За една раздумка с Адел

0
Адел в Цюрих
Адел на сцената в Цюрих

Вие гледали ли сте концерт на Адел? Ако не сте фенове, едва ли. И аз така. До онзи ден, когато по щастлива случайност се озовах на първия ú самостоятелен концерт в Цюрих.

Кралицата на разбитите сърца има изключително чувство за хумор; Снимка: nikotransmission [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
Кралицата на разбитите сърца има изключително чувство за хумор; Снимка: nikotransmission [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
Много се чудех какво ще представлява концертът на тази звезда.

Тя е безобразно добър глас

няма две мнения по този въпрос. Но песните ú са далеч от това, което е атрактивно в наши дни. И какво? Ще слушам музика права час-два. За мен това не е проблем, аз обичам талантливото пеене, а както казах вече, предварително бях убедена, че на сцената ще е един гласов звяр.

Но това, на което присъствах, ме изненада доста приятно и определено надмина очакванията ми. Още повече, че не беше шоу в онзи зашеметяващ смисъл на думата. Беше нещо различно и много специално.

АДЕЛ

Адел Лори Блу Адкинс е родена на 5 май 1988 г. в Тотнъм (Северен Лондон). Отрасва без баща – изоставил ги с майка ú, когато бъдещата звезда била едва 2-годишна.

Две години по-късно талантът на момиченцето е забелязан. Завършва прочутото училище за сценични изкуства и технологии БРИТ в Кройдън заедно с Джеси Джей и Леона Луис през 2006 г. Година по-късно излиза първият ú сингъл – Hometown Glory, посветен на Уест Норуд в Южен Лондон, където прекарва тийнейджърските си години.

Adele teen
Адел през 2007 г.; Снимка: en:User:Mpawsey – Transferred from English Wikipedia as “Adele.jpg“, CC BY-SA 3.0

През 2006 – годината на завършването ú, неин приятел пуска запис на Адел в MySpace и тя веднага получава предложение за договор от звукозаписна компания. Успехът не закъснява. В края на 2007 г. печели първата си награда БРИТ – на критиците, които виждат в нея многообещаващ подрастващ талант.

Няколко месеца по-късно излиза вторият ú сингъл Chasing Pavements, който заема второ място в класациите на Острова. И така до днес – сингъл след сингъл оглавяват чартовете по света, валят награди, вече се чупят и рекорди. Носителка е на няколко награди БРИТ, на Американските музикални награди и разбира се, има колекция от статуетки Грами. През 2009 и 2010 г. е обявена за

най-добрата британска солова изпълнителка

Има издадени три албума, чиито имена са цифри – възрастта, на която е писала песните в тях 19, 21 и 25. Да, тя е автор на текстовете на всичките си хитове. Песните ú са мелодични и тъжни. Белязани със силна чувствителност, горчиви спомени, на моменти – тежка меланхолия. Но са трудни, добре могат да се пеят само от мощен талант.

В 21 Адел изплаква болката от раздялата с бившия си приятел. 25 пък е създаден след раждането на сина ѝ. Казва, че това се е оказало невероятно трудна задача за нея – да оставя малкото човече, за да твори. Мислела е, че щом хората масово се справят, значи няма да е голяма драма и за нея. Но сама опровергала себе си.

waespi_A_ad011n
По време на записите на албума 25; Снимка: adele.com

Майка е на 3-годишния Анджело, за когото казва, че е най-хубавото нещо, което някога е правила. На него е посветена песента The Sweetest Devotion. Всъщност, след раждането му се оказало, че пише само за него. Но нямало как да издаде албум, посветен изцяло на детето си – за 25 била посъветвана да напише и други песни. И какво да се прави – сторила го, за да не отегчава феновете си.

КОНЦЕРТЪТ

Билетите за концерта, на който присъствах на 17 май 2016 г., бяха разпродадени за рекордните 6 минути в интернет в самото начало на декември, 2015 г. Става въпрос за 13 хил. места – седящи и правостоящи. Веднага след това звездата обяви, че ще направи един концерт повече за феновете в Цюрих. Билетите за него бяха разпродадени за същото рекордно време.

Вече в залата, всички се чудеха колко ли време ще закъснее с излизането на сцената. Това все пак е запазена марка на големите звезди. Но Адел беше

по английски точна в Швейцария

светлините угаснаха няма и 5 минути след обявения начален час и гласът ú взриви залата с Hello.

Снимка: adele.com
Адел между основната сцена и изнесената й част в Цюрих на 17 май 2016 г.; Снимка: adele.com

Нямаше подгряващ изпълнител. Звездата излезе на сцената, откри сама концерта си и не слезе до самия край. Не смени нито веднъж тоалета си. Между песните задължително говореше. Много. Шегуваше се с хората в залата, разказваше преживявания от “кухнята” на нейния успех, самоиронизираше се.

