Странните автобусни спирки на бившия СССР

0
Автобусна спирка в Киргизстан.

През 2002 г. английският фотограф Кристофър Херуиг предприема дълго пътешествие с велосипед от Лондон до Санкт Петербург.

Херуиг си поставя за задача да прави по една добра снимка всеки час и скоро забелязва нещо необичайно по пътя си. Автобусните спирки в бившите съветски републики, през които преминава, имат меко казано странна архитектура. Някои от тях са красиви, други приличат на мъртви роботи, а под трети човек не би застанал за нищо на света.

2C211F0F00000578-0-image-a-48_1441849292864
Кристофър Херуиг

През 2014-а Кристофър Херуиг се завръща в бившите съветски републики с мисията да заснеме странните автобусни спирки. Той изминава близо 30 хил. километра в 14 страни от бившия Съветски съюз, пътувайки с хола, колело, автобус и такси. След края на пътешествието си Херуиг издава книгата Soviet Bus Stops, която е определена като “един от най-добрите фотоалбуми на 2014-а година” от легендарния фотограф Мартин Пар. Soviet Bus Stops се разпродава за нула време, но тази година беше пуснато второ нейно издание, в по-малък формат и на по-достъпна цена.

71G3yTgdzoL
Албумът Soviet Bus Stops събира стотици снимки на необичайни амтобусни спирки от бившите съветски републики.

Както се вижда от книгата Soviet Bus Stops, автобусните спирки са плодородна почва за артистични експерименти по времето на социализма. Резултатът от абсолютната творческа свобода и липсата на финансови ограничения ражда някои от най-необичайните автобусни спирки, които можете да си представите.

Вижте най-интересните от тях в галерията по-долу.

Отговор