Историята на Адам Рейнър – единственото джудже гигант

джудже гигант
Адам Рейнър е единственият случай на джудже гигант в историята.

Съдбата на Адам Рейнър няма аналог в историята. Или поне такъв не е известен. Той е първото по рода си джудже гигант едновременно. Ето каква е неговата история.

Адам Рейнър се ражда в семейство на родители с нормален ръст и телосложение през 1899 г. в Австро-Унгария. Баща му е висок 172 см, а майка му – 165 см. Доведеният му брат също е със среден ръст. Като дете Адам расте нормално – като всяко друго дете.

Адам Рейнър
Като дете Адам се развива съвсем нормално.

Дотук – нищо необичайно

Започва Първата световна война. През 1917 г. 18-годишният Адам минава прегледи за влизане в армията. Заключението на лекарите е, че той е твърде нисък и слаб за войник. В този момент младежът е висок едва 138 см. Три години по-късно, когато Адам Рейнър е 20-годишен, медицинското му досие отново потвърждава, че той е под нормалния ръст за мъж на тази възраст. Тоест, той е определен като човек джудже. Всеки възрастен, който е с височина под 147 см влиза в тази категория. До 19-ата ги годишнина Адам Рейнър пораства с още 5 см. Но отново не е приет в армията, заради ниския си ръст. От 19 до 21 години височината на младежа джудже не се променя. Но тогава нещо извънредно се случва.

Адам Рейнър отново започва да расте

За периода от 26 до 33-годишна възраст ръстът му достига внушителните 218 см. А крайниците му се уголемяват до необичайни размери. Номерът на обувките му скача до 53-и.

джудже гигант
В края на живота си Адам достига рекордните 234 см.

Този  път лекарите са в тотален шок. Те не могат да си обяснят случващото се с младия мъж и не могат да си обяснят как едно джудже може да порасне и да се превърне в гигант. Това е

първият случай в историята на джудже гигант

Тогава д-р Мандл открива истинската причина за чудноватия случай на Адам – тумор на хипофизната жлеза. Туморът карал жлезата да произвежда твърде големи количества хормон на растежа.

Здравословни проблеми

Очевидно, подобна драстична промяна няма как да не донесе и редица поражения върху тялото на човека джудже гигант в едно. Едно от основните сред тях е болезнено и масивно изкривяване на гръбначния стълб. Огромният апетит, който имал в детските и младежките си години, отстъпва място на липсата на апетит и нищожното по количество хранене. Освен това започва да губи зрение в дясното си око и има загуба на слух в лявото си ухо.

джудже гигант
Последните години от живота си Адам прекарва на легло.

След диагностицирането на Адам Рейнър той претърпява операция и туморът е отстранен. Няколко месеца след интервенцията ръстът на чудноватия пациент остава същият. Но, за съжаление, след това отново тръгва нагоре.

Последни години

Проблемите с гръбнака на клетото джудже гигант се усложняват все повече и повече. Той е принуден да прекара остатъка от живота си прикован на легло, тъй като не може да се изправя и да върви. В края на земния си път Адам Рейнър е висок 234 см. Отива си от този свят през 1950 г., на 51-годишна възраст.


Вижте още: 5-годишната Лина Медина – най-младата майка в света

Отговор