Да оцелееш в няколко терористични атаки

Историите на няколко човека, които са имали "късмета" да се озоват на място, атакувано от терористи повече от веднъж

терористични атаки
Да преживееш терористичен акт повече от веднъж...

Какво ли е да оцелееш в терористична атака? Да я видиш, не дай Боже да пострадаш, но да останеш жив. Правиш преоценка на живота си – неминуемо. Оставаш и травмиран за цял живот – безспорно. А ако преживееш същото втори, че и трети път? Какво ли си мисли човек тогава? Това са историите на трима души, които са имали “късмета” да се озоват на място, атакувано от екстремисти повече от веднъж. Не е за вярване, нали?

Вижте кои са тези сървайвъри от терористични атаки и какво са преживели:

оцелял терористични атаки
Американецът, преживял три терористични атаки Мейсън Уелс.

 МЕЙСЪН УЕЛС, 19 години

Тийнейджърът е американски мормон. И за крехката си възраст е получил вече тройна доза мощни знаци от съдбата. На 15 април 2013 г. момчето е на метри от финала на Бостънския маратон, когато избухват бомбите, убили трима и ранили над 260 души. На 13 ноември 2015 г. пък е в Париж по време на няколкото терористични атаки, които разтърсиха целия свят. Случилото се в Брюксел на 22 март е третата терористична атака, на която става свидетел. Този път по-пряк от всякога. Мейсън Уелс е на летище Завентем в Брюксел, когато ислямистите се самовзривяват. Момчето е ранено – има изгаряния и наранявания от шрапнели. Но раните не са тежки и се очаква бързо да се възстанови.

Кулите близнаци и Батаклан
Матю, който пребягал половин Манхатън на 11 септември и бил прострелян в зала Батаклан в Париж.

МАТЮ , 36 години

На 11 септември 2001 г. Матю е на улицата в долната част на Манхатън, току до Световния търговски център, когато пред очите му първият самолет, управляван от терористи-камикадзе, се забива в едната от кулите близнаци. Но това няма да е единствената, нито дори най-близката му среща с ислямския терор. На 13 ноември 2015 г. Матю е в Париж, във фатално известната зала Батаклан и се забавлява на концерта на Eagles of Death Metal, когато екстремисти връхлитат и започват да избиват намиращите се в залата хора. Прострелян е в ръката и в крака, но успява да се добере до аварийния изход и да се измъкне жив. Спасява го френски журналист, живеещ на задната улица, където са аварийните изходи на залата, който също е ранен.

“На 11 септември тичах през половин Манхатън, преди да спра и да се обърна, но това, което видях в зала Батаклан, е хиляди пъти по-лошо”, казва очевидецът на две от най-емблематичните терористични атаки в историята Матю, чието презиме умишлено не се споменава.

терористични атаки
Футболистът, който често се озовава в близост до терористични актове.

ДЖЕЙСЪН ДЕНАЙЕР, 21 години

Белгийският футболист, който играе под наем в турския футболен тим Галатасарай, е в наистина тежка серия. За две седмици през 2016 г. се озовава три пъти в близост до терористични атаки. На 13 март той е в Анкара с отбора си за мач от местното първенство, когато при терористичен акт в турската столица загиват най-малко 37 и са ранени над 120 души.  Броени дни след това, на 19 март на търговска улица в Истанбул, близо до прочутия площад Таксим, се самовзривява атентатор самоубиец, отнемайки живота на 5 и ранявайки над 30 души. Денайер живее недалеч от мястото на кървавата драма. На 22 март Джейсън е в Брюксел, за да се присъедини към колегите си от националния отбор, когато се случват атентатите на летище Завентем и в метрото в централната част на града.

За съжаление, не всички имат такъв късмет. Има истории, които са направо фатални за героите си.

тъжна орисия
Тъжна орисия – приятели от детинство загиват в атентати

ОЗАНКАН АКУС и АЛИ ДЕНИЗ УЗАТМАЗ – и двамата на 19 години

Младите мъже се превърнаха в символ на нелепата смърт, която терористични атаки сеят на турска територия. Озанкан изгубва живота си при мощната експлозия, погубила още 36 души в Анкара на 13 март. Броени месеци преди това, на 10 октомври 2015 г. един от най-добрите му приятели още от детинство – Али Дениз Узатмаз, е погубен от бомба по време на мирна демонстрация в турската столица.

Понякога съдбата е безмилостна и неизменно изпълнява трагичния си план.

Вижте още: Близнаците от кулите близнаци

СПОДЕЛИ
Предишна статияРазходки из Лондон: С Бойко Боев и Десислава Дякова
Следваща статияИзкуството на скандинавския Север на мода (част II)
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор