Най-смъртоносният американски снайперист

снайперист
Крис Кайл със снайпер в ръка.

Крис Кайл е най-точният и резултатен снайперист в американската военна история. Стрелецът с най-смъртоносния мерник в САЩ “записва” 255 убийства в кариерата си, като 160 от тях са официално потвърдени от Пентагона. За някои той е истински герой. За други – обикновен американски психопат.

Кайл служи в Ирак близо шест години. За това време успява да се превърне в един от най-търсените американски военни, за чиято глава иракчаните обявяват награда от 20 хил. долара. По ирония на съдбата Крис Кайл

оцелява сред всички куршуми и бомби, за да намери смъртта в родния си Тексас

Близо две години, след като е убит от 25-годишния военен ветеран Еди Роут (страдащ от посттравматичен стрес), Крис Кайл възкръсва в лентата на култовия Клинт Истууд.

Още преди премиерата си Американски снайперист предизвика остра полемика. Трябва ли историята на най-смъртоносния военен да бъде разказвана така героично? Не се ли набърква Истууд в политическа пропаганда? Човек, който защитава невинни или хладнокръвен убиец е бил Крис Кайл?

снайперист
Брадли Купър в ролята на Крис Кайл.

Вместо да разсъждавам по тези въпроси, ще ви разкажа какво споделя в книгата си Американски снайпер каубоят от Одеса, Тексас, който се трансформира в машина за военни убийства (в образа му под режисурата на Истууд влиза Брадли Купър).

Звучи странно, но преди да постъпи в армията, Крис Кайл изкарва прехраната си като професионален родео ездач. Изглежда като типичен екшън герой – симпатяга с напомпани мускули, израстнал в семейство на скромни родители. Точно като по филмите,

бъдещият снайперист получава първото си оръжие, когато е едва 8-годишен

Това е подарък от баща му, който е бивш неделен учител. Когато не преподава, таткото често ходи на лов за елени, пъдпъдъци и фазани и не възразява малкият Крис да го придружава на горските походи. Затова за Кайл “дружбата” между мъжа и оръжието е напълно естествена. Американецът не предполага, че има дарба на стрелец, докато не постъпва в армията и не бива назначен в най-елитната специална част – Военноморските тюлени.

Крис Кайл
Крис Кайл по време на мисия.

След четири мисии в Ирак снайперистът вече няма проблеми с увереността си, стреля по всяка посочена мишена, без да му мигне окото. Крис Кайл пише в биографичната си книга Американски снайперист, че никога няма да забрави първия път, когато трябвало да натисне спусъка от разстояние. Колебаел се дали да изпълни нарежданията на командира си.

Мишената била жена, която се готвела да атакува

група американски морски пехотинци с ръчна граната. Кайл наблюдавал иракски град от изоставена сграда по времето, когато американските военни сили тепърва пристигали в страната и Саддам Хюсейн все още бил на власт. Пехотинците не виждали, че въоръжената жена ги приближава.

“Стреляй!”, заповядал началникът му. В отговор Кайл успял да изшепти тихо възразителното “Но…”. Втората команда активизирала снайпериста, който се решил и натиснал спусъка. Жената пуснала гранатата. Последвал втори изстрел и мишената експлодирала. Оттогава оръжието на Кайл работело безотказно, а той никога повече не се двоумил да натисне ли спусъка или не.

“За безмилостния стрелец врагът е дивак”, споделя той приживе пред американски издания. “Мое задължение беше да го застрелям и не съжалявам за това. Разкайвам се единствено за хората, които не съм могъл да спася – пехотинци, войници, приятели.

Не съм наивен и не придавам никаква романтика на войната

Най-лошите моменти в живота си съм преживял именно като тюлен. Но мога да се изправя пред Господ с чиста съвест за нещата, които съм правил по време на работата си”, разказва снайперист номер едно на Америка.

Заради смъртоносния си рекорд като стрелец по време на четирите си мисии в Ирак, бунтовниците го наричат Ал шайтан Рамад или Дявола от Рамади, а за главата му е обявена награда от 20 000 долара.

„Мислех си: „О, по дяволите, да!” Това беше чест”, признава в интервю пред тексаско месечно списание Кайл, след като научава новината за лошата си слава.

снайперист
Тюленът Крис Кайл е най-резултатният американски снайперист.

Неговите бойни другари също му дават прякор –  Легендата. По време на Втората битка във Фалуджа през 2004 г. американските пехотинци се бият по улиците на града с няколко хиляди бунтовници. Снайперист номер едно убива 40 от тях.

Изстрелът, който го вкарва в историята на американската армия, е от друго сражение – край иракския град Садр. Четири години след най-резултатната си битка, Крис Кайл убива бунтовник, който обстрелва с гранатомет американски конвой, като успява да порази мишената си от разстояние 2100 ярда (почти 2 км).

“Господ духна този куршум и го уцели”

коментира Кайл по-късно пред американското издание Ню Йорк поуст. По време на мисиите си снайперистът със смъртоносна ръка и прецизно око е прострелван два пъти. Попада в шест различни експлозии, докато отрядът му се сражава в изтощаващи битки на територията на цял Ирак.

Предпочитаното от Кайл оръжие е поръчкова болт-екшън карабина с мощна оптика. Амунициите за нея са калибър 300 Уинчестър Магнум и нормално се използват в Северна Америка за лов на едър дивеч. Тексасецът е категоричен, че е намерил нов начин за употребата им, правейки изключително точни изстрели от далечно разстояние.

 

снайперист
Крис Кайл и съпругата му Таня.

“Мога да улуча мишена от 1800 ярда (1645 м) и изстрелът ще бъде точен като лазер”, уверен е в способностите си смъртоносният стрелец. За заслужите си към армията Крис Кайл е награден с три Сребърни и пет Бронзови звезди за храброст, обясняват издателите му от Харпър Колинс.

Крис Кайл напуска армията през 2009 г., за да „спаси” брака си и се пенсионира след 10-годишна активна служба. Тексасецът заменя военната униформа с делови костюм и ръководи собствена фирма за военни снайпер тренировки, правни консултации, сигурност и охрана. Преди да бъде разстрелян на полигон в Тексас заедно с един от най-добрите си приятели Чад Литълфилд, бившият тюлен се грижи за двете деца и жена си Таня. След смъртта му съпругата му наследява над 6 млн. долара, спечелени от Кайл от книгата му Американски снайпер.

Вижте още: Point Blank: Да погледнеш в дулото на пистолета

Отговор