Как българите станаха по-добри

0

От много години в България се говори как хората са се озлобили и дори са си изгубили разсъдъка заради беднотията, битовизмите, неуредиците в законите и влошеното им здраве.

Чудила съм се дали е така. Защото тази теза много ме разочарова. Започнах да наблюдавам живота около себе си, надявайки се да не е така. Търсех доброто. И разбрах едно. Когато искаш да виждаш, че хората са лоши, ще видиш това, но когато започнеш да гледаш дали са добри, ще откриеш, че са много добри. Моят извод е – не е вярно, че българинът е озлобен.

Напротив, станал е по-добър.

Само ще спомена за семейството от Враца, което нямаше пари за обувки на близначките си. Ходеха боси. След като това стана публично достояние, куп майки от България им изпратиха обувки – с номерация за 10 години напред.

Спомням си и за самотния баща, който гледаше сам двете си деца и живееха с 200 лева на месец в къща, подобна на подземие. Щом го показаха по телевизията, в къщата им веднага бяха изпратени телевизори, таблети, книги, печки, перални и пари.

Сърцето на българина е голямо.

bigstock-Silhouette-of-helping-hand-bet-35213948

Скоро много ме удиви и една инициатива сред голяма част от моите приятели във „Фейсбук”. Казва се „Предай нататък”. Като любимия ми филм, в който учителят на едно момче му дава задачата да измисли как да направи света по-добър. Момчето решава, че ако хората не връщат доброто, а го предават нататък, светът ще стане по-добро място. Той направи добрини за трима души и ги помоли и те да направят добро за трима души. Така трябвало да се получи верижна реакция и доброто в света да не спира никога.

„Предай нататък” станало популярно движение в Щатите. И за моя изненада „Предай нататък” се озова и на стената ми във „Фейсбук”. Все повече хора доброволно решиха, че искат да направят добро и публикуваха в профила си тази инициатива. Тя е следната – първите пет души, които коментират „добрия статус”, ще получат без предупреждение изненада през 2015 г. – книга, билет, нещо ръчно приготвено/сготвено, пощенска картичка или друга изненада.

„Нека правим по-хубави и по-добри неща през настоящата година, и то без никаква причина” – гласи идеята. И в нея се включиха много, много хора. Някои от инициаторите написаха – „Ще направя добро не на хората от „Фейсбук”, а на хората по улиците. На тези, които имат нужда”.

И така, доброто е в България и се надяваме да бъде предадено в целия свят.

Отговор