Момите от картините на Мария Илиева

Вижте кои са моделите на талантливата художничка

Мария Илиева
Мария Илиева и някои от моделите й.

Мария Илиева и нейният талант вече нямат нужда от представяне. Все повече хора разпознават картините на очарователната художничка, а нейните моми в народни носии се превръщат в символ на нежността и красотата на българката.

Днес ще ви покажем как изглеждат някои от тях в реалния живот, кои са момичетата, които я вдъхновяват, а самата Мария ще сподели как подбира моделите си.

картини - българка
Екатерина е лицето от картината “Вечното момиче”.

Едни от най-ефирните лица, нарисувани от нея, са тези на нейните две дъщери – Екатерина и Илияна. По-малката, Екатерина, е участвала в няколко музикални видео клипa на родни изпълнители.

“Екатерина ми е постоянно вдъхновение. Това дете има толкова много лица. Не е тайна, че рисувам от снимки. Всеки път я дебна с апарата. Понякога досаждам, но напоследък доста ми позира и съм ú много благодарна”, казва Мария Илиева.

По-голямата си дъщеря Илияна художничката е рисувала едва три пъти.

картини - Мария Илиева
Голямата дъщеря на Мария – Илияна в картината “Молитва за България”.

“Едната картина е Молитва за България. Но напоследък не ми разрешава да я снимам за съжаление”, отбелязва Мария.

Освен нежността и красотата, Илияна и Екатерина са наследили и таланта на майка си. Днес Илияна учи компютърна анимация в университета в Кардиф, макар преди това да е завършила стопанска гимназия.

parvi-model
Първата мома, която художничката рисува.

Първата си картина с мома в народна носия Мария Илиева рисува през юли 2007 г. И на нея не е нито една от дъщерите ú.

Кое е момичето от портрета?

“Това е загадка и за мен самата. Момичето е носителка на титлата Мини Мис България, но така и не успях да открия името ú”, признава Мария.

Сещайки се за своята първа мома, художничката се връща назад във времето, когато завършва тази първа картина на жена в народна носия.

“Картината беше голяма, със сложна носия. Рисувах я доста време. Занесох я в една галерия, а оттам отказаха да я изложат”, спомня си Мария Илиева. Няколко години тя забравя за сияещите лица на момите и се насочва към други теми.

nikol
Картината “Нова надежда”. Името на красивият модел е Никол.

Докато един ден клиент не връща вярата ú в собствените ѝ възможности. Докато избира рамка за картина на момиче в носия, случаен минувач вижда портрета и  буквално се влюбва в него.

“Както се казва – взе ми я от ръцете”, усмихва се при спомена за този момент художничката.

13151487_10153900918561130_1183647958826104454_n
Картината “Девойка от Родопите”, 2013 г.

Оказва се, че минувачът, макар случайно минал покрай нея тогава, не е никак случаен човек. Той е колекционер, който притежава ценни картини на стари майстори. Негова оценка върнала желанието и

насърчила Мария Илиева

отново да се върне към красотата на българските жени, която художничката пресъздава с толкова обич, усет и отношение към детайлите.

13173685_10153904792266130_1566310717016815043_n
Тази картина художничката е нарекла “Обещание”. Рисувана е през 2015 г.

Картините с българки в народни носии, излезли от четките на Мария, се множат с всеки изминал ден. Сред лицата, които най-често рисува, заедно с прекрасните ú дъщери Илияна и Екатерина, е и това на Ивелина Димова. Народната певица е солист на Националния Фолклорен Ансамбъл Филип Кутев.

“Рисувала съм я 3 пъти. Има неповторимо излъчване. Неповторимо”, казва художничката за изпълнителката с ангелски глас и лице.

ivelina-dimova
Всички могат да разпознаят народната певица Ивелина Димова.

Ивелина е името и на още една от момите в носии – поетесата Ивелина Радионова. Тя е сред моделите, които са искали да бъдат нарисувани от Мария и са поръчали при нея свои портрети. Друга известна българка е актрисата Радина Думанян от сериала Откраднат живот, която скоро почитателите на българската художничка ще могат да видят изобразена на нейна картина.

картина на мома в носия
Поетесата Ивелина Радионова.

“Голям почитател съм на сериала Откраднат живот и съм гледала всички серии до една. Много харесвам таланта и естествената красота на Радина Думанян. Тя има най-невероятните очи! За мен те са цяла вселена с безброй светещи звезди в тях”, споделя художничката.

Много жени сами поръчват свои портрети, докато

други тя избира сама 

“И в двата случая е много интересно”, признава Мария и прави уточнението, че много от моделите си не познава изобщо.

картина - Мария Илиева
“Венец от рози”.

Как е възможно ли?

“Някои от тях съм намерила в интернет например – сред връстниците на моите деца или случайно сред многото лица във Фейсбук. Когато ми допадне външността на някое момиче, първо питам дали е съгласна да я нарисувам и след това се заемам със задачата”, разкрива как подбира моделите си Мария Илиева.

Впечатляват я както красивите черти, така и общото излъчване на лицата на момичетата.

картина - Мария Илиева
Картината “Радостна вест”.

“Избягвам лица, които излъчват сексапил в големи дози. Търся нещо друго”, казва художничката.

Какво – всеки от нас може сам да отгатне, докато разглежда красивите българки, които талантливата Мария е увековечила в творбите си.

Лазарка
“Лазарка” – един от най-малките модели, които е избрала да нарисува Мария.

Вижте още… как едни от най-големите български художници са изобразили българката в творбите си.

Картините на Мария Илиева на фона на една от най-прекрасните ни народни песни, може да видите и на канала на Lifebites.bg в Youtube.

4 КОМЕНТАРА

  1. Вероника когато си писала тази статия на 26.11.2016 г. почина нашият Старец Иван Николов Печев, роднина на Ботев, Левски и Никола Войводов, когото ти помниш и си интервюирала! В момента гледам интервюто. Той ме прати да работя в руската черква, там всеки ден гледам портретът – икона на Серафим Софийски рисуван от Мария Илиева, една от най-хубавите и картини! Поздрави.

Отговор