Аяхуаска – шамански ритуал или доходоносен бизнес

Аяхуаска
Ритуалът Аяхуаска стана модерен в съвременния свят и желаещите да го преживеят се множат ежедневно.

В последните години Аяхуаска се превърна във все по-търсено и разпространено по света изживяване. Много хора посещават различни дестинации с цел да преживеят Аяхуаска и да опитат нейната сила и неограничени възможности.

Какво е Аяхуаска?

Аяхуаска (среща се и като Аяуаска) е древен шамански ритуал първоначално изпълняван на територията на Южна Америка. Приготвя се специална психоактивна отвара, наричана със същото име. Тя се прави от листата на храста Psychotria viridis, заедно със стъблата на лозата Banisteriopsis caapi, но в състава ѝ могат да се добавят и други билки и растения.

В миналото тази напитка се използвала за дълбоки духовни и религиозни търсения от древните амазонски племена. Обучени шамани или курандерос (лечители) изпълнявали ритуала, като се вярвало, че по време на „пътуването“ след приема на Аяхуаска, пред човек се разкриват дълбоки тайни и познания от духовния и Божествен свят.

Двете основни съставки на Аяхуаска са силно халюциногенни. Psychotria viridis съдържа N, N-диметилтриптамин (DMT) –

естествено  халюциногенно вещество

което се среща естествено в много растения, в организмите на някои животни и дори в човека – в много ниски дози.

Аяхуаска действа директно върху нервната система на човека. Тя променя състоянието на съзнанието, възприятията, усещанията, предизвиква силни халюцинации, променя чувството за време и пространство. Именно в това се състои „пътуването“ и в него човек може да открие неподозирани нови хоризонти, познания и информация за света и себе си. Друг е въпросът дали тези нови знания са провокирани просто от психоделичното действие на отварата, или, както вярват шаманите, се дават от необятната божествена Вселена.

шаман
Древните шамани изпълнявали Аяхуаска с цел духовно повдигане, просветление и изцеление.

В последните години се появяват все повече и повече дестинации, в които се практикува Аяхуаска. Извършването на древната церемония се превърна в мода и доста доходоносен бизнес. Неизвестно е дали новите лечители наистина притежават силни духовни способности, или просто механично приготвят отварата и я дават на заинтригуваните посетители.

Смята се, че Аяхуаска освен за духовно развитие, се използва още и за лечение на различни физически и психически болести. Ефектът след изпиването на психотропната напитка продължава няколко часа. Време, в което клиентът преживява странно, необяснимо и неземно пътуване. Според езотериците – астрално пътешествие на душата, която се отделя от тялото. Затова се казва и че

Аяхуаска може да предизвика преживявания близки до смъртта

и опитности извън тялото. Важно е участникът в церемонията през цялото време да бъде наблюдаван от вещ шаман или лечител, за да се избегнат опасни действия и последствия от изпиването на отварата. То от своя страна най-често предизвиква множество физиологични реакции – гадене, повръщане, диария, което е съвсем в реда на нещата. Нещо повече – именно присъствието на тези очистителни процеси се смята за буквално пречистване не само на  тялото, но и на душата. Преди да се направи Аяхуаска, участникът често се подлага на своеобразна диета. Добре е поне 2-3 седмици преди церемонията да не яде месо. А поне седмица преди това да не пуши, да не приема алкохол, наркотици и кофеин и да не прави секс. Тези ограничения са билет към по-лекото и дълбоко протичане на Аяхуаска.

Прието е ритуалът най-често да се извършва през нощта. Той е с различна продължителност за всеки участник, а краят му настъпва, когато всички ефекти от психотропната напитка изчезнат. Според наставленията на водача на Аяхуаска приемът на отварата може да се направи еднократно или на няколко дози, изпити по различно време. Приемът на шаманското питие действа по различен начин на тези, които го приемат. При някои се появява силно чувство на еуфория и просветление. При други се появява силен страх, тревожност и паника.

Аяхуаска
В състава на Аяхуаска участват различни психотропни и халюциногенни растения и билки.

Според направени проучвания приемът на Аяхуаска може да допринесе за здравето на мозъчните клетки на бенефициента. Както и цялостно да подобри психическите и менталните му способности. Проучване при 57 души показва, че

нивата на депресия и стрес са значително намалели

веднага след като участниците консумирали Аяхуаска. Намаляват и усещанията за тревожност, последствия от стари травми и др.

Но приемът на Аяхуаска може да доведе и до много нежелани ефекти. Така например шаманската напитка може да си взаимодейства опасно с много лекарства. Включително антидепресанти, други психиатрични лекарства, лекарства, използвани за контрол на болестта на Паркинсон, лекарства за кашлица, лекарства за отслабване и други. Противопоказно е също хора, страдащи от шизофрения, да приемат Аяхуаска, тъй като това може значително да влоши състоянието им.

Освен това консумацията на отварата може да доведе до сериозни увеличения на сърдечната дейност, както и повишаване на кръвното налягане, което може да предизвика редица опасни, животозастрашаващи състояния и дори инфаркт.

Много е важно човекът, който води церемонията по Аяхуаска, да е наясно със съставките и правилната дозировка на еликсира, за да не изложи живота на клиента на риск. Затова много новопоявили се псевдо-шамани, може да са опасни за здравето на желаещите да изпитат Аяхуаска. Дори се съобщава за няколко смъртни случая по време на или след ритуал по Аяхуаска. В това число смъртта на 19-годишен младеж в Колумбия.


Вижте още: Смъртоносен враг – хранителните разстройства

Отговор