Андриан Аспарухов: Как силната воля преобръща живота

Как се променя животът на един човек, след като свали цели 70 кг.?!

170 килограма = 100 килограма – 3 години

Не! Това не е поредната реклама на скъпоструващ препарат за отслабване.

Това е една истинска история за силата на човешката воля и дух. Примерът на 23-годишния Андриан Аспарухов развълнува и вдъхнови много хора в цяла България. Той успя да промени изцяло своя живот като свали трайно 70 килограма за период от около 3 години.

Днес в Lifebites.bg искаме да ви разкажем подробности за периодите Преди и Сега.

andro 11
Андриан “преди” и “след” промяната.

Андриан Аспарухов е роден в горнооряховското село Първомайци. Като дете Андро (както го наричат приятелите му) имал нормално телосложение и бил като всички останали малчугани. Впоследствие започнал често да боледува. Изкарал няколко тежки бронхопневмонии. От антибиотиците и другите лекарства, които се налагало да приема, за няколко години качил доста килограми и така от дете с нормално телосложение се превръща в младеж с доста голямо наднормено тегло. Спомня си, че в края на 12 клас (преди абитуриентския му бал) вече тежал цели 170 килограма.

Нямаше аспект в живота ми, в който да не ми пречеше наднорменото тегло“ – споделя пред Lifebites.bg Андриан.

Той бил постоянна

мишена за подигравките на своите съученици

Спомня си как го карали да тича, за да гледат как „сланинките му се тръскат“. Но това, за което повечето от нас вероятно не си дават сметка е, че подигравките, на които бил подлаган системно, всъщност са само малка част от проблемите, с които се сблъсква един млад човек, с толкова много излишни килограми върху себе си.

Всяко физическо натоварване било крайно изморително за Андриан. Като „натоварване“ е силно казано, тъй като за него било трудно да изкачи дори едва 10 стъпала. Друг много основен недостатък на това да си „гигант“ било, че допреди няколко години дрехи с такъв размер почти никъде не можели да се намерят. Андро си спомня как не само, че не можел да се облича “модерно“ като своите съученици, но понякога буквално нямало какво да носи, тъй като да намира толкова огромни дрехи било почти невъзможно.

12596498_1310496172310637_1864616378_n

Нямах никакво самочувствие. Срамувах се много от себе си и от начина, по който изглеждах, до такава степен, че ми беше трудно да общувам с непознати… да не говорим с момичета. В тийнейджърските ми години бях доста самотен“ – с тъга си спомня вече преобразеното момче.

Как се борел с тези неприятни последици от многото килограми?

Тъпчейки се с храна“ – кратко и ясно ми отговаря той –

Храната беше най-добрият ми приятел тогава

но този приятел ми забиваше нож в гърба“.

Няколко месеца преди бала той започва да посещава фитнес залата, с цел да поотслабне поне малко. Но ефектът бил „минимален“. На фона на огромното тяло на Андро по онова време, свалените няколко килограма въобще не се забелязвали. След като завършва училище, за около 6 месеца преустановява тренировките, защото се хваща на работа и нямало как да съчетава двете неща. После за също толкова време е безработен. Когато постъпва на нова работа – като охранител – той започва да тренира „сериозно“ и така продължава и до днес.

andro 1 13

След самотата, която е постоянен спътник на Андриан в тийнейджърските му години, идва момент, в който той си дава сметка за две неща:

 1. Че ако не вземе незабавни мерки и продължи да качва килограми – едва ли ще доживее до 30 години. 

2. Че вече не иска да живее изолиран от останалите хора и иска някой ден да има свое собствено семейство – жена и деца.

В търсене на нов живот с едно по-нормално и дружелюбно тяло, Андриан започва да се интересува и да чете много за храненето, храните, режимите и най-вече за това кое как се отразява на ума и тялото ни. След като се информира подробно за всички съществуващи открития и теории, той успява съвсем сам да изгради правилния режим за себе си – започнал да се храни основно със зеленчуци и месо.

Режимът го довежда до изключителните резултати, на които се радва в момента. Преди това, като всички хора, борещи се с излишните килограми е бил и на няколко неуспешни диети, но казва, че “най-важното е човек да се учи от грешките си и да не се отказва”.

Успява с воля и постоянство да промени изцяло хранителните си навици

и така се отървава трайно от над 70 килограма за около 3 години, като специалният режим, който разработва за себе си спазва вече от около 2 години. Храните, които си хапва варират в зависимост от това какви са конкретните нужди на тялото му в конкретния момент.

Крум Митев собственик на La Scalla fitness club
Андриан във фитнеса, заедно с Крум Митев – собственик на La Scalla fitness club

„За да успееш в дадено нещо трябва да излезеш от „зоната на комфорт“. Там нищо ново няма да ти се случи“ – вече е разбрал Андриан.

