilli&Natali

В следващите дни радостта и отчаянието се редуваха за всички – за Дизела, за треньорката му Наталия, която преживява като свои всички негови вълнения, травми и радости, за организатора Димитър, който трябваше да е на крак абсолютно през цялото време, за да има ред и да се реагира веднага на променящата се ситуация, за екипа по трасето и в бивака, за помощния екип в София и за хората, които следяха пробега пред компютрите си у дома (между 5000 и 7000 души всеки ден, цяла седмица) или идваха на различни точки по самото трасе.

Cheshma_Hora

Не сме броили феновете му по маршрута, но бяха десетки – баби го причакваха по хижите с ръкопляскания, запалени планинари и деца от клубове по ориентиране го съпровождаха по трасето, кметове пътуваха из планината да го видят на живо. Старанието на екипа да му осигурява пространство за почивка, хапване и възстановяване в биваците не винаги даваше резултат. Кирил е благ и любезен човек – ако го заговорят на улицата, винаги поздравява и отговаря, готов е да даде автограф или да се снима. Така беше и тогава – говори с посрещачите, обръща им внимание, макар да му тежат часовете болка, умора и безсъние.

Demotivated_WithDimitar

“Дизела стартира днес в 6.30 ч. от х. Бузлуджа в задоволително състояние по стандартите на ултрадългите бягания.”  Това ми издиктува като новина сутринта на Ден 4 Димитър. Изтръпнах.

Ултрадългите бягания са изключителни изпитания дори за тренирания организъм, а стандартите за добро състояние при тях са нещо доста относително.

PrediFinala_Dujd

Кирил изглеждаше сравнително свеж на видеото, което получих, така че лъчът на надеждата проблясна. Обаче избледня силно, когато от следващия ден лошото време не му прости – в буря, силен вятър и температура, близо до нулата (през август) той получи хипотермия, травмите се увеличаваха, калта по трасето беше на места непроходима. За да може да тича с по-малко болка, се наложи да си отреже предната част на маратонките, която опира във възпалените нокти на краката.

Maratonki

Имаше моменти, в които си е мислел за отказване, но хората от екипа на място успяваха да му дадат необходимата мотивация и подкрепа, а и както сам споделя: „Аз съм отговорен човек, а с мен на Ком-Емине бяха дошли 50 души – нямаше как да ги разочаровам”.

Final_People

Смятам, че ако поне едно от препятствията беше по-слабо, той щеше да успее. Но болките, изтощението, хипотермията – неговата и на пейсърите, силната буря и дълбоката кал принудиха Кирил да спре точно преди финала, на 11 км преди нос Емине. Решението беше разумно и нямаше някой, който да не го подкрепи. А и така Дизела има ясно предизвикателство пред себе си за 2015-та – да постави новия рекорд по маршрута Ком-Емине. Защото видя какво може, надскочи границите си, а и не е човек, който се отказва от целите си само заради трудностите по пътя.

Portait_Emine_Back

Попитах го какво е взел за себе си от първия пробег. Отговорът беше:

„Невероятен заряд за втория пробег. Ком-Емине не го правим за рекорда и не е самоцел. Ком-Емине е идея, начин на живот”.

 Дизела ще прави нов опит за бърз пробег по маршрута през август 2015-та. За нас остава да преследваме също толкова упорито своя Ком-Емине.

Отговор