Яне Петков – човекът, който плува вързан в чувал

3 десетилетия след като едва не остава инвалид, 61-годишният българин изумява света и поставя рекорди по издръжливост

Яне Петков е истински феномен
Яне Петков е истински феномен.

“Животът продължава. Дори и в инвалидна количка. Радвай се, че се върна от смъртта.” Яне Петков чува тези думи от докторите, които го лекуват преди повече от 30 години. В съзнанието му изплува инцидентът. Пада от терасата на къщата си върху бордюра на тротоара. Височината е повече от десет метра. Като на филм вижда своето погребение и мъничкия си син, останал сирак.

Вътрешните кръвоизливи са тежки. Лекарите са направили и невъзможното, за да го върнат от онзи свят. Благодарен им е, но не смята да се примирява с инвалидната количка. Нищо, че го боли цялото тяло.

Яне
Яне Петков плува вързан.

“По мен нямаше нищо здраво. Целият бях потрошен – ръце, крака, таз, ребра…”, разказва пред Lifebites.bg Яне.

Но духът му е станал по-силен. Волята му побеждава. Обича плуването и инстиктивно се стреми към водата. Влизането в басейна го преражда. Отначало бавно и с много болка, постепенно все по-лесно и по-бързо, той се възстановява.

Три десетилетия по-късно коравият мъж от Сандански изумява света, като плува километри, завързан в чувал и поставя рекорди за издръжливост.

Как прави подобно нещо човек на повече от 60 години?

“През всички изпитания преминах с вяра. И със силата на мисълта. Това е огромен и неизследван феномен. Силата ми идва от Божественото начало. То съществува във всеки от нас. От човека зависи да използва и развива тази огромна сила.”

Яне сам доказва, че всичко това е възможно. Създава свой уникален метод, който му позволява да плува със завързани ръце и крака. Започва с плуване под вода с дишане само при стената на басейна. Постига над два километра без почивка.

Яне Петков
Яне Петков е живо доказателство за човешката воля и неограничени възможности

“Да плуваш, когато всяка твоя клетка крещи за кислород, а получава само едно вдишване и да продължаваш напред е възможно само със силна воля и много тренировки – казва Яне. – Това не е безразсъдство. Всяко мое постижение е осъзнато и внимателно подготвено.”

Следващата му цел е да плува вързан. Започва тренировки в басейн. Процедурата е стряскаща. Ръцете на Яне се пристягат здраво към тялото с широк ластичен колан от негов сътрудник. Така плувецът няма никакъв начин да помръдне. Същото се повтаря и с краката. Следва около минута за концентрация, преди скока във водата.

Яне вързан и в чувал
Яне Петков преди скока – вързан и в чувал.

Яне Петков стои овързан като пашкул със затворени очи

Мята се във водата и изчезва към дъното. Появява се отново след около 30 секунди. Започва да плува по гръб, като движи само тялото и двата завързани един за друг крака. Истинско чудо е, че се задържа над повърхността, но той успява да го направи. Продължава с изпитанията, но вече в открити водоеми.


Вижте още… Жестокият път до върха


Прави две плувания в язовир Дяково. И решава – трябва да усложни предизвикателството. Скача в язовир Кърджали на на 7 август 2011 г. Краката и ръцете му са завързани. Пъхнат е в специално ушит чувал и отново е вързан. Гледката вледенява присъстващите. Спасители и медицински екип са в готовност. След два часа плуване Яне е изминал почти два километра, като през по-голямата част е плувал срещу течението. Медиците отчитат пулс от 78 удара в минута.

Яне Петков
Човекът амфибия

Две години по-късно, отново завързан в чувал, Яне се спуска в ледените води на Охридското езеро. Успява да преплува цели два километра, като опитът му е документиран от камерите на Македонската телевизия. Медицинските изследвания след това показват, че хемоглобинът му е изключително нисък – само 90 грама на литър кръв. Нормалното ниво е при мъжете варира от 135 – 160 г/л.

Сега той се опитва да събере историята на своя невероятен живот в книга, която да помогне и на други хора да постигнат предела на човешките възможности.

Вързан в чувал
Яне Петков плува в ледени води

“Въпреки че виждат с очите си това, което правя, мнозина са изумени – признава Яне:

Не отказвам беседи с тези, които се вълнуват от това как да използват силата на мисълта. Имам покана от един карате клуб в Лондон, където се интересуват от моя метод. Готов съм и там да демонстрирам умението си да плувам вързан. Съветът ми към всички хора е прост.

Вярвайте, че ще успеете

Знайте, че учението на Петър Дънов разкодира цялата Библия. Аз се излекувах с вяра. Вярвам в съдбата, за мен тя е 50 на сто предначертана. Останалото зависи от нас самите. Контактите ни с хората, които ни обкръжават, също са от огромно значение. Те могат да издигнат някого или да го направят пълна развалина. Искам да докажа, че силата на човешкия дух може да надмогне всичко. Използваме само една милиардна част от потенциала, който имаме. Ако вярваш в себе си и се развиваш, със сигурност ще успееш. С каквото и да си се захванал.”

Вижте плуването на Яне в Охридското езеро във видеото по-долу:

Отговор