За Гинес: Американец преплува целия Дунав прав, с каяк и гребло

0

Американец с каяк и гребло измина 2505 км по цялата дължина на Дунав за 39 дни, и стана първия човек в света, който е сторил това прав, с гребане.

Разстоянието, което 25-годишният Джейк Нюбруук изминава, е повече от това между Лос Анджелис и Сиатъл, както и от това между Ню Йорк до Маями.

6
Будапеща

Джейк започва пътешествието си от Инголщад, Германия на 28 август, миналата година. Американецът преминава последователно през Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, Румъния, България, Молдова и Украйна. Той изминава средно по 72 километра на ден, гребейки по 9 часа. През това време Джейк “изгаря” около 4000 калории, скърцайки със зъби и рецитирайки речите на Теодор Рузвелт, с една единствена цел – да продължи да гребе. По време на приключението си Джейк попада във всевъзможни премеждия – от отравяне с храна, до корумпирани митничари, преследва диви коне и пие домашно произведена ракия с местните, които среща по пътя си.

Field-Notes-Danube-7
Джейк изминава средно по 72 километра на ден, гребейки по 9 часа.

На 5 октомври Джейк пристига в румънския град Сфънту Георге, на делтата на Дунав. Така той става първия човек, който някога е изминавал Дунав по цялото му протежение прав, с гребане. Освен това Джейк е и един от тримата души в света, изминавали повече от 2500 км по този начин.

Джейк намира този кравешки череп по пътя си и решава да го вземе със себе си.
Джейк намира този кравешки череп по пътя си и решава да го вземе със себе си.

Приключението на Джейк обаче не свършва дотук. Той планира да тръгне от румънския град Констанца и да плува с каяка си до Истанбул, за да постави втори световен рекорд – за най-дълго разстояние изминато с гребане в открито море.

image (4)
Американецът попада във всевъзможни премеждия – от отравяне с храна, до корумпирани митничари, преследва диви коне и пие домашно произведена ракия с местните, които среща по пътя си.

На 6 октомври Джейк потегля от Констанца и изминава около 320 километра на юг, покрай бреговете на Румъния и България за 9 дни. Той е на половината разстояние от световния рекорд, но есенните ветрове със скорост 30 км/ч. правят невъзможно да продължи пътуването си.

25q
Джейк среща тази мишка, докато плува по Дунав, и я приютява временно на каяка си.

“Черно море е печално известно както с гарвановочерните си води, както и със тенденцията си да се трансформира от спокойни води в агресивни, предизвикващи паника 3-метрови вълни, само за час”, казва Джейк. Той попада в ситуации, в които е на път да натисне паник бутона на GPS-а си и решава, че рискът не си струва. Джейк стига до Созопол, с което приключението му приключва.

Американецът все пак е решен да постави световен рекорд за най-дълго разстояние изминато с гребане в открито море, но ще стори това в Нова Зеландия.

Вижте повече снимки в галерията, както и на официалния сайт на Джейк.

Отговор