На сцената бяха тя, неголям оркестър и 3 беквокалистки. Семпло, но много силно. Имаше видеостени, осветление, всичко, но то се ползваше

много премерено и дискретно

Мощните ефекти се брояха на пръсти и именно затова взривяваха залата. Като дъждът, който се изля около изнесената част на сцената на песента Set Fire to the Rain.

В началото на концерта Адел обяви, че няма представа какво ще прави с всичките правостоящи пред себе си. Обикновено на нейни концерти се седяло, такива били песните ú.

Моята музика е известна с това, че е тъжна. Не знаехте ли? Ако сега научавате – честито, предстои ви голяма скука в следващите час-два. А ако сте знаели – е, ще изтърпите двете ми по-танцувални парчета след малко и после до края на концерта само ще си плачем“.

Адел с фенове на сцената в Цюрих
Адел позира за селфи с рожденика и негова приятелка; Снимка от @portaladelebr

След което започна да поздравява всички, които са получили билет за концерта ú като подарък за рожден ден (и аз в това число), поздрави с Весела Коледа онези, които са го получили за Коледа и т.н. Дори изкара на сцената мъж, който се разплака, когато цялата зала му изпя Happy Birthday.

По-късно пък до нея се качи друг мъж – американец, дошъл при гаджето си. Също американец, живеещ в Цюрих. Излезе и гаджето – и двамата хубавци. И тогава онзи първият падна на колене и предложи брак. Това май ще се окаже запазена марка на концертите на Адел, защото четох, че и преди се е случвало.

Звездата щедро раздаваше прегръдки, целувки, усмивки. Кривеше се и правеше забавни физиономии за селфитата на публиката в непосредствена близост. Обясняваше колко много обичала драмата и това, че е вероятно най-известната ú кралица в момента. Но пък само да чуете какъв език използва – псува, без да ú мигне окото.

Всяка втора дума е f..k или нейна производна

Извини се за езика си, но не го поправи до края.

Шегуваше се със себе си, с теглото си и как е изглеждала по време на бременността (заради това отказала да заснеме клип на песента Skyfall от саундтрака на поредния филм за Джеймс Бонд). След като няколко пъти каза “Следващата песен, която ще ви изпея…”, почти избухна в смях. “Ясно, че ще пея, нали за това сме се събрали. Ако още веднъж го кажа, черпя всички по едно… Олеле, като ви гледам – доста сте…” Е, въздържа се, не почерпи.

20160517_203323

Разбира се, поглези швейцарците с всичко, което беше успяла да научи за страната им през последните 24 часа – като известни имена, национални ястия и прочее. Загърна се и в знамето им, разбира се. Попита за един характерен швейцарски поздрав и след като ѝ беше обяснено от публиката какво е това, го изрепетира няколко пъти на микрофона, след което заяви, че щяла да кара феновете на следващите концерти също да го правят.

За финал от тавана се изсипа сняг от листчета, на които с нейния почерк са написани откъси от песните ú. Ето какви думи сама бе подбрала за публиката си:

Снимка: adele.com
Снимка: adele.com

Hello. – Здравей.

I like it in the city when two worlds collide. – Харесвам града, когато два свята се сблъскват.

Everybody loves the things you do. – Всички обичат това, което правиш.

To stand in your arms without falling to your feet. – Да се задържа в прегръдката ти, без да падна в краката ти.

Regrets and mistakes they’re memories made. – Съжаленията и грешките са спомени сътворени.

It matters how this ends. – Има значение как ще свърши всичко това.

All my love, Adele – С цялата ми любов, Адел

20160520_201546

И докато всички се взираха учудено в малките листчета, тя незабелязано напусна сцената. Но за тези два часа, когато блестеше от нея, Адел определено успя да покори сърцата на всички в залата. Не само с чудовищния си глас, за който всички имахме нагласа. А най-вече с усмивката, непринуденото си държание, липсата на звездна дистанция.

След всичко това остана само да пожелая на българските ú фенове скоро да ги събере на една такава раздумка, гарнирана с великолепно пеене на меланхоличните ѝ и много трогващи хитове!

 

Как Цюрих и Адел пяха един за друг можете да видите във видеото:

 

Вижте още: Роби Уилямс. 5 причини да го видите на живо

 

СПОДЕЛИ
Предишна статияБългария през обектива на легендарната Инге Морат
Следваща статияКак да превърнем гледането на деца в забавление
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор