Любимец 13: Един Апостол сред ангелите

Апостол Карамитев
Името на Апостол Карамитев ще остане в историята на родното кино.

Един красив Апостол се разхожда сред ангелите на небето и със сигурност е техен любимец. Той беше любимец и тук на земята. Всички обичаха Апостол Карамитев. И той със сигурност няма да бъде забравен. Има роли в над 20 филма и множество театрални постановки. Той е

един от най-красивите мъже

за всички времена в българското кино и театър. Още преподавател, който учениците няма да забравят никога. Един от актьорите получили най-много обяснения в любов от почитателките си. Когато си помисля за него, винаги се сещам за онази сцена от Специалист по всичко, когато с Георги Калоянчев си седяха в малката ергенска квартира и си говореха всеки за неговата си Нели.

На 17 октомври 2017 г. Апостол Карамитев щеше да навърши 94 години. Сигурно щеше да изиграе още много роли. Може би щеше да режисира някои от тях, както му се искаше. Той е завършил и режисура в Москва. И навярно още много студенти щяха да имат късмета да научат от него тънкостите на актьорския занаят. Навярно, но съдбата решава друго и на 50-годишна възраст

Апостол Карамитев
Апостол Карамитев във филма “Сватбите на Йоан Асен”.

Апостол Карамитев се преселва при ангелите

Въпреки че вече е много болен, той се справя перфектно с ролята на цар Йоан Асен в Сватбите на Йоан Асен, но за съжаление не успява да я довърши и Коста Цонев доиграва ролята на царя. Апостол Карамитев изживява живота си на като на кино лента. Изпълнява мисията си и днес, 43 години след смъртта си продължава да е една от най-значимите фигури в българското кино и театър. Сякаш знаейки каква ще е съдбата му в едно интервю той казва:

“Аз не мисля да остарявам. Искам да умра млад, красив, весел и интересен. Не ща да остарявам. Мразя старостта. Болестите. Грижите. Тревогите.”

И изпълни това свое желание, за да остане завинаги млад, красив и неустоим любимец на всички. Един от онези, които ще живеят в сърцата ни вечно.


Вижте още… Георги Георгиев-Гец – актьорът, който живееше на сцената

Отговор