Колело позлатено с 24-каратово злато

0

Златото е ценено като универсално разплащателно средство в продължение на хилядолетия.

Редкият метал е ценен и заради инертните си химически качество – той не реагира химически, не ръждясва и не хваща патина и затова често се използва в производството на електронни компоненти.

Английската компания Goldgenie вече десет години позлатява различни предмети от ежедневието като iPhon-и и iPad-и. Позлатен и инкрустриран с кристали Swarovski iPhone 6 струва $4692 и това далеч не е нереалистична цена за подобна вещ. Но какво ще кажете за цяло колело, покрито със скъпоценния метал на цена $40 хил.?

Goldgenie взима колело Giant Defy 3, чиято рамка е изработена от алуминий, което струва около $970 и покрива с 24-каратово злато всяка част от него – от краищата на ръкохватките през спиците, веригата и обтегача за скоростите до всяка от зъбните колело на задната главина. Единствените части, които са “пощадени”, са велурената седалкат San Marco, ръкохватките на кормилото и гумите.

И все пак, колкото и да сме впечатлени от цялостната изработка и вниманието към всеки детайл, трябва да кажем, че дори да можехме да си позволим това колело, никога не бихме го купили. Далеч по-привлекателни са моделът San Cristobal на италианската компания Ciöcc или това отчасти позлатено Colnago Master, които макар и не толкова лъскави водят с няколко обиколки по отношение на стила…

Вижте детайли от позлатеното колело в галерията. 

Отговор