Кралски рекорди: най-дълго управляващата Елизабет II

Елизабет II
Последната официална снимка на Кралицата, на която тя седи на бюрото си в Бъкингамския дворец.

Кралица Елизабет II е най-дълго управлявалият британски монарх! Това постижение стана факт на 9 септември 2015 г., в 17:30 британско време. Предишното първенство се държеше от пра-пра-баба ѝ кралица Виктория. А как се изчислява кога настъпва дългоочакваният момент? „Благодарение“ на факта, че е съвсем точно известен часът на кончината на бащата на Елизабет крал Джордж VI – в ранните часове на 6 февруари 1952 г. А самата официална коронация става на 2 юни 1953 г. в Уестминстърското абатство в Лондон.

Историческият рекорд се случи на ден 23 226 от царуването на Елизабет II. В Лондон се състояха зрелищни прояви. Но самата кралица бе заявила, че денят с нищо не е по-различен от останалите. И затова изобщо не беше в столицата си, а се отдаде на ангажименти в Шотландия. От Бъкингамския дворец все пак пуснаха нова официална фотография на кралицата, за да ознаменуват историческия момент.

Ето няколко факта от управлението на кралиците Елизабет II и Виктория:
Млади кралици
Елизабет II
Виктория и Елизабет II в тяхната младост.

Виктория се изкачва на британския престол едва 18 годишна и управлява в продължение на 23 226 дни или 63 години, 7 месеца и два дни. Елизабет стъпва на трона на 25-годишна възраст и днес изравнява постижението на пра-пра-баба си.

Семейство

Виктория (ръст едва 1,5 метра) е от Хановерската династия и последен техен представител на британския престол. Ражда 9 деца, 4 от които стават или сключват брак с британски монарси. Елизабет (ръст 1,6 метра) е наследник на династията Сакс-Кобург и Гота (към която принадлежат и последните български монарси Фердинанд, Борис III и Симеон II), която по време на Втората световна война е преименувана на династия Уиндзор. Елизабет II и съпругът й Филип имат 4 деца.

Коронация
Елизабет II
Коронацията на Елизабет II.

За коронацията на Виктория в Лондон се събират около 400 000 души. Когато Елизабет II се възкачва на престола, свидетели на събитието стават 27 милиона телевизионни зрители и 11 милиона радиослушатели.

Щастлив брак
Елизабет II
Щастливи кралски бракове: Виктория и Алберт и Елизабет и Филип.

Кралица Виктория се омъжва за голямата си любов принц Алберт на 10 февруари 1840 г., на 21-годишна възраст. Бракът им трае 21 години до смъртта на принца през декември 1861 г. Кралица Елизабет II се омъжва за Дука на Единбург принц Филип, когато подобно на предшественичката си, е на 21 години. Бракът им продължава и днес – вече 68 години. Тя е и първият британски монарх, празнувал диамантена сватба.

Растяща нация

Когато Виктория поема престола през 1837 г., населението на Англия, Шотландия и Уелс е 16 милиона. Когато си отива от този свят през януари 1901 г., населението на Англия и Уелс е 32,5 милиона. При коронацията на Елизабет през 1952 г. населението на Великобритания е 50 милиона. На диамантената й сватба през 2012 г. то вече е 63,2 милиона.

Покровителство
Елизабет II
Кралиците Виктория и Елизабет II.

Империята на Виктория съставлява една четвърт от земното кълбо с население около 400 милиона души. Кралица Елизабет II е държавен глава на Великобритания и на 15 страни от Британската общност с общо население 139 милиона души.

Богатство

Годишно Виктория получава 385 000 паунда издръжка от Парламента, като впоследствие купува замъка Балморал и Осбърн Хаус на остров Уайт. Смята се, че личното богатство на Елизабет възлиза на 340 милиона паунда, а имотите й – многократно повече.

Премиери

По времето на Виктория се сменят 10 британски министър-председатели. Тя надживява всички, освен двама от тях. По това време Уилям Гладстон управлява четири пъти. Досега при Елизабет II са се сменили 12 премиери на страната. От тях Маргарет Тачър управлява най-дълго – повече от 11 години.

Църква

Докато кралица Виктория е на престола, се сменят 3 папи и 6 архиепископа на Кентърбъри. Досега кралица Елизабет е сменила 7 папи и 7 архиепископи.

По материали от ВВС

Вижте още как изглежда животът на Елизабет II в снимки

СПОДЕЛИ
Предишна статияДървеното колело на Атанас Желев
Следваща статияДимитър Живков: за живака в актьорството и живота
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор