Над и под морето: Най-дългият в света морски мост

0
морски мост Китай
Най-дългият в света морски мост в Китай.

През 2018 г. китайците поставиха поредния си световен рекорд – откриха най-дългия на планетата морски мост. Както вероятно мнозина от вас са забелязали, от Lifebites.bg обичаме да разказваме историите на изумителни строителни съоръжения и особено – мостове. Запознахме ви с европейския мост, потъващ в морето – Йоресунд, както и с най-красивия и страшен мост в света, намиращ се в Норвегия. Показахме ви дяволски, изумителни пешеходни, красиви старинни мостове. Разказахме още историите на моста на Колю Фичето при Бяла и Лъвов мост в София.

Ред е на поредното изумително строително съоръжение, което впечатлява с размах, инвестиция и иновация. Защото в Китай са не един и два от другите най-дълги мостове в света. Този обаче е с най-дългата възможна дистанция над морето.

Говорим за мост, който свързва китайския град Джухай, Макао и Хонконг. Сухопътната връзка между тях е 3 часа път. С откриването на моста, времето за връзка между тези места се намалява до 30 минути. Дължината на изключителното съоръжение е 55 км. 30 от тях са над водата, а 6,7 км са в подводен тунел, за да не се възпрепятства корабният транспорт. Входът и изходът от тунела са на изкуствено изградени острови в морето.

най-дългият морски мост
Карта на най-дългия морски мост. 30 км от дължината му са над морето, а близо 7 км са в тунел под водата, за да не се възпрепятства корабния транспорт. Източник: BBC

Останалите секции от моста са пътища, виадукти и наземни тунели, свързващи Хонконг и Джухай с уникалното съоръжение.

В най-дългия в света морски мост са вложени

420 хил. тона стомана – колкото биха били нужни за построяването на 60 Айфелови кули. Проектиран е така, че да издържа на земетресения и тайфуни.

Строежът отнема 9 години и поглъща около 20 милиарда долара. За съжаление, белязан е и от трагедии – поне 18 работници загубват живота си по време на строителните работи. Стотици са ранените. Нанесени са и щети на морето, където е построен – там вече не се забелязват делфини, по данни на Световния фонд за дива природа WWF.

На церемонията по официалното откриване на най-дългия морски мост в Джухай през октомври 2018 г. присъства лично председателят на Китайската народна република Си Дзинпин. Това е поредната стъпка в изпълнението на китайския план за икономически растеж в тези три района. По време на строежа проектът е активно критикуван от природозащитници и други правозащитни организации.

За да се ползва, е необходимо специално разрешително. Издаването му става на квотен принцип. Всички преминаващи превозни средства задължително заплащат такса. По него не се движи обществен транспорт, няма железопътна линия. Оперират обаче частни шатъл линии.

Властите решават да поставят множество специални камери. Част от тях следят лицата на шофьорите за признаци на умора. При три прозявки от страна на един и същи шофьор, в контролния център моментално се получава предупреждение. Друга част от камерите са охранителни, с цел да се предотвратят възможни терористични атаки.


Прочетете още за едно европейско чудо сред мостовете – Йоресунд – мостът, който потъва в морето

Отговор