Богомил Добрев за магията в литературата и живота

0

Той е млад, успешен и амбициозен писател, който вече има няколко издадени романа зад гърба си. С Богомил Добрев, човекът зад фентъзи поредицата Индор, може да се запознаете в следващите редове.

Кой е Богомил Добрев? Моля да разкажеш малко за себе си? 

На 27 години съм, роден съм в София, на трети май, 1994 г. Пиша фентъзи вече над шест години. Още от малък обожавам жанра, както и всякакви други книги (sci-fi, приключенски, исторически и други).

Богомил Добрев
Богомил Добрев

Завършил съм 91 Немска езикова гимназия Проф. Константин Гълъбов и съм бакалавър по Английска филология в СУ Св. Климент Охридски. Създавам и издавам фентъзи поредицата ми Индор: Магия от боговете със страхотните ми колеги и приятели от издателство Вижън Букс. Занимавам се и с превод на художествена литература от и на английски език. Обожавам дългите разходки, да гледам аниме и сериали и да се събирам с приятели.

Кога прочете първата си книга и помниш ли коя беше тя?

Прочетох първата си книга, когато бях на около пет години. Научих се да чета доста рано и не съм спирал оттогава. Една от първите книги, която прочетох, беше увлекателен сборник с митове от гръцката митология. Все още го пазя, някъде из библиотеката ми.

Кой е предпочитаният ти жанр за четене?

Фентъзи е любимият ми жанр! Израснал съм с легендарните творби на Толкин за Средната Земя, смея се до сълзи с незабравимите приключения из Света на Диска на Пратчет и мога почти дословно да цитирам всяка от седемте части на Хари Потър на Роулинг. Не си спомням някога да не съм чел фентъзи.

Колко време ти отне написването на първия ти роман? 

Изненадващо, черновата на първата ми книга отне около три месеца, от предговора до епилога. Имах голямо вдъхновение и на моменти историята на практика сама се пишеше. Като се вземе предвид, че писането се случваше по време на първия ми семестър в университета, не очаквах, че ще завърша книгата толкова бързо. Всъщност, редакцията на един роман продължава най-дълго, но е от изключителна важност за цялостното качество на творбата.

Богомил Добрев
Богомил Добрев вярва, че магията прави живота ни по-вълнуващ.
Вярваш ли в магията или тя има място само в литературата?

Извън всякакво съмнение вярвам в магията и смятам, че тя заема важно място не само в литературата, а и в живота на всеки един от нас. Магията е искрицата на вдъхновение, от която се раждат незабравими произведения на изкуството, променящи живота ни изобретения и открития и още безброй други.

Без магията на човешкото въображение

и любознателност по всяка вероятност щяхме още да живеем в каменната ера. От друга гледна точка, днешните технологии все повече се доближават до онази магия, която виждаме в легендите за Крал Артур и хиляди детски приказки. В скоро време навярно много от нас ще могат да извършват технологично захранвани чудеса, досущ като магьосник от миналото.

Кой е любимият ти литературен герой?

Ако трябва да избера само един герой, ще се спра на Сам Ваймс, командирът на градската стража в Анкх Морпорк в Света на Диска. Той е преживял и видял абсолютно всичко по престъпните улици на града и въпреки това съумява да съхрани ценностите, с които е възпитан от малък и да срещне любовта по най-неочаквания начин (дори успява да се пребори с най-големия си враг – алкохола). Непримиримостта, целеустремеността и умението му никога да не се отказва най-много ме впечатляват в героя на Ваймс.

Какво те вдъхновява да пишеш? 

Вдъхновява ме любовта ми към добрите истории, желанието ми да създавам собствени такива и страстта ми към изграждането и разширяването на светове със собствена история и митология, където героите да живеят, да се развиват и да “изскачат от страниците”. Винаги съм искал да пиша

епични истории

и особено такива, в които злодеите са представени детайлно и се вниква дълбоко в душевността и мотивите за деянията им. Твърдо вярвам, че една книга е толкова добра, колкото злодеят в нея и винаги обръщам специално внимание на изграждането на тези герои.

Как измисляш сюжета на романите си?

Когато започна да пиша нова книга, първо решавам какво ще се случи в нейния край. Този похват е изключително полезен, понеже след като краят на историята вече е планиран, става много по-лесно да се напише останалата част от нея. Сюжетът е съобразен с характера на героите, като винаги има място за неочакван развой на събитията. За улеснение, често нахвърлям главните събития в списък, за да си изградя цялостна представа за сюжета.

Богомил Добрев
Богомил Добрев е автор на фентъзи поредицата “Индор”.
Как се роди идеята за Индор и моля да ни разкажеш малко повече за поредицата? 

Идеята за поредицата се зароди преди шест години, докато с един мой близък приятел обсъждахме как и двамата обичаме да пишем. След дискусията ни помислих как да разгърна идеите, които ми хрумнаха тогава, и вдъхнах живот на Индор и неговото тайно братство. След това започнах да разширявам света, в който те живеят, и приключенията започнаха, едно след друго.

Как стигаш до читателите си?

Най-вече чрез социалните мрежи, тъй като там комуникацията е най-лесна – чрез чат, интервюта и появи в различни онлайн канали за литература. Срещам се с феновете на поредицата и на представянията на книгите ми, които организираме с издателството, на Панаирите на книгата, където също провеждам срещи с читатели и на ежемесечните срещи на Bookclub Sofia – литературният клуб, който посещавам с приятели.

Приемаш ли критика и търсиш ли я?

Винаги съм отворен към конструктивна критика, особено от “бета читатели” – хората, които запознавам с ранния вариант на историята, и които дават своите съвети и препоръки. Преди да издам всяка една част от поредицата винаги се допитвам до мнението на няколко от тези читатели – благодарение на тях съм вземал важни решения не само относно сюжета, а и за съдбата на някои от героите, като даже реших да оставя една млада магьосница жива след края на втората книга. В резултат на това, тя ще изиграе важна роля в третата част на поредицата.

От кого си се учил да пишеш?

От никого, ако трябва да бъда честен. Изградил съм усета си за създаване на истории през последните двайсет години, прекарани в изчитане на промишлени количества фентъзи, sci-fi, най-различни исторически книги, енциклопедии и още много други. Филмите и сериалите, които съм гледал (също хиляди на брой), както и неизброимите компютърни игри, които играя откакто се помня, също помагат по различни начини в творчеството ми, особено за изграждането на сюжета, както и за описване на междумагьоснически сблъсъци.

Какви са трудностите, с които се сблъскваш като пишещ човек в България?

Както всеки друг млад български автор, един от проблемите, с които често се сблъсквам, е достигането до широк кръг от читатели. Особеностите на българския книжен пазар, а и пандемията правят книгоиздаването труден процес през последните няколко години. Съществува и известно недоверие на българския читател към съвременните родни творци – то също представлява трудност, която всеки млад автор трябва да преодолее.

Какво не те попитах, а би искал да кажеш?

Бих искал да разкажа накратко за любимия герой от поредицата ми – Войд, главният злодей в историята. В него съм въплътил много от собствените ми разсъждения относно света, в който живеем, и недостатъците на човешката природа. Също така, голяма част от събитията в третата книга, предстояща да излезе съвсем скоро, са представени от неговата гледна точка.

На читателите се предоставя възможността да надникнат в дълбините на душата му и да разберат истинските мотиви за постъпките му. Определено мога да кажа, че Индор и Повелителят на Божествения Мрак ще бъде книгата на Войд!


Вижте още… Толкин – бащата на фентъзито

Отговор