15 от най-големите шедьоври на Франк Гери

Франк Гери
Франк Гери и три от проектите му.

Определят Франк Гери като най-значимия архитект на нашето време. Eтикет, който му поставя авторитетното списание Vanity Fair. Той е от онези творци, чиито имена може и да не сте чували, но чиято работа 100-процентово сте виждали някога, някъде. Защото се помни – заради различността и красотата, които добавя в света ни. Така е и със

сградите на Франк Гери

Повечето от тях са надскочили традиционното предназначение на помещения и са се превърнали в произведения на изкуството. Това не са просто конструкции, а също като тези на Гауди и Хундертвасер – творби.

Франк Гери
Франк Гери

Гери се ражда в Торонто на 28 февруари 1929 г. с фамилията Голдбърг. Баба му е човекът, който го насърчава да строи въображаеми кули, къщи и градове от дърво в хола на къщата им. Баща му Ървинг пък поощрява влечението му към рисуването, а майка му Телма открива пред него света на изкуството.

“Но баща ми си мислеше, че съм обикновен мечтател и няма да постигна нищо. Майка ми беше тази, която смяташе, че съм прекалено срамежлив да правя неща. Тя ме побутна”, казва пред списание Time архитектът, който днес живее в Лос Анджелис.

Именно в Града на ангелите Франк Гери започва своята кариера – в офисите на Victor Gruen Associates и Pereira and Luckman. През 1962 г. той създава своя компания. 26 години по-късно печели престижната награда Прицкер – за постижения в областта на архитектурата. Някои от проектите му след това обаче са определени като едни от най-великите сгради на нашето време.

Lifebites.bg подбра 15 от шедьоврите на Франк Гери, които може да разгледате по-долу. Направете си тест. Колко от тях сте виждали, без да знаете, че са дело на екипа му?

Училището по право Лойола, Лос Анджелис

dam-images-architecture-2014-10-gehry-architecture-best-frank-gehry-architecture-03-loyola-law-school

През 1980 г. Гери е нает да проектира разширението на кампуса. Последната фаза от строежа е завършена едва 23 години по-късно – през 2003 г.


Комплексът Chiat/Day, Калифорния

Сградата бинокъл
Сградата бинокъл

Сградата с вход във форма на бинокъл, станала популярна по цял свят, е построена през 1991 г. в американския град Венеция, Калифорния. Проектът за комплекса е възложен на Гери от рекламната агенция Chiat/Day, която кръщава творението му Сградата бинокъл. Тук Гери си сътрудничи със скулптура Клаес Олденбург. Днес през бинокъла се стига до офис на Google, в който работят над 500 души.


Музеят Вайсман, Минеаполис

Музеят Вайсман, Минеапосил
Музеят Вайсман, Минеаполис

Музеят на изкуствата Вайсман се намира на територията на университета в Минесота. Базовата конструкция е построена през 1993 г., но Франк Гери проектира разширението ѝ през 2011 г.


Танцуващата къща, Прага

dam-images-architecture-2014-10-gehry-architecture-best-frank-gehry-architecture-08-dancing-house

Това всъщност е офисът на холандската застрахователна компания Nationale-Nederlanden. Сградата в Прага е позната и под името Фред и Джинджър (кръстена на едноименния филм, в който звездите са Фред Астер и Джинджър Роджърс). Щом погледнете двете кули – мигновено ще направите асоциация с танцуваща двойка. Проектът е дело на Франк Гери, който през 1996 г. си сътрудничи с чешкия архитект Владо Милунич.


Музеят Гугенхайм, Билбао

dam-images-architecture-2014-10-gehry-architecture-best-frank-gehry-architecture-09-guggenheim-bilbao-new

Музеят Гугенхайм в Билбао е една от най-разпознаваемите творби на Франк Гери. Местните власти осигуряват на архитекта огромен бюджет за построяването на сградата с площ от около 24 хил. кв.м., а самото изграждане до последно е пазено в тайна от медиите. Така, след като отваря врати през 1997 г., музеят се превръща в сензация!


Комплексът Нойер Цолхол, Дюселдорф

dam-images-architecture-2014-10-gehry-architecture-best-frank-gehry-architecture-10-neuer-zollhof

Друг от впечатляващите проекти на Франк Гери! Строежът на комплекса в Дюселдорф завършва през 1998 г. Съставен е от три сгради, построени от различни материали като метални панели, гипс и тухли.


