Маргарет Тачър: 10 правила за успех

Маргарет Тачър
Маргарет Тачър

Историята на дъщерята на един бакалин, която се превръща в една от най-известните, влиятелни и успешни жени, раждали се някога. Така резюмират живота на Маргарет Тачър. Първата жена стигнала до поста министър-председател на Великобритания, използвала своята желязна воля, за да промени лицето на тази държава.

Маргарет Тачер
Маргарет Тачър Снимка: By work provided by Chris Collins of the Margaret Thatcher Foundation – Margaret Thatcher Foundation, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5185418

Възхвалявана и мразена едновременно, дори след смъртта си. За част от англичаните тя е човекът, спасил страната им от икономическа криза. За други – политикът, разбил живота на милиони работници. Няколко са основните факти в

живота на Маргарет Тачър

които обаче никой не може да отрече. Тя се ражда на 13 октомври 1925 г. в семейството на Алфред Робъртс – собственик на две бакалски магазинчета в Грантъм. Завършва химия в колежа Самървил в Оксфорд и по-късно е част от екипа, създал първия замразен сладолед. Политиката, а не изобретяването на нови видове сладолед, е нейната истинска страст.

Покрай партийната си дейност като консерватор, тя среща богаташа Денис Тачър. Двамата се женят през 1951 г. и Маргарет започва да учи право. Ражда близнаци и вместо да остане вкъщи като примерна домакиня, продължава да катери пътеката на кариерата. И макар да има любовта и финансовата подкрепа на съпруга си, точно по това време Маргарет Тачър научава най-важните уроци за успеха в живота си. А най-важният сред тях като че ли е и най-простичкият – работа. При това – здрава работа.

Няколко пъти е отхвърляна

като кандидат на партията си на различни места. През 1959 г. успява да спечели изборите и да си осигури място в Камарата на общините. И така докато на 4 май 1979 г. не постига нещо изключително – става първата жена, изпълнявала функциите на премиер в Обединеното кралство. Позиция, която заема цели 11 г. –  до 28 ноември 1990 г.

Маргарет Тачър
Желязната лейди на младини.

За това време минава през какво ли не – спечелена война за британска територия, друга – с най-мощния синдикат на Острова – този на миньорите. Оцелява след атентат, организиран от ИРА, а управлението ú издържа години наред след рязко вдигане на данъците (но в крайна сметка я сваля от власт…).


Вижте още… какви са съветите на големите световни шефове


Въпреки противоречивите настроения и чувства към личността ú, Маргарет Тачър се превръща в символ на твърдост и решителност, пример и вдъхновение за много амбициозни, работещи жени по целия свят. “Надявам се да виждаме повече и повече жени, които съвместяват семейство и кариера… Домът трябва да бъде център, но не граница в живота на жените”, мотивира нежната половинка от човечеството Желязната лейди, както я нарича съветската пропаганда.

Ето и 10 правила за успех, които Маргарет Тачър споделя от своя личен опит.

“Ако си настроен само за това да се харесаш на някого, трябва да си готов за всякакви компромиси по всяко време. И никога нищо няма да постигнеш.”

“Безплатно сирене има само в капана за мишки.”

“Не създаването на богатство е опасно, а любовта към парите като самоцел.”

 

“Да бъдеш силен е като да бъдеш дама. Ако трябва да обясняваш на хората, че си, значи не си.”

“Пенитата не падат от небето, те трябва да са били заработени някъде по света.”

“Какво е успехът? Мисля, че това е да имаш усет за нещата, които правиш. Да знаеш, че само това не е достатъчно, да се трудиш усилено и да определяш целите си правилно.”

“Може и да не казвате умишлено лъжи, но понякога трябва да бъдете гъвкави.”

“Планирайте работата си за днес и всеки следващ ден, и после работете по плана.”

“Погледнете някой ден, от който сте наистина доволни, в края му. Това няма да е ден, през който сте се шляли, без да вършите нищо. Това ще е ден, през който сте имали страшно много неща за вършене и сте ги свършили!”

“Единственият начин да стигнеш до върха е да преодоляваш стъпало след стъпало, едно по едно. И в процеса на това изкачване ти внезапно придобиваш всички качества, навици и умения, необходими за постигане на успеха, които преди не си имал.”

Отговор