Гледайте първото Ретро Рали в София този уикенд

0

Ако планирате да останете в София през почивните дни или не живеете в столицата, но искате да видите или участвате в нещо наистина атрактивно – станете част от Ретро Рали България 2015.

То ще се проведе този уикенд (20 и 21 юни), а официалният му старт ще е в квартал Бояна в 10 часа.

  „Такива ралита у нас има от доста време. Но това Ретро рали е първото подобно, организирано в София и първото по рода си по отношение на задачите поставени за решаване в него”, коментира пред Lifebites.bg организаторът на събитието инж. Камен Михайлов.

Той допълни, че за първи път подобно състезание в България ще се проведе по правилата на Международната федерация за старинни автомобили (FIVA).

10354069_113353822333365_699694904205199302_n 11

До момента участие в ралито са заявили 34 екипажа, но броят им вероятно ще нарастне, тъй като срокът за подаване на заявки е до деня на старта – събота (20 юни). Сред състезателите има двама французи, които ще се състезават с Трабант (1970 г.), както и датчанин, който ще управлява Мерцедес (1959 г.).

Най-старото возило, което ще се впусне в надпреварата е 79-годишен Мерцедес. Повечето автомобили са произведени през 70-те и 80-те години на миналия век. Съгласно правилата на FIVA средната скорост не трябва да превишава 50 км/ч.

kmen

„Пътувам тук-таме по света, за да участвам в ралита и така реших, че София има нужда от подобно събитие. Пък и като пример на Спасовден – Деня на шофьора, който традиционно отбелязваме с изложение на най-редките ретро автомобили на площада пред храм-паметника “Св. Александър Невски”, докараха и регистрираха 193 возила. Това беше конкурс за елегантност”, обяснява Камен Михайлов.

За победителите са предвидени купи, като всеки от участниците ще получи и плакет за спомен от ретро състезанието.

Повече информация за атрактивното рали може да намерите на официалната страница на събитието.

 

Отговор