Споменик-Заветник и правото да бъдем помнени

Споменик-Заветник
Споменикът-Заветник съдържа гравирана дървена кутия с родословно дърво за попълване и пет тетрадки с пликове за снимки и спомени.

Да запишем личната си история е вдъхновяващо, но и отговорно. Всеки има правото да иска и да бъде помнен. Но как да предадем и разкажем честно за своя иначе така “обикновен” живот? Има една идея, наречена Споменик-Заветник.

Това е идея-възможност, чрез която да не потънем в забрава. Идея, която ме накара да си спомня и да оставя следите си, така че да стана нишка на повторности в живота на идните, младите и непознатите. Идея-свобода, чрез която да предам на детето си своя път и този на близките ми, каквито аз ги знам и помня. За останат те живи!

Споменик-Заветник
Споменик-Заветник – за да бъдете помнени.

Споменик-Заветник е идея-урок

за да помнят поколенията и знаят що е Корен. И да има какво да разкажат на децата си!

Авторката Радост, която е моя жена и майка на дъщеря ни, откри пътя към своя личен завет през неразказаната и непозната история на своя род. Всичко започна с любопитното питане на дъщеря ни: “Как са се запознали баба ú и дядо ú… И каква била майката на баба ú…“

Радост не успя да ú отговори. Изненадана, дъщеря ни каза:

“Как така не знаеш, нали са ти родители! Не си ли ги питала?! Не ти ли е било интересно!? Аз като имам деца всичко ще им разкажа!”

Споменик-Заветник
Автор на Споменика-Заветник е Радост Вулева-Кръстева.

Замислихме се: дали ни е било интересно, защо не сме питали… Изведнъж това се оказа важно. В главите ни нахлуха безброй въпроси, които търсеха своите отговори. За детството, за едни стари случки, за това как се е стигнало до това ДА МЕ ИМА За забравени сълзи и радости, за баба, за дядо, за миризмите, за тайните, за порастването, за онова Приличаш на майка си и баща си!, от което ни боли… За детето, което знаело какво ще стане като порасне, за влюбването. За това как и до днес си мечтая да летя в Космоса и искам дъщеря ми да разбере… КОЙ СЪМ!

Изведнъж проумяхме, че ни има заради тези преди нас. Че имаме нрава на някой от тях, усмивката на друг, очите на трети. Че сме наследили силата на четвърти, ненаучения урок на някой дядо или неочакван късмет заради някоя баба, чието име дори не сме чували…

20799819_200927853776892_8964346720473093662_n

Така се роди идеята на Споменик-Заветник и си стъпи на пътя.

Не беше лесно

Питахме се важни ли са му на българина памет, кръв и корен… или е забравил? Кои са правилните въпроси? Има ли въпроси, които не бива да бъдат зададени? Има ли нещо, което е важно и не успявам да видя? Ще разберете ли? Ще ви стопли ли?

Тръгнахме по следата, за да оставим следа. И ще направим така, че детето ни да помни що е Корен и да разкаже на децата си!

Уверяваме ви, не съществува по-интересна приказка от тази на собствения ви род! Намерете я! Приключението си струва!

20841018_201247887078222_1507043641857829045_n

Ако сте в София в началото на декември и се вълнувате от темата за родовата памет, заповядайте на Хендмейд фест в НДК, там ще бъдат Радост и Споменика-Заветник.

Повече информация може да откриете на Фейсбук страницата на Споменика-Заветник.


Вижте още… Българският мит: Или защо са важни корените

Отговор