Музеят на съвременно изкуство Марта Херфорд, Германия

SM-AR-140-29-640px

Франк Гери и фирмата му работят често в Германия. Музеят за съвременно изкуство Марта Херфорд е още една от перлите в короната на архитектурното бюро. Идеята за него се появява през 2000 г., а самата сграда е завършена 5 години по-късно.


Сградата Питър Б. Луис, Кливланд

dam-images-architecture-2014-10-gehry-architecture-best-frank-gehry-architecture-13-peter-b-lewis-building

След построяването си през 2002 г., тази сграда приютява училището по мениджмънт към кливландския университет Case Western Reserve. Проект, издържан в класическия стил на Франк Гери, който освен с грациозната си и впечатляваща визия, се отличава с изключителната функционалност на вътрешните помещения.


Концертната зала Уолт Дисни, Лос Анджелис

dam-images-architecture-2014-10-gehry-architecture-best-frank-gehry-architecture-15-walt-disney-concert-hall

Компанията на Гери е избрана за изпълнител на проекта през 1988 г. Сградата на концертната зала, която виждате по-горе, обаче е завършена и отворена за широката публика едва 15 години по-късно. Асоциацията с кораб, която може да ви връхлети, гледайки това внушително здание, не е никак случайна. Архитектът коментира, че е повлиян от страстта си към ветроходството. А платната като елемент ще се появят години по-късно при друга знакова сграда на Франк Гери – павилионът Вюитон в Париж.


Център за лечение на рак, Шотландия

dam-images-architecture-2014-10-gehry-architecture-best-frank-gehry-architecture-16-maggies-centre

Този тип центрове са предназначени за лечение на пациенти, борещи се с тежката диагноза рак. Техен създател е архитектката Маги Кезик Дженкс. Франк Гери се включва в проекта с дизайна на сградата, която виждате по-горе – завършена през 2003 г. в шотландския град Дънди.


Центърът по компютри, информация и технологии Стата, Масачузетс

dam-images-architecture-2014-10-gehry-architecture-best-frank-gehry-architecture-18-stata-center

Много от почитателите на Гери разпознават в сградите му скулптури. Погледнете и тази сграда в Масачузетс, появила се на бял свят през 2004 г., и най-вероятно ще се съгласите! Преди нея на същото място се е издигала друга, която явно не е отговаряла на нуждите на работещите тук научни умове. Фирмата на Франк Гери разширява и променя площта така, че освен класни стаи и лаборатории, под един покрив приютява още фитнес зала и детска градина.


Прочетете още… за едни от най-интересните къщи в света, построени напук на съседите или в знак на протест


Галерията по изкуствата на Онтарио, Торонто

dam-images-architecture-2014-10-gehry-architecture-best-frank-gehry-architecture-20-art-gallery-of-ontario

Това е сграда, която Гери не проектира, а обновява. Музеят е построен през далечната 1918 г. Преди промените, направени от големия архитект, конструкцията е ремонтирана три пъти. Франк Гери обаче я превръща в място, което си заслужава да се посети не само заради експонатите вътре, но и заради външния му вид.


Медицинският център Лу Руво, Лас Вегас

dam-images-architecture-2014-10-gehry-architecture-best-frank-gehry-architecture-21-lou-ruvo-center

Да, правилно сте прочели! Не зная на какво ви прилича тази сграда на пръв поглед, но това е клиника – здравен център, основан от американския предприемач Лари Руво. Тай решава да вложи средства в начинанието заради баща си, който страда от болестта на Алцхаймер и умира в следствие на усложнения. С един удар – два заека. Освен в помощ на хората Руво им дарява и архитектурен шедьовър.


Биомузеят в Панама

dam-images-architecture-2014-10-gehry-architecture-best-frank-gehry-architecture-24-biomuseo

Още една култова сграда, чието изграждане отнема повече от десет години. Властите в Панама решават да привлекат Франк Гери, впечатлени от проекта на музея Гугенхайм в Билбао. Трябва им магнит, който освен погледите на световната общност, да привлече и паричен поток, който да раздвижи района. Макар преговорите с компания да започват в началото на 1990 г., биомузеят е завършен едва през 2013 г. Тези 13 години работа обаче си заслужават! До последната минута.


Центърът за сценични изкуства Ричард Б. Фишър, Ню Йорк

fisher1

Впечатляващият център за сценични изкуства се намира в колежа Бард в Ню Йорк. Сградата е завършена през 2003 г. Както и другите подобни проекти на компанията на Гери и този шедьовър на изкуството за изкуството.

Отговор