Град, захранван със слънчева енергия и без сметки за ток

Та'у слънчева енергия
Соларен парк на остров Та'у в Американска Самоа. Източник: The Guardian

Представяте ли си живота без ток? Ужасно! Кошмар! Да, но не и ако си имаме всички екстри, които електричеството ни предоставя и то съвсем безплатно. Единствено чрез усвояването и използването на слънчевата енергия.

Не, това не е невъзможно. Нито е поредната неосъществима мечта за далечното бъдеще. Това вече е факт! От няколко години. А днес вече имаме и цял град, захранван изцяло от слънчевата енергия.

Та'у енергия
Островчето Та’у вече се захранва изцяло единствено и само със слънчева енергия.

Кога, къде и как?

Всъщност става въпрос за малък тихоокеански остров на име Та’у. Част от архипелага Американска Самоа. Площта му е само 17 квадратни мили, а жителите около 600 човека.

Това е мястото, на което компанията Tesla и нейният главен изпълнителен директор канадско-американският инженер и изобретател Илон Мъск успяха да превърнат мечтата на много поколения назад в реалност.

Да използват слънчевата енергия така

че напълно да избегнат нуждата от други източници, за да захранят вулканичния остров с ток.

За целта там е изградена 1.4-мегаватова слънчева ферма с над 5300 соларни панела. Когато няма слънце, токът също не спира. Той се поддържа от 6-мегаватчасово резервно захранване, състоящо се от 60 акумулаторни системи Tesla Powerpack. Резервното захранване е предназначено да захранва  електричеството на Та`у както през нощите, така и до 3 поредни дни, в които слънцето отсъства.

Та'у енергия
На Та’у са разположени над 5300 соларни панела.

Преди проектът да бъде реализиран, жителите на островчето поддържали електричеството си чрез специални дизелови генератори. Средно изразходвали по над 455 000 литра (100 000 галона) годишно, съобщава изданието Business Insider. Доставката на горивото

изяждала голяма част от бюджета

с който разполагали жителите на Та’у. Но не само това. Не рядко доставките на дизел закъснявали или не можели да бъдат направени, заради бурния океан. Тогава те оставали дни, дори седмици наред без електрическа енергия.

Дъщерната фирма на TeslaSolarCity пише в анонса си за проекта:

Та’у не е пощенска картичка от бъдещето, а реална снимка на това, което е възможно точно сега. Възобновяемата енергия е икономично, практично решение за все по-голям брой места и енергийни нужди. И острови, които традиционно разчитат на изкопаеми горива могат  лесно да преминат към микро мрежи, задвижвани от слънчевата енергия и съхраняването ѝ днес.“

SolarCity Та'у енергия
Според SolarCity в индустрията за усвояване на слънчевата енергия вече работят над 200 000 души.

Използването на възобновяеми източници определено бележи голям скок в човешката история. Освен, че е в пъти по-евтино, така биха се спестили и голяма част от

вредните емисии във въздуха

с които съвременният свят е все по-наложително да се пребори.

Tesla е може би най-известната, но не и единствената компания в света, която разработва и прокарва идеята за използването на слънчевата енергия. А това е наистина добра новина за нас – потребителите. Остава само да се надяваме нещата да се развиват с още по-бързи темпове, така че да доживеем и нашият град да стане част от местата, захранвани само и единствено със слънчева енергия.

Вижте още: Вярваш ли ми? Лятото ще дойде пак!

Отговор