Фестивалът на летящите фенери в Тайланд

фенери
Летящите фенери изпълвят небето с надежда. Photo: John Shedrick Creative Commons

Tова изживяване е магично и магнетично, изпълнено с хиляди желания и надежди, полетели заедно – в един единствен миг – към небето. Става въпрос за фестивала Yi (Yee) Peng, който се отбелязва ежегодно в Тайланд и е по-познат у нас като Фестивал на летящите фенери. Дните, в които се провежда са свързани с Лунния календар и затова датите са различни всяка година. През 2016 година това са дните между 14 и 16 ноември.

Всяка година хиляди хора се събират на едно и също място, всеки си намисля желание и пускайки към небето своя хартиен фенер, изпраща цялата си надежда да полети нагоре, заедно с него. Фенерите винаги политат, когато небето вече е съвсем тъмно и

това прави гледката изключително красива и опияняваща

Но преди да настъпи кулминацията с пускането на фенерите, по традиция се прави специална празнична церемония, която се извършва от местни монаси.

летящите фенери
Фестивалът Yi (Yee) Peng се отбелязва ежегодно в Тайланд. Снимка: John Shedrick Creative Commons

Друг ритуал, който задължително се прави по време на фестивала е пускането на малки плаващи съдове (krathong), направени от бананови кори и украсени с цветя, свещи, тамян и други. Те се пускат по течението на река или друг воден басейн, като това се смята за отличителна местна традиция, която не се среща на друго място по света. Замислих се, че и ние в България имаме подобен ритуал – с „куклите“ на лазарките, но общото между двете е само това, че се пускат по вода.

Съпътстващите събития по време на Фестивала на летящите фенери в Тайланд включват още: разнообразни паради, конкурси за красота, ателиета за изработване на хартиени фенери, различни музикални концерти, традиционни танци, фойерверки, както и огромни количества храна. Въпреки това, важно е да отбележим, че идеята и целта, които лежат в основата на „Yi Peng” не е забавлението.

По време на ежегодния фестивал участниците в него трябва да постигнат духовно пречистване и затова тези няколко дни са свещени за тайландските жители

За будистите участието в него е изключително важно. Това е времето, в което всеки прави равносметка на изминалата година и трябва да се пречисти от собствените си демони и лоши мисли. С пускането на светещите фенери, хората прогонват тъмнината (буквално и метафорично) и я заменят със светлина.

летящи фенери
Целта на участниците във фестивала е да постигнат духовно пречистване. Снимка: Philip Hayward Creative Commons

Както всяко нещо – и това не може да е само хубаво.

Полетелите в небето светещи фенери не остават завинаги там

Горивото, с което са заредени им стига за около 10-минутно летене. След това те се връщат обратно на земята. Това води до образуването на огромни купчини боклук, които остават след фестивала ежегодно. За щастие, в последните години фенерите се изработват от специална биоразградима хартия, която не след дълго бива изядена от животните или се „стопява“ в недрата на земята.

Най-големите празненства по време на „Yi Peng” се организират в Чианг Май, тъй като градът е древна столица на Кралство Ланна и именно там е измислен Фестивалът на летящите фенери. Но той се отбелязва и във всички останали части на Тайланд, както и в някои околни държави.

Любопитен факт е, че летящите фенери се считат за първите в историята балони с горещ въздух. Те били измислени от военния стратег Джугъ Лян. Използвани били като сигнални балони по време на военни действия.

Вижте още кои са някои от най-интересните фестивали в света

Отговор