Той споделя, че в периода на топене на килограми никак не му било лесно. Често изпитвал финансови затруднения и се налагало да се лишава от други неща, за да отиде на фитнес. Или да не излиза вечер, за да спести парите и да си купи с тях здравословна храна. Казва, че е изпадал в ситуации, в които 99% от хората „биха хвърлили белите кърпи и биха си стояли пълни“. Но вярата му, че тази промяна е неговият билет към щастието му помагала да се бори с всички трудности и да продължи уверено напред. По пътя, който сам е избрал.

„С всеки eдин килограм, който свалях, животът ми се променяше. Обикновени неща, които бяха напълно нормални и достъпни за нормалните хора (като да отидеш в магазин и да си купиш някоя готина тениска, например) вече бяха напълно достъпни и за мен. Хората ме виждаха по друг начин. Не бях вече „дебелакът‘. Чувствам се по различен начин от преди! По-самоуверен, по-силен психически. Все едно съм започнал да живея живота си отначало“ – разпалено отговаря Андриан на въпроса ми как се е променил животът му, след като е отслабнал толкова драстично.

Той вече знае каква е точната рецепта за него и неговото тяло. Не се страхува, че килограмите, които е свалил може да се върнат отново при него, защото смята, че само и единствено от него зависи да се погрижи това да не се случи. Фактът, че е бил 170 килограма Андриан приема с положителен знак, защото „именно това го е превърнало в човека, който е в момента“.

Андро е убеден, че всички хора, които имат проблем с наднорменото тегло просто трябва „да повярват в себе си“. И казва, че те „не са виновни, че изглеждат така, но са виновни, че нищо не правят, за да променят ситуацията“.

„Най-добрият съвет, който научих (по трудния начин) е, че човек трябва да бъде „търпелив“. Нека всеки който иска да промени дадена част от живота си, не само отслабването, бъде търпелив. Да вярва в себе си, да бъде смел, да поема рискове, защото нищо хубаво не се случва в „зоната на комфорт“, в която живеят повечето хора“ – казва той.

Връщайки се назад Андриан признава, че неговото нетърпение да свали килограмите, които са му пречили през целия му съзнателен живот, му е коствало доста. Заради бързото и мащабно отслабване, в момента той има проблем с огромни количества увиснала кожа, която не е успяла да се свие. Единственият начин да се отърве от нея в момента е по оперативен път. Затова сега целта му вече не е да сваля килограми, а да ги преобразува в мускулна маса, чрез тренировки във фитнеса.

Постиженията на Андро в цифри
Постиженията на Андро в цифри

С усмивка Андро споделя, че в момента няма приятелка, но откакто е претърпял тази своеобразна „пълна промяна“, има доста кандидатки. И признава, че

сега сякаш е съвсем различен човек

Държи се спокойно и свободно с хората.

След успеха, който Андриан постига в борбата с наднорменото тегло, много хора с подобни проблеми се свързват с него чрез социалните мрежи и търсят съвет как да отслабнат здравословно. Младежът споделил това със свои приятели и така се родила идеята да разработи платформа, чрез която да помага на всички, които искат да последват примера му. Така излишните килограми от бреме са на път да се превърнат във възможност за успешна професионална реализация за Андриан. Той превръща хобито си – да се интересува от храната и здравословното хранене в начин на живот. Андриан Аспарухов твърди, че драстичните диети и тежки хранителни режими, с много лишения и забранени неща – „не вършат никаква работа“. Според него успехът се крие в правилното и природосъобразно хранене.

12208509_1260427983984123_5304177570429218246_n

Сайтът ми ще се занимава само и единствено със здравословно хранене, защото в днешното забързано ежедневие хората отделят прекалено малко внимание на това какво ядат. Ще има интересни статии относно храната и здравословния начин на живот които аз лично ще пиша“ – разказа пред Lifebites.bg Андриан.

Всеки, който желае ще може да си закупи персонализиран хранителен режим, изготвен и съобразен спрямо неговите лични нужди, начин на живот, работа и други специфични обстоятелства, които засега Андро предпочита да запази в тайна. Надява се след не повече от месец платформата вече да работи и чрез нея да успее да помогне на много хора, които се борят с килограмите.

Ако човек истински желае нещо, той ще намери начин да го постигне. Ако ли не – ще намери оправдание да се откаже – мъдро констатира 23-годишният Андриан, докато си говорим.

Ако искате да се запознаете с Андриан Аспарухов и разработките му за здравословно хранене и начин на живот, посетете неговата Фейсбук страница, на която ще се публикуват и всички новини от бъдещия му сайт.

 

 

 

Отговор