Дядото, който прегръща болни бебета в Атланта

Дейвид Дойчман се грижи за мъничетата на родители, които не могат да са до своите рожби

0
дядото от болницата
Дейвид Дойчман казва, че това е най-добрата работа, която някога е имал.

Запознайте се с Дейвид Дойчман. Вече 12 години този възрастен мъж е доброволец в интензивното отделение на болница за новородени бебета в Атланта. Задачата на дядото е да бъде техен любящ приятел и да ги успокоява с прегръдката си, когато родителите им нямат тази възможност.

“Всичко е наред, приятелче. Всичко ще бъде по-добре”, казва с мек глас Дейвид на бебето, което е прегърнал. По-късно хваща нежно за ръка друго от преждевременно родилите се или болни мъничета и прошепва спокойно:

“Всичко е както трябва да бъде, сладурче. Ще бъдем ли приятели днес?”

Дейвид Дойчман - дядото от болницата
Дейвид Дойчман стана популярен по цял свят като дядото от болницата в Атланта.

Дейвид прави всичко това за бебета, чиито родители нямат възможност да са близо до рожбите си. “Много от тях имат други деца вкъщи или живеят далече и им е трудно да стигнат дотук”, обяснява

дядото с голямо сърце

Дейвид “работи” в болницата в Атланта по два дни всяка седмица. Много от бебенцата прекарват седмици или месеци в болнична стая на интензивното отделение, а неговите прегръдки им помагат това време да мине по-леко. Възрастният американец не само им дава топлина в прегръдката си, но им пее нежно, както би го направил за собствените си внуци.

Затова не е никак странно, че персоналът и родителите наричат възрастния мъж дядото от интензивното. Той дава цялата си топлина и съчувствие на тези, които най-много се нуждаят от тях – бебенцата, които трябва да се възстановят бързо.

“Това им помага да пораснат и да наддадат тегло. Бебетата ни просто го обожават. Затова сме му толкова благодарни”

– казва една от медицинските сестри в болницата в Атланта.

Защо го прави ли?

“Наградата е да направиш нещо смислено”, казва простичко Дейвид Дойчман, който преди години се пенсионира от света на бизнеса. За него обаче работата в болницата е най-добрата, която е имал някога. Някои от приятелите му задават въпроса какво всъщност прави той в тази болница.

дядото от болницата - бебенце
Той до децата, чиито родители не могат да бъдат до рожбите си.

“Казвам имЕ, добре, държа бебета. Понякога повръщат по мен, друг път ме напикават. Страхотно е. Тогава те ме питат отновоЕ, защо би правил подобно нещо? Те просто не го разбират. Не разбират удовлетворението, което получаваш, от това да прегръщаш бебенца”, обяснява Дейвид.

Заради тези свои разбирания и всеотдайността си, дядото е спечелил уважението на сестрите в болницата. Според хората там, Дейвид е наистина специален човек.


Вижте още… историята на Георги Симеонов – един достоен българин, който помага безвъзмездно на хора в беда


Подобна практика не е изключение в болниците по света, установи Lifebites.bg. Те откриват редица доброволчески програми, за да помагат на новородени с различни проблеми като например наркотична зависимост. Болничните служители установяват, че допълнителната любов и ласки действително подпомагат възстановяването на бебетата в пъти. Благодарение на хора като Дейвид Дойчман, които даряват свободното време и топлата си прегръдка на бебета, които няма кой да гушне и успокои.

Прегръдката – най-важното умение в живота

Да оставим настрана сладникавите обяснения и да се обърнем към науката.

Фактите говорят, че:

  1. Една 10-секундна прегръдка намалява риска от сърдечни заболявания, бори се с инфекциите, редуцира стреса, елиминира депресията и подсилва имунната система.

    прегръдка
    Ползата ог прегръдката. Снимка: Foter.com
  2. Прегръдка с продължителност 20 секунди намалява кръвното и нормализира сърдечния ритъм.
  3. Децата, които не са прегръщани като малки по-късно прохождат и проговарят. Няма по-добър начин да повишите настроението на детето си от прегръдката.
  4. Гушкането ни кара да се чувстваме секси. Това е моментът, в който в тялото се отделя допамин – хормонът на сексуалното привличане и щастието. Ние отдавна знаем, че нещата са свързани…
  5. Прегръдката подобрява способността да комуникираме. Когато често се чувстваме неразбрани и неоценени, една прегръдка може да нормализира нещата. Е, не очаквайте това от шефа си. И все пак, ако искате да подобрите връзката с партньора или приятелите си – прегръщайте се бе, хора.
Обяснението е просто: в кожата се намира цяла мрежа от малки клетъчни центрове, които реагират на допир и които влизат в контакт с мозъка чрез вагуса – най-дългият черепно-мозъчен нерв. Той от своя страна е свързан с редица органи, включително и сърцето.

Значението на прегръдката обхваща и животинските видове. Неотдавна британското издание Гардиън съобщи, че в китайски център за защита на панди предлагат 32 хил. долара годишно за гледач на симпатичните мечета. А задължението е… да ги гушкате ежедневно! Звучи страхотно, нали?

СПОДЕЛИ
Предишна статияСлятото изписване – препъникамък в езика ни
Следваща статияСаами: Пазители на традициите и мистиката на Севера
Таня Илиева
Журналист, автор, редактор, копирайтър... Прилежно се занимавам с всичко, свързано с писане и четене. Завършила съм Философия, а после Печатни медии във Факултета по журналистика и масова комуникация. Рекламата и графичният дизайн са ми слабост. Възхищавам се на креативността във всичките й форми и на простите, силни послания. Кълна се в динамиката и движението. Благодарна съм за всички свободни умове и души, които срещам. И бас ловя, че има карма.

Отговор