Вкусотии от село: баница с праз и люта чушка

Ето с каква храна посреща гостите си в село Челопек баба Дачка

баница с праз
Опитвали ли сте този вид баница?

Хайде сега, който не обича баница да си вдигне ръката. Няма такъв човек. Баницата е едно от най-вкусните неща измислени от човечеството. А още по-вкусна е тя, когато ти я направи баба или си я приготвиш по бабината рецепта.

Ние от Lifebites.bg умираме за баница! Затова много се радваме, че нашите приятели от Резиденция Баба продължават да събират рецепти от най-малките и затънтени селца в България и ги споделят с нас. Наскоро приключи втората резиденция, която този път помогна на села от Северозападна България. Именно от едно село от този край дойде тази рецепта за

баница с праз и люта чушка

Баба Дачка от Челопек е била готвачка в детска градина цял живот и знае как да радва с хубава храна. Внуците и правнуците ú също знаят много добре какъв вкус има тази радост.

Нейната рецепта за баница с праз и люта чушка:

Необходими продукти

баница
Снимки: Милица – резидент на Резиденция Баба в Челопек.

1 пакет  кори (или още по-добре да си ги направиш сам)
6 яйца 
1/2 кисело мляко
300 г сирене
300 – 400 г праз
1 ч. л сода
олио за поръсване на корите

Как се прави?

баница
Баба Дачка в действие – приготвя баница с праз и люта чушка.

“Забъркваш яйцата, млякото, содата и натрошеното сирене.
Предварително си задушил 300-400 г праз лук, сол и 100-150 г вода.
Корите се намазват с плънката, поръсваш олио отдолу. След това слагаш задушения лук.
Навиваш по три кори, като редуваш кора – плънка. Пече се на 200 ºC (≈ 30 min).

По желание слагаме 1 люта чушка – може и нарязана на ситно, тъй като баницата е за мезе. Поднасяме в компанията на червено винце! Добър апетит.

Прочетете още… Вкусотии от село – питурките на баба Мария от Югово

Отговор