Белите, които може да ти докара Фейсбук

В днешно време Facebook и Tweeter станаха неизменна част от ежедневието ни. Когато се запознаваш с някого, той веднага те пита как да те открие в социалните мрежи, за да те намери там и да си „пишете“. Ако си от малцината, които отказват да общуват с хората по този начин, когато кажеш на човека: „Нямам профил нито във фейсбук, нино в туитър“ – той задължително решава, че го лъжеш и просто не искаш да му го дадеш. Когато разбере, че наистина не си „регистриран потребител“ в тези канали за общуване, започва да те гледа изпитателно и вероятно да мисли, че нещо не си наред.

Много хора прекарват часове наред в социалните мрежи. Публикуват снимки, статуси, истории. Иначе казано, излагат целия си живот пред очите на останалите. И това невинаги е безобидно. Може да ти докара куп проблеми като нахлуване в личното пространство, неудачни коментари по твой адрес и за твоя живот от разни познати и непознати „приятели“, много пропиляно време в безсмислено преглеждане на новините от стените на другите, и не на последно място дори обир на апартамента ти (ако се тагнеш от друго място и така подскажеш на крадците, че не си си у дома).

Освен всичко това, изразяването на негативни емоции в социалните мрежи води до по-висок риск от сърдечни заболявания, показва изследване, публикувано в списание „Психологическа наука“ („Psychological Science“).

„Отдавна се смята, че статусите, изразяващи психологически състояния, имат ефект върху болести, свързани със сърцето“, казва Маргарет Керн от Университета на Мелбърн, Австралия.

След анализирането на постове, пускани от различни хора и места по света, учените откриват, че социалните мрежи са по-опасни за сърцето даже от стреса и цигарите.

Публикации на стената, които съдържат негативни думи и изрази като „мразя“ и изразяват ярост, стрес, умора, са тясно свързани със смъртоносни сърдечно-съдови заболявания. От друга страна, според проучването, оптимистичните, позитивни туитове , в които се използват думи като „прекрасен“, „красив“ или „приятели“, могат да действат предпазващо за сърцето.

 

 

Отговор