9 съвета за по-бели зъби

0

Красивата усмивка е здравата усмивка.

Всички много добре разбираме тази проста истина. Но колко често обръщаме внимание на зъбите си? Според скорошно проучване на сайта за запознанства Match.com, 71% от жените казват, че те преценяват мъжете според това колко бели са зъбите им. “Усмивката може да бъде доста подканваща”, казва базирания в Бевърли Хилс стоматолог д-р Артур Глосман. Женските зъби от друга страна са второто нещо след очите, на което мъжете обръщат внимание при запознанство. Ако тази статистика не е достатъчна да ви накара да се замислите, трябва да отбележим, че шансовете да си намерите нова работа нарастват правопропорционално с яркостта на усмивката ви.

Всички познаваме обичайните начини за избелване на зъбите – от по-достъпните като специалните пасти за зъби, вода за уста и дъвки до по-скъпите професионални методи. Предлагаме ви 9 съвета, които ще накарат усмивката ви да заблести по-ярко.

worn-toothbrush

Сменяйте често четката си за зъби
Изхвърлянето на старата четка за зъби е вероятно един от най-кратките пътища към по-привлекателна усмивка. Според вече споменатия д-р Глосман четката за зъби трябва да бъде подменяна на всеки три месеца или в момента, в който видите, че власинките й са видимо износени – това означава, че тя вече не почиства толкова добре.

blueberries

Не яжте тъмни храни

Според д-р Глосман е добре да избягвате соса марината, боровинките и соевия сос, чиито тъмни пигменти могат да оцветят зъбите ви. Разбира се има поне дузина основателни причини, поради които не трябва да изключвате боровинките от диетата си.

tongue_health

Почиствайте езика си
Не само заради по-свежия дъх, но и защото това предотвратява появата на петна по зъбите, които са в непосредствен контакт с езика. Езикът, подобно на килим с много власинки събира бактерии, които могат да доведат до обезцветяването на зъбите. При почистването използвайте мека четка, с която да достигнете до основата на езика.

20140501

Не пийте енергийни напитки

Към обичайните заподозрени в оцветяването на зъбите като кафе, чай и червено вино трябва да бъдат добавени и енергийните напитки. Киселината, която те съдържат може да има същия негативен ефект като яденето на цитрусови плодове. Ако все пак решите да консумирате енергийни напитки, използвайте сламка – това ще предотврати контакта на напитката със зъбите ви.

Home-Made-Apple-Cider-Vinegar

Изплаквайте зъбите си с ябълков оцет
Макар и не толкова ефективен, колкото останалите избелващи агенти, ябълковият оцет е естествен път към по-красивата усмивка. Д-р Глосман препоръчва изплакването да става с две части вода и една част ябълков оцет, в продължение на минута.

baking-soda-2

Не използвайте сода бикарбонат
Содата може да е отличен помощник в домакинството, но абразивните частици в нея могат да бъдат много опасни. След продължителна употреба содата може да повреди емайла на зъбите, което ще доведе до видимото им потъмняване.

Teen Girl (15-17) Biting into a Green Apple

Яжте сурови плодове и зеленчуци
Плодовете и зеленчуците са полезни не само за тялото, но и за зъбите. Д-р Глосман казва, че яденето на ядки, сурови картофи, ябълки и карфиол може да заздрави зъбите като премахне петната по повърхността им, както и плаката, която води до появата на кариеси.

teeth-whitening

Използвайте контейнери с гел, вместо ленти
Експертите са сериозно раздвоени по въпроса за ефективността на избелващите ленти. Д-р Глосман казва, че не е техен почитател, защото те не разпределят избелващата паста равномерно. Зъбите обикновено са по-тъмни в основата си, която остава недостъпна за лентите. Вместо това, д-р Глосман съветва да използвате специални контейнери за избелващ гел.

AR-140419784

Изплаквайте зъбите си с вода след като ядете цитруси
Въпреки, че са бомба от витамин C, цитрусовите плодове като портокали, лимони и лайм съдържат киселина, която уврежда зъбния емайл, а това може да доведе до по-лесното оцветяване на зъбите. Какво е решението? Изплаквайте устата си с вода непосредствено след като ядете цитруси.

Отговор