Животни в затвори: добри охранители или първи приятели

В затворите в Русия често се използват кавказки овчарки за охранители, а в Индонезия обмислят да заложат на крокодили...

0
затвори

Наскоро председателят на Агенцията за борба с наркотиците в Индонезия Бъди Уасесо излезе с нестандартно предложение относно третирането на осъдените на смърт наркотрафиканти. Според него би било добре те да бъдат изолирани в един от най-специалните затвори на света – остров, охраняван от… крокодили. Защо ли? Защото

крокодилите неминуемо са по-добри охранители от хората

– тях със сигурност с нищо не можеш да подкупиш, няма как да ги убедиш да пуснат някого да избяга. Уасесо дори заявил, че лично ще обиколи архипелага в търсене на най-свирепите чудовища от този вид.

крокодили
Крокодилите са отлични пазачи.

По отношение на наркотрафика индонезийците имат един от най-страшните закони в света. През 2013 г. пък беше сложен край на 4-годишен мораториум върху изпълнението на смъртните наказания и там отново могат да се извършват екзекуции.

Това няма да е първият случай, в който животни ще служат за охрана на затворници. Такива места за лишаване от свобода има в много страни.

В затвори в Русия често се използват кавказки овчарки

– заради безстрашния им нрав, дресурата, на която се поддават и приспособимостта им към сурови климатични условия. Животните се ползват както като охрана, така и за потушаване на бунтове и безредици.

Подобен затвор има и в Айдахо, САЩ, където пространството между вътрешната и външната ограда се охранява предимно от немски овчарки, ротвайлери, боксери и питбули, които са изключително ревниви към собственото си пространство. Само доближаване до оградата предизвиква истинска ярост у животните.

Самите те са били прекалено опасни и пред евтаназия заради лошия си нрав, преди да попаднат на това място. А ръководството на затвора е доволно, тъй като с тях се пести от администрация и са много по-надеждни охранители. И в действителност от въвеждането на кучешката охрана през 1986 г. никой не е успял да избяга, а от началото на 90-те години дори и опити вече няма.

guard_dogs
В някои затвори по света кучетата са и приятели, не само охранители на затворниците.

Но в затворите животни се използват не само заради лошия им нрав и за охрана. В САЩ има програми, при които кучета, насочени към евтаназия заради нрава им, се интегрират в ролята на

другари на лишените от свобода

В крайна сметка кучетата успяват да се превъзпитат и да станат годни за осиновяване, а затворниците се учат на емпатия и също стават по-добри. Подобни програми има и с котки.

В затвори в Шотландия като терапевтично средство пък се ползват пернати – петли и кокошки-носачки. Част от затворниците се научили да строят кокошарници, друга част да готвят различни ястия с яйца, трета част пък били обучени да отглеждат животните. Ефектът върху всички бил повече от отличен. Подобен експеримент, но с рибен развъдник има в американския щат Орландо.

Известен е и случай, при който в американски затвор за особено опасни престъпници било открито ранено врабче. Учудващо, затворниците решили да се опитат да го върнат към живота. В един момент охранителите забелязали видима промяна в поведението на лишените от свобода – работели заедно, били по-толерантни и търпеливи, докато се опитвали да помогнат на малката птичка.

Какъв ли ефект биха имали крокодилите-охранители върху осъдените на смърт в Индонезия? Дали, ако това действително се реализира, няма да се стигне до нов мораториум върху смъртното наказание там? Да видим…

Прочетете още: Котка срещу инфаркт. И още 20 неща, които не знаем за това животно

Отговор