Да оцелееш в няколко терористични атаки

Историите на няколко човека, които са имали "късмета" да се озоват на място, атакувано от терористи повече от веднъж

0
терористични атаки
Да преживееш терористичен акт повече от веднъж...

Какво ли е да оцелееш в терористична атака? Да я видиш, не дай Боже да пострадаш, но да останеш жив. Правиш преоценка на живота си – неминуемо. Оставаш и травмиран за цял живот – безспорно. А ако преживееш същото втори, че и трети път? Какво ли си мисли човек тогава? Това са историите на трима души, които са имали “късмета” да се озоват на място, атакувано от екстремисти повече от веднъж. Не е за вярване, нали?

Вижте кои са тези сървайвъри от терористични атаки и какво са преживели:

оцелял терористични атаки
Американецът, преживял три терористични атаки Мейсън Уелс.

 МЕЙСЪН УЕЛС, 19 години

Тийнейджърът е американски мормон. И за крехката си възраст е получил вече тройна доза мощни знаци от съдбата. На 15 април 2013 г. момчето е на метри от финала на Бостънския маратон, когато избухват бомбите, убили трима и ранили над 260 души. На 13 ноември 2015 г. пък е в Париж по време на няколкото терористични атаки, които разтърсиха целия свят. Случилото се в Брюксел на 22 март е третата терористична атака, на която става свидетел. Този път по-пряк от всякога. Мейсън Уелс е на летище Завентем в Брюксел, когато ислямистите се самовзривяват. Момчето е ранено – има изгаряния и наранявания от шрапнели. Но раните не са тежки и се очаква бързо да се възстанови.

Кулите близнаци и Батаклан
Матю, който пребягал половин Манхатън на 11 септември и бил прострелян в зала Батаклан в Париж.

МАТЮ , 36 години

На 11 септември 2001 г. Матю е на улицата в долната част на Манхатън, току до Световния търговски център, когато пред очите му първият самолет, управляван от терористи-камикадзе, се забива в едната от кулите близнаци. Но това няма да е единствената, нито дори най-близката му среща с ислямския терор. На 13 ноември 2015 г. Матю е в Париж, във фатално известната зала Батаклан и се забавлява на концерта на Eagles of Death Metal, когато екстремисти връхлитат и започват да избиват намиращите се в залата хора. Прострелян е в ръката и в крака, но успява да се добере до аварийния изход и да се измъкне жив. Спасява го френски журналист, живеещ на задната улица, където са аварийните изходи на залата, който също е ранен.

“На 11 септември тичах през половин Манхатън, преди да спра и да се обърна, но това, което видях в зала Батаклан, е хиляди пъти по-лошо”, казва очевидецът на две от най-емблематичните терористични атаки в историята Матю, чието презиме умишлено не се споменава.

терористични атаки
Футболистът, който често се озовава в близост до терористични актове.

ДЖЕЙСЪН ДЕНАЙЕР, 21 години

Белгийският футболист, който играе под наем в турския футболен тим Галатасарай, е в наистина тежка серия. За две седмици през 2016 г. се озовава три пъти в близост до терористични атаки. На 13 март той е в Анкара с отбора си за мач от местното първенство, когато при терористичен акт в турската столица загиват най-малко 37 и са ранени над 120 души.  Броени дни след това, на 19 март на търговска улица в Истанбул, близо до прочутия площад Таксим, се самовзривява атентатор самоубиец, отнемайки живота на 5 и ранявайки над 30 души. Денайер живее недалеч от мястото на кървавата драма. На 22 март Джейсън е в Брюксел, за да се присъедини към колегите си от националния отбор, когато се случват атентатите на летище Завентем и в метрото в централната част на града.

За съжаление, не всички имат такъв късмет. Има истории, които са направо фатални за героите си.

тъжна орисия
Тъжна орисия – приятели от детинство загиват в атентати

ОЗАНКАН АКУС и АЛИ ДЕНИЗ УЗАТМАЗ – и двамата на 19 години

Младите мъже се превърнаха в символ на нелепата смърт, която терористични атаки сеят на турска територия. Озанкан изгубва живота си при мощната експлозия, погубила още 36 души в Анкара на 13 март. Броени месеци преди това, на 10 октомври 2015 г. един от най-добрите му приятели още от детинство – Али Дениз Узатмаз, е погубен от бомба по време на мирна демонстрация в турската столица.

Понякога съдбата е безмилостна и неизменно изпълнява трагичния си план.

Вижте още: Близнаците от кулите близнаци

Отговор