Петя, която вкара киното в сватбите в България

киното в сватбите
Петя Василева е един от най-популярните сватбени фотографи в България.

В първата част на текста ви срещнахме с един човек, който умее да улавя красивите моменти от любовта и да ги запечатва в спомени, които топлят цял живот. Днес Петя Василева ни разказва за страстта си да скача нависоко, за умението да превръща всяка сватба в приказка, за трудните моменти, за хубавите хора, за смеха и приключенията по време на работата си. Както и за това как вкара киното в сватбите в България.

Петя, с екипа ти се занимавате и със сватбена видеография. Заснемате впечатляващи сватбени видеа, доста по-различни от двучасовите филми, които всички помним от времето на видеокасетите. Как реши да вкараш киното в сватбите в България?

Не след  дълго се престраших да се занимавам и със заснемането на сватбени видеа,  да монтирам, както и да режисирам, доколкото ми се отдава, разбира се. Това е нова вселена за мен и огромно предизвикателство. Обичам да скачам на много високо, затова и предлагам различно сватбено видеозаснемане от голям екип, няколко камери, както и приспособления, като стедикам, слайдер, мини доли и десетметров кран. Все техника, която се използва в рекламите и киното.

deilihai -6Как се прие това?

В началото много хора ми се смееха и ме смятаха за напълно изперкала… Две години по-късно едни ме мразят, заради това, че съм нарушила спокойствието им и клиентът изисква такова заснемане, а други се радват, че в България се предлага такава услуга и има търсене. Както каза един приятел:

“Вкарахте киното в сватбите.”

Спомняш ли си момента, когато реши, че ще напуснеш постоянната си работа и ще се гмурнеш с главата напред в новото си начинание на сватбен фотограф?

О, да. Помня го съвсем ясно. Много страх, колебания и мисли дали ще мога да се справя. Не споделях на много хора това си намерение, защото знаех, че няма да ме подкрепят и разберат. Чувах повече неща от сорта:

“Недей да го правиш, виж каква криза е… Хората остават без работа, няма да успееш, нямаш финансов гръб и трябва да тръгнеш от под нулата…”

Оптимистите се брояха на пръстите на едната ми ръка. Доверих се изцяло на себе си и това, което почувствах, когато мислех за всички тези планове и излизане от ситуация, която не харесвах. Събрах смелост и реших да рискувам. Днес мога да кажа само, че не е никак лесно, ама никак, и дори много по-трудно, отколкото в началото, но не съжалявам. Доверявам се повече на инстинктите и първата си преценка за даден човек или ситуация, което ми помага да не греша много често.

Как изглежда любовта на снимка?

Сложен въпрос. Това, че снимам сватби изобщо не значи, че съм романтична душа. Може би по-красива и истинска.

Най-романтичната история, която си запечатвала с обектива си?

Хм, може би тази на Тодин и Тони. Той извика художник да нарисува графити, на което са изобразени как той подава пръстен и под него надпис “Ще се омъжиш ли за мен?“. Хубаво е, когато мъжете правят подобни нестандартни неща, само за да зарадват половинката си и покажат, че тя е специална. Не са нужни много пари за такова нещо.

IMG_1053
Петя е създател на Pefo Studio и заедно с екипа си са сред първите, които “вкарват” киното в сватбите в страната ни.
Все повече хора превръщат фотографското си хоби в професия. Всеки ли може да стане фотограф?

Да, напоследък това е някакъв бум, особено в сватбената фотография. Не мисля, че става всеки, но всеки има право да опитва, без да пречи на другите. Всяка година изникват нови хора, които решават, че това е най-бързият начин да изкараш лесни пари. Но ако го правиш така, както трябва да се прави – да имаш студио,  фирма,  да плащаш за счетоводство, осигуровки, софтуер, адекватни хонорари на хората, с които работиш и най-вече добра и конкурентноспособна техника – то определено няма да им е лесно.

Уви, повечето избират втория начин, защото не вярват, че могат. Но бих им казала да уважават себе си и труда си, да работят с душа и сърце, за да не вредят на професията и колегите си.

Как да се ориентират клиентите, че наемат правилния човек?

Клиентите се ориентират трудно, защото морето е голямо, почти океан от подобни предлагани услуги. Съветът ми е да си направят по-голямо проучване, да не четат много българските форуми, защото е пълно с мними булки –  агентки, фотографи, оператори и много други, които прекарват много време в това да се очернят един друг или да си предлагат услугите.

Дори когато агенцията, с която работите, ви предложи екип, с който тя работи, и държи много на него – проверявайте го. Защото понякога зад тези предложения стоят едни десет процента комисионна за въпросния агент, а не желанието да ви предложат добра услуга. Не всички са такива, но има и много подобни случаи.

Доста често се работи с препоръки от наши близки, в което няма лошо, но отново проверявайте. Това, че на братовчедка ви фотографът за 200 лв. е направил чудесни снимки, не значи, че на вас ще ви допаднат толкова, колкото на нея.

IMG_6921

Задължително правете срещи с избраните от вас фотографи или оператори. Разгледайте кадри от цяла сватба или филм. Разберете точно с каква техника работят, какъв е стилът им и начинът им на работа. Защото вие не сте длъжни да разбирате от техниката, с която работят, а често се злоупотребява точно с това. Тогава може да разберете дали те са вашият екип. Понякога те не са за вас или вие за тях, но хубавото е,  че винаги има следващ в списъка ви. Всеки клиент заслужава хората, с които работи и продукта, който получават.

Най-трудният момент, с който си се сблъсквала в работата си – в емоционален, психически и физически план?

Сблъсъкът с лоши хора, които нямат реална представа за себе си и събитието си. Соцът, който витае в ритуалните зали с много голяма сила. Нежеланието на много хора, работещи в тази сфера, включително и младоженци, да се правят различни, индивидуални и много по-красиви и забавни сватби, а не по калъп. Неуважението от това да не получиш чаша вода в доста от ресторантите.

Но това не е толкова значимо на фона на всичките прекрасни хора, които срещаме и с които оставаме приятели. Всичките пътувания в България и извън граница, екстремни преживявания, нови места и много смях. Задължителните мокри дрехи, снимайки следсватбени фототсесии на морето. Смехът и приключенията са много, защото работя само с хора с огромно чувство за хумор.

Отговор