Кои са най-полезните споделени услуги

0
услуги
Uber-изация вече не означава само споделени пътувания, а и споделени офис пространства.

Непознати за икономиката на ХХ век, днес споделените услуги не просто са част от бизнеса. Те го променят, като хвърлят ръкавица на традиционния модел на търговия. На хотелите, таксиметровите компании, модата и дори работодателите.

Очакваният пример са платформите Airbnb и Uber (към момента забранена в България). Но макар и най-представителни за модела, те са само

малка част от много други услуги

които се разгръщат с неподозиран мащаб – от споделените пътувания до споделените офис пространства. Всички тези бизнеси и групи са доказателството, че споделената икономика е все по-силен фактор.

Вече хвърлихме поглед върху обстоятелствата, довели до това. Сега, да видим и кои са услугите, представители на Airbnb културата:

СПОДЕЛЕНИЯТ ПРЕВОЗ

Тук, разбира се, говорим най-вече за Uber – компания, която за кратко оперираше и в България и която дава възможност на шофьорите в много страни по света да използват колите си като таксита. Тя ги свързва с клиенти и гарантира превода на съответната сума. Подобна мрежа, но само за Щатите, предлага и Lyft.

У нас по-популярни са групите за споделено пътуване във Facebook. Друга добра идея са платформи като Zipcar (за краткосрочно наемане или отдаване под наем на лична кола) и Getaraund (което намира кола, която съсед отдава под наем, така че да е близо до локацията ви). Същото прави и Liquid, само че не с коли, а с колелета.

услуги
Вече е лесно да намерим кой да ни закара или да ни прави компания, докато шофираме.
РАБОТА ЗА ФРИЛЕНСЪРИ

Искате да работите на свободни начала и сами да сте си началник, но не знаете как да се свържете с хората, които се нуждаят от уменията ви за проектите си? Сайтове като Localancers, Elance, oDesk, Upwork, Feverr, Freelancer.com са се погрижили и този пазар да мине на нивото на споделените услуги!

Upwork и Localancers например ще са ви е от полза, ако сте добри в писането, графичния дизайн или програмирането. С тях можете да намерите човек от вашия квартал или от другия край на планетата, който иска да работите по неговия сайт.

С конкретна локална насоченост пък е идеята на TaskRabbit. Това е платформа с

услуги за бита

Свързва например собствениците на домашен любимец с човек, който го отмени в грижите и разходките при отсъствия от града. Платформата ще ви намери клиенти, ако сте ВиК майстор, или пък ще ви свърже с някого, който има нужда от секретарка, и т.н.

Care.com пък е за намиране на някого, подходящ да се грижи за възрастните ви родители или децата ви, и обратното. Нашенският ѝ вариант са родителските кооперативи, станали алтернатива на традиционната детска градина.

СПОДЕЛЕНИТЕ ОФИС ПРОСТРАНСТВА

Отново ключовата дума е фрилансъри. А също предприемачи. Както и всеки, който иска да наеме бюро в офис среда, без да плаща наема за целия офис. Само за бюрото. И то не непременно с договор за цяла година. Може и само месец или дори само за ден.

услуги
Хоумофисът не означава непременно да имате бюро вкъщи.

Преди 5 години Betahaus стана първото такова работно пространство в България и освен работни срещи, пространствата му са приютявали и интересни събития от различен характер.

Примерът явно е заразителен

Защото само в София вече има повече споделени пространства, отколкото са годините от появата на първото. SOHO се наложи като общност от креативни професионалисти. Cosmos Coworking Camp приюти в 2-етажната си къща (паметник на културата) интересни интериорни базари, а CowOrKing и 1Hub се наложиха като IT работни пространства.

СПОДЕЛЕНИ УСЛУГИ И В МОДАТА

Не говорим непременно за дрехи втора ръка. Някои платформи са посредник в продажбите и на чисто нови дрехи. Други, като Le Tote, предлагат на потребителите си възможността да вземат облекло на заем и после да ги върнат. По-лъскав вариант – с модели под наем, но от висшата мода – е наличен благодарение на Rent the Runaway.

В България

дрехите под наем като че ли все още са запазена марка на маскарадните костюми. Но пък си имаме OLX, където освен мода, можем да купим и да продадем почти всичко – от стара мартеница до телефон, автомобил или дори жилище. Имаме си и тематично модното мобилно приложение Shedd, където само чрез една снимка се търгуват употребявани дрехи, обувки и аксесоари.

услуги
Да се отървем от излишното е мантрата на нашия век.

Сред любимите на този тип потребители, особено ако са и родители, е бутикът Скрито в скрина. Той е свързващото звено между онези, които търсят изгодно облекло за децата си, и онези, които не се нуждаят вече от умалелите дрехи на своите.

СПОДЕЛЕНИТЕ НОЩУВКИ

Couchsurfing, Booking и Airbnb са класиката в жанра на краткосрочното отдаване под наем на вили, апартаменти или пък само диван. За тях можете да прочетете повече в предишния ни материал – за споделените услуги като начин на живот.

По-интересното е, че от тези платформи се нароиха

още по-изобретателни предложения

Като например DogBuddy – оригинална идея за британските собственици на домашни любимци, които няма на кого да оставят кучето или котката си, докато са на почивка. Нещо като Airbnb, но за домашни любимци!

Като Airbnb, но за яхти пък е описван гръцкият стартъп Incrediblue. Благодарение на него, можете да наемете лодка където и да е по света. И то – като се свържете директно със собственика ѝ.

СПОДЕЛЕНИТЕ РЕСУРСИ

Услугите за споделяне могат да касаят който и да е ресурс. Дори и парите. Трябва ви заем? Lending Club ще ви свърже с хора, които биха ви дали такъв. С много по-ниска лихва, отколкото тази на банката или кредитната ви карта.

В другата крайност, или поне на пръв поглед е Neighbourgoods, с чиято помощ можете да взимате от хора в квартала уреди и кухненски приспособления. Защо да купувате бормашина, ако ще я ползвате само еднократно, нали? Разбира се,

някой съсед ще ви я отстъпи

ако му я поискате през приложението. Имайте предвид обаче, че ще е срещу някаква, макар и символична, сума.

услуги
Някога доброто съседство беше истинска услуга, а не бизнес.

Доживяхме и това, биха възкликнали нашите баби и дядовци. Някога те са имали кооперативен пазар. Днес говорим за базари в ко-уъркинг пространства.

Разликата между нашия и техния свят е… съвсем прозаична. Бюрокрацията! И по-точно – данъците. Директната търговия при много от споделените услуги е предизвикателство за традиционния бизнес, за който важат старите правила. Или, както казва френският политик Бернар Лаланд:

“Хората говорят за дигитална революция, но трябва да обсъдим и фискалната такава.”

Защото Uber-изацията означава печалба, която не всеки декларира. А законът би трябвало да е еднакъв за всички. Или? Или… предстоят нови закони. Такива, които да впишат в икономиката ползата от споделените услуги.


Вижте още… кой е българинът, отворил най-симпатичното кафене с библиотека в Лондон

СПОДЕЛИ
Предишна статияСаиф–Ур Рехман: Един усмихнат пакистанец в София
Следваща статияГери и Цвети: Талант, който се носи във въздуха
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор